Business

Den britiske rejsegigant Thomas Cook indgiver konkursbegæring

1400 passagerer til og fra Kastrup bliver mandag påvirket af Thomas Cooks kollaps. Selskabet har i alt 600.000 rejsende på verdensplan.

Thomas Cook har indgivet konkursbegæring med "omgående virkning", oplyser rejseselskabet i pressemeddelelse.

Al drift er indstillet, og alle Thomas Cook-fly er aflyst.

Jeg beklager dybt den opståede situation og de konsekvenser, den får, for vores mange tilfredse kunder

Per Knudsen, administrerende direktør i Thomas Cook Airlines Scandinavia

Selskabet, der i Danmark ejer Spies, har gennem længere tid været i økonomiske problemer. Det 178 år gamle rejseselskab har en gæld på 1,7 milliarder pund (14,4 milliarder kroner).

Ifølge Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef hos Spies, bliver omkring 1400 passagerer til og fra Kastrup mandag påvirket. Langt de fleste er Spies-rejsende, oplyser kommunikationschefen.

Spies har sagt, at Thomas Cooks økonomiske problemer ikke skal vække bekymring hos deres rejsende.

Inden konkursbegæringen var en kendsgerning, udtalte Lisbeth Nedergaard, at "man skal vide som rejsende, at Spies er et sundt selskab," og at man i tilfælde af en konkurs vil være "dækket af en rejseforsikring".

600.000 rejsende i hele verden

Den britiske luftfartsmyndighed vil samarbejde med regeringen om at få bragt selskabets over 150.000 britiske rejsende hjem i løbet af de næste to uger.

I alt har Thomas Cook aktuelt omkring 600.000 rejsende fordelt på destinationer over hele kloden, oplyser selskabet.

Den administrerende direktør i Thomas Cook Airlines Scandinavia, Per Knudsen, siger, at perspektiverne for fortsat drift i selskabet "ikke er til stede":

- Jeg beklager dybt den opståede situation og de konsekvenser, den får, for vores mange tilfredse kunder og trofaste medarbejdere i Thomas Cook Airlines Scandinavia, siger Per Knudsen i en pressemeddelelse.

Krisemøde endte uden løsning

Thomas Cook havde et akut behov for at få tilført et beløb svarende til cirka 1,4 milliarder danske kroner, hvis det skulle fortsætte driften.

Det her kommer til at give nogle alvorlige dønninger på rejsemarkedet

Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank

Søndag mødtes ledelsen med selskabets kreditorer og private investorer til forhandlinger, men de endte uden en løsning på de økonomiske problemer.

- For mig og resten af bestyrelsen er det med inderlig beklagelse, at det ikke lykkedes, siger topchefen for Thomas Cook, Peter Fankhauser, i en meddelelse tidligt mandag morgen.

Ifølge aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen, der har et indgående kendskab til flybranchen, vil konkursbegæringen få store konsekvenser.

- Det efterlader et stort kaos og en turbulent situation for alle de rejsende og gæster, som befinder sig på destinationer rundt om i verden. Det her kommer til at give nogle alvorlige dønninger på rejsemarkedet på kort bane, men på længere sigt er det en stor spiller, der falder, siger Jacob Pedersen.

22.000 medarbejdere

Ifølge Financial Times havde Thomas Cook også henvendt sig til den britiske regering i håb om at få økonomisk hjælp.

Men det ville regeringen ifølge udenrigsminister Dominic Raab ikke forpligte sig til.

- Medmindre det er af strategisk national interesse, går vi ikke systematisk ind med skatteborgernes penge, når virksomheder går ned, sagde udenrigsminister Dominic Raab søndag til BBC.

Han tilføjede, at der er lavet planer for at sørge for hjemtransport til de tusindvis af rejsende i tilfælde af, at Thomas Cook, som det nu er sket, indstiller driften.

Thomas Cook har næsten 22.000 medarbejdere. Heraf 9000 i Storbritannien. Rejseselskabet, der betegnes som verdens ældste, stammer fra 1841, hvor det udbød togrejser.

Aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen vurderer, at de sunde dele af Thomas Cook kan sælges videre.

- Alle de kreditorer, som har penge i Thomas Cook, vil forsøge at få allermest ud af de aktiver, som Thomas Cook ejer, herunder danske Spies. Lur mig, om ikke der vil være nogle her på det nordiske marked, som tænker, at hvis man kan overtage Spies, vil det være interessant. Det ligger dog helt fast, at der skal nye ejere til, siger Jacob Pedersen.