Syv gode år er forbi - nedturen i dansk økonomi lurer forude

16x9
Nedturen i den globale økonomi betyder, at efterspørgslen falder, og det vil også ramme Danmark næste år. Foto: Ellen Meldgaard Pedersen // TV 2 Grafik

Danmark har en sund økonomi, og det vil virke som et stærkt bolværk, hvis den globale nedtur rammer næste år, siger eksperter.

De gode tider varer som bekendt ikke evigt, og slutningen på det økonomiske opsving i Danmark nærmer sig.

Det vurderer Jyske Bank i sin seneste analyse.

- Vi tror jo egentlig, at dansk økonomi kommer til at gå mere ned i gear over det kommende års tid, og i løbet af 2020 kommer opsvinget til at gå helt i stå, siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Hos Dansk Erhverv tilslutter de sig den analyse.

- Vi er enig i, at økonomien vil bremse op. Faktisk allerede i andet halvår 2019 og ind i 2020, siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Håndværkere bliver ramt

I deres analyse vurderer Jyske Bank, at det først og fremmest er byggeriet, der kommer til at mærke en kommende nedtur.

- Det er egentlig den eneste ubalance, jeg kan pege på i Dansk økonomi, siger siger Niels Rønholt.

Ubalancen skyldes, at der har været år med meget høj aktivitet i byggebranchen. Hvilket betyder, at markedet nu er overophedet. Det vil sige, at efterspørgslen på nybyggeri er så stor, at byggefirmaerne ikke længere kan følge med.

**

Perspektiv

.
. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Scanpix Denmark

Sådan vil nedgangen påvirke din privatøkonomi

Når nedgangen kommer, vil de fleste danskere ikke blive påvirket økonomisk af den, fortæller forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Nogle uheldige vil blive arbejdsløse, da en global nedtur betyder, at efterspørgslen på varer og serviceydelser falder, og det vil ramme danske virksomheder, som bliver nødt til at fyre eller i værste fald lukke.

I en økonomisk nedgang vil aktiemarkederne bløde røde tal. Det betyder, at de fleste danskere vil blive ramt på pensionsopsparingen, som blandt andet består af aktier.

Til gengæld er der mulighed for at gøre en god tilbudshøst. Den faldende efterspørgsel vil nemlig få nogle virksomheder til at sætte priserne ned. Og da danskerne generelt er gode til at spare op, behøver man ikke holder sig tilbage med at gå ud og forkæle sig selv, lyder det fra Ann Lehmann Erichsen. Det vil også være med til at holde hjulene i gang herhjemme.

***

Og den analyse deler de også hos Dansk Byggeri.

- Hverken træerne eller byggekranerne vokser ind i himlen, og vi deler opfattelsen af, at dansk økonomi kommer til at gå ned i fart, og at dansk byggeri har toppet i denne omgang, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

I deres egen analyse forventer erhvervsorganisationen, at den økonomiske tilbagegang også vil betyde fyringer i byggefagene.

Udlandets nedtur rammer Danmark

Mens økonomierne i Danmarks nærmeste handelspartnere, som Sverige, Tyskland og Storbritannien, allerede har tabt noget af pusten i 2019, har vi herhjemme vist os at være mere robuste.

Medicin, vedvarende energi og søtransporttjenester er især noget af det, udlandet har været vild med at købe hos Danmark, og det har styrket økonomien

Men modvinden i udlandet vil også ramme os, lyder det fra Tor Stramer, og cheføkonom hos Dagbladet Børsen, Steen Bocian, er enig:

- Når verdensøkonomien går i stå, så kommer vi også til at gøre det på et tidspunkt.

Ny finanskrise truer ikke

Og det ser ikke for godt ud, når økonomerne kigger på tilstanden for den globale økonomi, hvor især Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina skaber en ekstraordinær usikkerhed.

Men fordi Danmark er i økonomisk storform, behøver vi ikke bekymre os om, at en ny finanskrise ligger og lurer i horisonten, understreger Tor Stramer.

Han peger på, at både husholdningerne og virksomhederne har styr på deres budgetter og penge sparet op i banken. Derudover har Danmark en solid konkurrenceevne, og vi har ikke opbygget store ubalancer på de offentlige finanser

- Så vi er er samlet set godt rustet til at imødese en ny nedgang, siger Tor Stramer.