Danskernes forventninger til boligmarkedet styrtdykker

16x9

Overskrifterne i 2019 er ofte gået på handelskrig, Brexit og økonomisk usikkerhed. Og det gør danskerne mere forsigtige, mener økonom.

Efter seks år med høj optimisme mener danskerne, at boligfesten er ved at være slut for denne gang.

Det viser en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen.

35 procent af de adspurgte i målingen tror på fortsat stigende boligpriser, mens 33 procent ikke gør.

Trækker man de to tal fra hinanden, får man et såkaldt nettotal på bare to procent.

Og det er et massivt dyk i forhold til august i år, hvor nettotallet var på 19 procent.

- For mig at se, er det en ret vild måling, siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Negative historier giver en negativ stemning

Boligøkonomen påpeger, at målingen skal ses i lyset af, at danskernes økonomi generelt set er velpolstrede.

Hendes bud på det pludselige skift i stemningen er, at medierne de sidste måneder har taget spørgsmålet om de negative konsekvenser ved minusrenterne op.

Renter er prisen på penge, og dermed betyder minusrenter, at man teknisk set skal have penge for at låne penge ud og betale for at have penge stående i banken.

Og da udlån af penge er en af grundsøjlerne i markedsøkonomien, skaber denne uhørt historiske situation usikkerhed om, hvilken retning økonomien er på vej i.

Sideløbende med det, lyder det videre fra Mira Lie Nielsen, er det også en stigende frygt for, at en recession venter rundt om hjørnet.

- De negativt ladede historier er med til at skabe en begyndende usikkerhed, som også falder sammen med, at danskerne stadig har finanskrisen i frisk erindring og derfor godt ved, at de gode tider ikke kan blive ved for evigt, siger hun.

**

Perspektiv

Tvangsauktioner siden finanskrisen i 2008.
Tvangsauktioner siden finanskrisen i 2008. Foto: Tune Kruse / TV 2 Grafik

Sådan ramte krisen i 2008 det danske boligmarkedet

2000’erne var præget af opsving i økonomien og stor tiltro til fremtiden. For bankerne betød det, at villigheden til at låne penge ud til ejendomskøb var stor.

Men i 2008 ramte den globale finanskrise. Opturen skulle alligevel ikke vare evigt.

For almindelige boligejere betød den økonomiske nedtur, at værdien på deres boliger faldt. En del havde troet på optimismen og taget lån i husets friværdi. Mange blev teknisk insolvente, og de rigtigt uheldige endte i en tvangsauktion. Grafen herover viser antallet af tvangsauktioner i Danmark fra 2007-2013.

***

Boligmarkedet er stadig ovenpå

Selvom danskernes tiltro til boligmarkedet er faldet markant, er det dog langt fra ensbetydende med, at boligpriserne står overfor et krak, understreger Mira Lie Nielsen.

- Boligpriserne kommer ikke til at rasle ned. De vil fortsat stige, men det vil være mere afdæmpet, og flere vil være tilbageholdende med at købe.

Direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Lilliegren, maner ligeledes til ro.

- Vi står ikke overfor nogen nedsmeltning, men overordnet er fortællingen om det danske boligmarked, at det er på vej ned i tempo.

De seneste tal om prisudviklingen på boligmarkedet fra Danmarks Statistik viser, at priserne på enfamiliehuse på landsplan steg 3,3 procent i juli i forhold til samme måned sidste år. For ejerlejligheder var stigningen på 2,1 procent.

Det får Mira Lie Nielsen til at konkludere, at boligmarkedet fortsat har det fint, og at det især drives frem af en sund dansk økonomi, en høj grad af beskæftigelse og lave finansieringsomkostninger ved huskøb.