Business

En gigant drejer nøglen om - men behøver ikke tage Spies med i faldet

Spies er ikke gået konkurs, selvom selskabets ejer er. Og analytiker mener, at fremtiden for Spies ser lys ud.

Natten til mandag indgav Thomas Cook, et af Europas største rejseselskaber, sin konkursbegæring.

Med 178 år i bagagen er det verdens ældste rejseselskab, som nu drejer nøglen om.

- Det er en gigant, som falder. Et selskab, der altid har eksisteret, og som har sat meget tunge fodaftryk på rejsebranchen gennem mange år, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank og følger flybranchen tæt.

Thomas Cook havde op til konkursen 600.000 gæster overalt i verden, heriblandt 150.000 briter.

Spies skal redde sit brand

Thomas Cook ejer en række andre rejseselskaber, herunder det danskstiftede Spies. Og Jacob Pedersen er ikke i tvivl om, at Spies vil være attraktiv for nye købere, når konkursboet skal gøres op.

Spies har nemlig både et godt brand og overskud på bundlinjen, lyder det. Og er altså ikke gået konkurs, selvom selskabets ejer er.

- Med Spies vil nogen kunne gøre en fornuftig handel, så det vil være mærkeligt, hvis det også ender med, at de kommer i vanskeligheder, siger aktieanalysechefen.

Men først og fremmest skal Spies sikre sit brand, mener han.

- Det vil sige, at de meget, meget hurtigt skal melde ud, at hos Spies flyver man videre. Indtil da vil de være plaget af dårlig karma, da ingen vil turde booke billetter hos dem, forklarer Jacob Pedersen.

Spies' administrerende direktør, Jan Vendelbo, siger dog, at rejseselskabet midlertidigt stopper for salg af rejser, skriver Standby.dk.

- Spies' nuværende problem er, at rejseselskabet ikke kan flyve med dets flyselskab, Thomas Cook Airlines, siger han.

Som en del af at redde brandet handler det også for Spies om at finde en løsning til de kunder, der er strandet rundt om i verden, eller som har fået aflyst deres rejse, tilføjer Jacob Pedersen fra Sydbank.

Kunne ikke tilpasse sig

Der er flere årsager til Thomas Cooks konkurs, men overordnet handler det om, at selskabet ikke har kunnet tilpasse sig nye tider, mener Jacob Pedersen.

Som mange andre brancher oplever flybranchen i disse år en disruption. Altså hvor teknologiske landvindinger, såsom udbredelsen af smartphones og hurtigt internet, ændrer den måde, man plejede at gøre tingene på.

I rejsebranchens tilfælde betyder det, at stadigt flere rejsende vælger de traditionelle pakkerejser fra for i stedet selv at booke hotel og fly.

- Det har sat rejsebranchen under stort pres, hvor nogle har været gode til at tilpasse sig, mens andre ikke har, siger Jacob Pedersen.

Det er i den sidste kategori, vi finder Thomas Cook, og her peger analytikeren på, at selskabet har villet for meget:

- Det, som normalt kendetegner, at en virksomhed har succes, er, at de finder en kerne, som de er gode til, og fokuserer på det. Men Thomas Cook har spredt sig for meget ud, og det har gjort dem ufleksible, siger han.

En branche i chok

Konkursen sender chokbølger gennem hele rejsebranchen, vurderer Jacob Pedersen.

- Efterdønningerne vil på den korte bane især ramme Thomas Cooks leverandører, hvor der er en masse, der kommer til at tabe penge. Nogle risikerer måske også selv at gå konkurs, siger han.

Når det første støv har lagt sig, er det også analytikerens forventning, at rejseselskaberne vil udbyde færre pakkerejser næste år, end de gjorde i år.

- Derudover foreligger en stor opgave i at sælge alle de sunde dele af Thomas Cook fra. Heriblandt Spies, siger han.

Konkursen sker efter flere ugers intenst arbejde på at iværksætte en storstilet redningsplan, som altså ikke blev til noget.