Business

Unge sparer tidligere op til pension - så stor forskel gør det

Det er en god ide at starte med pensionsopsparingen tidligt, men betal hellere af på gælden først, siger økonom.

Flere danske unge begynder at spare op til pensionen tidligere, end deres forældre gjorde.

Hvor gennemsnitsalderen for påbegyndt opsparing til pension før 1980 lå på omkring 30 år, er den støt og roligt dalet for de yngre generationer.

For dem født omkring 1988 ligger gennemsnittet således på 27 år.

Det viser en undersøgelse fra Danica Pension, der har gennemgået statistik fra 50.000 af deres kunder.

Tre årsager

Seniorøkonom hos Danica, Mads Moberg Reumert, peger på tre årsager til, at unge er begyndt at spare tidligere op.

  1. Unge kommer tidligere ud på arbejdsmarkedet og starter dermed tidligere med at spare op til pension
  2. Et øget fokus på selv at kunne bestemme sin tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.
  3. Vi bliver ældre og er friskere længere. Derfor har vi også større krav til vores pensionisttilværelse, hvor vi gerne vil rejse, være aktive og lignende. Og det kræver penge på kontoen.

Begynder man tidligt at spare op til pensionen, betyder det også, at man kan trække sig lidt tidligere tilbage, hvis man skulle få lyst til det.

Mads Moberg Reumert understreger, at det først og fremmest handler om, at danskerne sikrer sig, at de har sparet nok op til pension. Hvordan, vi gør det, betyder for bundlinjen ikke så meget, men det giver en noget større fleksibilitet, hvis man starter tidligere.

- Dels har man flere år til at fordele indbetalingerne til ens opsparing. Og dels får man mere medvind på grund af renters rente-effekten, hvilket gør vi selv skal spare mindre op.

Perspektiv

Renters rente

Renter er prisen på penge. Det vil sige, det du betaler for enten at låne penge af banken. Eller for at stille dine penge til rådighed for investeringer, som der er tale om, når du indbetaler til pension.

Renter tilskrives typisk én gang om året, men det betyder også, at beløbet på din pensionsopsparing – for det meste - vokser fra år til år. Fordi jo større et beløb, du har på din pension, jo mere får du i rente.

Det, du årligt får i rente fra dit pensionsselskab, hedder afkast. Det bliver bestemte af, hvor meget selskabet har tjent på dine investeringer, som igen er bestemt af, hvilken risikoprofil du har. Det vil sige, hvor meget du tør satse dine penge på: relativt sikre aktier med mindre afkast, eller mere risikable aktier med potentielt højere afkast.

Vil gerne have nok

En af de unge danskere, som allerede lægger til side til pensionstilværelsen er 25-årig Rene Mejer Lauritsen, der arbejder som konsulent hos Netcompany.

- Jeg havde faktisk en snak med min bankrådgiver om det, da jeg startede med at studere her i Aalborg.

Men bankrådgiveren mente, at han som studerende og i en alder af 19 år, ikke ville få så meget ud af det, og burde vente til, han var færdiguddannet.

Og således blev det. Efter sin ansættelse hos Netcompany har Rene Mejer Lauritsen lagt ud med at indbetale fem procent af sin løn.

- Det er vigtigt for mig, fordi jeg gerne vil være sikker på, at jeg har penge, når jeg går på pension. Fordi pensionssystemet kan ændre sig drastisk i løbet af de næste 40-50 år eller hvor lang tid jeg ender med at være på arbejdsmarkedet

Betal hellere af på gæld først

Hos Forbrugerrådet Tænk minder seniorøkonom Morten Bruun Pedersen om, at de unge ikke skal stirre sig helt blinde på at indbetale til pensionen så tidligt som muligt.

- Der er ingen grund til at gå i pensionspanik, som 22-årig allerede. Så er det bedre, at man kigger på sin gæld, og ser om man kan få afdraget den. Fordi renteudgifterne på din gæld, kan være betydeligt større end de indtægter, du kan få på din pensionsordning.

Har man til gengæld afviklet gæld og har midlerne til at spare ekstra op på en pensionsordning, anbefaler seniorøkonomen, at man har et skarp øje på omkostningerne.

- Fordi, når vi taler om de her lange opsparingsperioder, fra 20’erne til måske slut 60’erne, så betyder omkostningerne rigtig meget, for hvad der står på kontoen.

Selv hvis man bare kan finde et pensionsselskab, hvor omkostningerne er en halv procent billigere, kan det betyde, at man har flere hundredetusinde kroner stående på pensionen, den dag man trækker sig tilbage.

faktaompension.dk kan du sammenligne forskellige pensionsordninger, herunder omkostningerne.