Business

Mand får erstatning på 54 milliarder – medicin gav ham bryster

Virksomheden har flere tusinde retssager ventende.

Det amerikanske medicinalselskab Johnson & Johnson skal betale en erstatning på otte milliarder dollar – eller lidt over 54 milliarder danske kroner – til en amerikansk mand.

Det skriver Wall Street Journal.

Erstatningen går til Nicholas Murray, der som barn brugte det antipsykotiske lægemiddel Risperdal fra årene 2003-2008.

Ifølge Murray førte brugen til forstørrede bryster, gynækomasti.

Det var han imidlertid ikke blevet orienteret om, selvom Johnson & Johnson, ifølge sagsanlægget, godt kendte til risikoen for bivirkninger, men underspillede det overfor læger.

Murrays advokater har ifølge Wall Street Journal udtalt, at juryen ”rungende har fortalt Johnson & Johnson, at deres handling var bevidst og ondsindet”.

Tidligere dom omstødt

Dommen faldt i den amerikanske delstat Philadelphia, og Johnson & Johnson udtalte efter dommen, at man derfor ønsker at flytte hovedkontoret, skriver avisen.

Hvad er gynækomasti?

Gynækomasti eller gynecomastia er en brystudvikling hos mænd på grund af hormonelle ændringer. 

Mænd og kvinder har brystvæv, der udvikler sig løbende. Hos kvinder sker det på grund af kvindelige kønshormoner og er normalt. Også hos drenge, særligt i puberteten, oplever flere, at deres bryster udvikler sig. Det sker, fordi kønshormonerne er i forandring og endnu ikke er helt tilpasset. Er det i en længere periode end et år anses det som unormalt og bør undersøges.

Kilde: netdoktor.dk og sundhed.dk
 

I samme erklæring sagde virksomheden, at de fandt dommen for “uforholdsmæssig grov”, og at man agter at anke den. Blandt andet fordi de mener, at de har været udelukket fra at fremvise centrale beviser, og at etiketten på den ordinerede medicin skitserede risiciene korrekt.

Nicholas Murray blev allerede i 2015 tildelt en erstatning på 1,75 millioner dollar, hvilket efterfølgende blev reduceret til 680.000 dollar. Dommen tog dog ikke højde for muligheden for at tildele virksomheden en økonomisk straf, en såkaldt ’punitive damage’. Derfor blev de 680.000 dollar omstødt, hvilket siden førte til den netop overståede sag.

Johnson & Johnson er overbevist om, at dommen vil blive omgjort.

Én af 13.000 sager

Erstatningen er den største af sin slags, men er blot én i rækken af mange tusinde sager, hvor Johnson & Johnson beskyldes for ikke at advare om bivirkninger.

13.000 sager handler om virksomhedens talkumprodukter, der beskyldes for at indeholde asbest.

Desuden er de allerede dømt til at betale 32 milliarder kroner fordelt til 22 kvinder, da virksomhedens babypulver blev kædet sammen med kræft i æggestokkene.

Og så har de fået en bøde på 3,8 milliarder kroner for gennem kampagner at have fremmet salget af det smertelindrende produkt opioid og været medansvarlig for en stofepidemi i USA, skriver Berlingske.

Risperdal er et lægemiddel til behandling af skizofreni, bipolar lidelse og autisme.