Business

Spies håber og tror på hurtigt salg efter konkurs af Thomas Cook

En stor kapitalfond kan være den næste ejer af rejseselskabet Spies.

Siden det 178 år gamle rejseselskab Thomas Cook natten til mandag måtte indgive en konkursbegæring, har ejere og kreditorer arbejdet på at sælge dele af selskabet fra.

Heriblandt den nordiske del af forretningen, hvor norske Ving og danske Spies hører til. Det fortæller Christian Grønli, der er chef for Ving, til norske Dagens Næringsliv.

Også direktør i Spies Jan Vendelbo er klar til et salg, fortæller han.

- Jeg står præcist samme sted. Vores håb er, at Thomas Cook Northern Europe bliver solgt, og at vi får en afklaring af vores ejerforhold hurtigst muligt. Spies er sund, så vi er optimistiske. Så må vi se, hvor lang tid det tager, men jeg tror ikke, at det er måneder, siger Jan Vendelbo til TV 2.

Direktøren understreger, at tidshorisonten dog fortsat er ren spekulation.

Mulig køber kan melde sig på banen

Mens moderselskabet Thomas Cook i årevis har kæmpet med underskud på op mod ti milliarder og har set sig nødsaget til at forsøge at sælge dele af selskabet løbende, har den nordiske del af forretningen været anderledes positiv.

Som det er nu, så er det kurator og ejer, der ejer det. Og det er ikke en langtidsholdbar løsning

Jan Vendelbo, direktør, Spies

Ving i Norge har de seneste tre år haft et samlet overskud på cirka 354 millioner danske kroner, og i 2018 havde Spies et resultat før skat på 78,8 millioner mod 88,6 millioner i 2017. I samme periode voksede nettoomsætningen fra 1651 millioner kroner til 1790 millioner kroner.

Og det gør selskabet attraktivt, siger Jan Vendelbo:

- Som det er nu, så er det kurator og ejer, der ejer det. Og det er ikke en langtidsholdbar løsning. Nu arbejder vi i døgndrift på at få driften op at køre, men det er klart, at der sideløbende arbejdes på at finde nye ejere, siger han.

Kort om Thomas Cook

Rejseselskabet blev grundlagt i 1841 af den britiske forretningsmand Thomas Cook. Til at begynde med udbød selskabet togrejser.

Rejseselskabet voksede sig til et internationalt selskab og arrangerede blandt andet rundrejser og pilgrimsrejser til Mekka.

Blandt Thomas Cooks datterselskaber er Thomas Cook Airlines, Thomas Cook Airlines Scandinavia og Condor Airlines. I Danmark ejer Thomas Cook rejseselskabet Spies, som erhvervede i 2008.

I alt står knap 22.000 mennesker i 16 lande til at miste deres job som følge af konkursen. Heraf 9000 i Storbritannien.

Kilder: NTB, AP, Financial Times, Ritzau.

.

Ifølge Finans.dk modtog Thomas Cook allerede i maj ”et meget foreløbigt og uopfordret tilbud” på flyselskabet Thomas Cook Airlines og alle rejseselskaberne i Norge, Sverige, Finland og Danmark fra kapitalfonden Triton Partners, der i forvejen ejer mere end 35 virksomheder med sammenlagt 72.000 ansatte.

Og det er ikke umuligt, at de igen er interesserede:

- Det har de i hvert fald været. Det har været offentligt kendt. Og så findes der muligvis også andre interessenter, siger Jan Vendelbo.

Triton Partners købte i marts den hollandske rejseudbyder Sunweb. Kapitalfonden siger til Berlingske, at den ikke ønsker at kommentere et eventuelt køb af Spies.

Tusindvis har været strandet

Siden Thomas Cook indgav sin konkursbegæring, har Spies kæmpet med at få fly i luften og holde salget i gang. Det samme har Ving.

Ejeren ønsker ikke at se, at rygraden i selskabet ligger og rådner

Christian Grønli, direktør, Ving Norge

- Ejeren ønsker ikke at se, at rygraden i selskabet ligger og rådner. Selskabet tåler ikke et langt afbræk, og at bestillingerne stopper op. Det kan få alvorlige konsekvenser, siger direktør Christian Grønli til Dagens Næringsliv.

Efter rejsegigantens kollaps natten til mandag har op mod 600.000 feriegæster været strandet. Heriblandt cirka 150.000 briter. Onsdag vil 70 fly få cirka 16.500 gæster hjem til Storbritannien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men også omkring 6000 danske gæster hos Spies blev ufrivilligt ramt. Og det ærgrer Jan Vendelbo:

- Vi er meget glade for den opbakning, som vi har fået, selvom en del er blevet ramt. Og det beklager vi utroligt meget. Men vi har gjort det, så godt vi kan, siger Jan Vendelbo til TV 2.

Tysk datterselskab konkurs

Spies blev stiftet af Simon Spies i 1956, og i 2008 blev selskabet en del af Thomas Cook Northern Europe, der er en selvstændig del under Thomas Cook Group plc. Thomas Cook Northern Europe ejer foruden Spies og norske Ving også Ving Sverige, Tjäreborg Finland og flyselskabet Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Inden konkursbegæringen forsøgte ejere og kreditorer flere redningsplaner. Heriblandt at den kinesiske storaktionær Fosun Tourism Group skulle overtage dele af selskabet.

Onsdag formiddag har det tyske rejseselskab Thomas Cook officielt erklæret sig konkurs. Det oplyser datterselskabet af den britiske rejsegigant ifølge nyhedsbureauet dpa.

Samtidig meddeler Thomas Cooks polske enhed, Neckermann Polska, at det er insolvent. Det oplyser lokale myndigheder til Reuters.