Business

USA godkender diabetespille fra Novo Nordisk

Pillen forventes at blive blandt verdens bedst sælgende på markedet for diabetespræparater.

Som ventet har det amerikanske lægemiddelagentur Food & Drug Administration fredag truffet afgørelse om Novo Nordisks ansøgning om at kunne lancere diabetestabletten oral semaglutid.

Det skriver Medwatch.

Pillen vil blive lanceret under navnet Rybelsus og repræsenterer lidt af et gennembrud for Novo Nordisk, der igennem flere år har arbejdet på at udvikle og indhente godkendelse for et diabetespræparat i pilleform.

Godkendelsen i den amerikanske lægemiddelstyrelse ventes hurtigt at ville sætte markante aftryk i selskabets regnskabsbøger.

Giver fremtidshåb for Novo Nordisk

Ifølge TV 2s finansanalytiker Ole Krohn betyder det grønne lys fra det amerikanske marked "rigtig meget".

- Det giver fremtidshåb indenfor de næste 10 år for Novo Nordisk, selv om der også er faldgruber i det her, for de her produkter kommer ud med en meget stor prislap. Det kan betyde noget for, hvad man i den enkelte lande vil støtte og ikke vil støtte, siger Ole Krohn.

Aktiemarkedet har reageret relativt tempereret på nyheden om Novo Nordisk gennembrud. Men det er ikke så overraskende, vurderer Ole Krohn.

- Det er fordi, markedet i lang tid har haft en forventning om at man ville få tilladelsen, påpeger Ole Krohn.

Har kostet mange penge at udvikle

Pillen forventes lanceret i 2020. Novo Nordisk har allerede den injicerbare version af Semaglutid på markedet under navnet Ozempic. I fjerde kvartal omsatte Ozempic for 992 millioner kroner, men forventningen ifølge Bloomberg er, at Novo Nordisk over de næste fem år vil kunne hente mere end 20 milliarder.

På længere sigt venter medicinalproducenten et topsalg på op imod 40 milliarder kroner.

Selv udviklingsforløbet har dog langt fra været gratis.

Forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen fortalte sidste år til DR, at Novo Nordisk har investeret 20 milliarder på at få pillen udviklet og gjort klar til markedet.

Novo Nordisk omsatte sidste år for 111,7 milliarder kroner og havde et overskud før skat på 48,7 milliarder kroner.