Business

Jyske Bank sætter negativ rente på formuer over 750.000

163.542 danskere har over 750.000 kroner i indestående - inklusiv pensionskonto, hvor ens pensionskroner sættes ind, når de ikke er investeret.

Kunder i Jyske Bank med over 750.000 kroner på kontoen vil fra 1. december skulle betale en negativ rente på 0,75 procent, oplyser banken på sin hjemmeside.

De 750.000 tæller også de penge, kunderne eventuelt har stående på pensionskontoen.

Renten på erhvervsindlån sænkes ligeledes til -0,75 procent.

Dermed går banken et skridt videre i forhold til den udmelding, den kom med 20. august i forbindelse med sit halvårsregnskab. Her var budskabet, at kunder med indeståender på over 7,5 millioner kroner skulle berede sig på en negativ rente på -0,6 procent.

Reaktion på centralbank

Jyske Bank begrunder den nye og mere omfattende minusrente med, at det er for at tilpasse sig de rentenedsættelser, Den Europæiske Centralbank og Nationalbanken foretog 12. september.

- På grund af rentesænkningen i sidste uge taber vi nu endnu flere penge, og den regning er vi nødt til at dele med vores kunder, siger ordførende direktør i Jyske Bank Anders Dam.

Grænsen på 750.000 kroner for private kommer til at omfatte stort set alle indlånskonti ­­– også pensionsopsparinger, der ikke er investeret, oplyser banken.

Bankerne bliver ramt af minusrenter

Bankerne låner færre penge ud, end de får ind fra deres kunder, lød forklaringen fra Anders Dam tilbage i august, da banken første gang bebudede minusrenter for private kunder.

Og derfor har bankerne overskydende beløb, som de sætter ind på deres konti i Nationalbanken, der også fungerer som bankernes bank. Hos Nationalbanken får bankerne en negativ rente på minus 0,6 procent.

Det betyder, at det isoleret set koster Jyske Bank penge, når kunderne bare har deres penge stående. Det forventes at fortsætte i flere år frem.

- Det negative rentemiljø, der har præget det danske marked siden foråret 2012, kun afbrudt i 2014, synes nu at være af en mere permanent karakter, sagde Anders Dam i en kommentar.

- Markedsforventningerne tilsiger, at det negative rentemiljø vil vare ved i adskillige år, tilføjede han.

163.542 danskere har over 750.000 kroner i banken

Hvis alle pengeinstitutter i Danmark fulgte i hælene på Jyske Bank og indførte negative renter på kontante formuer over 750.000 kroner, ville tusindvis af danskere blive ramt.

163.542 personer har en kontant formue på over 750.000 kroner stående i banken. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, der er fra 2017.

Billedet kan dermed have ændret sig siden. Samtidig er der det forbehold, at den enkelte kan have sine penge fordelt på flere banker.

Hvis en person med en formue på 800.000 kroner eksempelvis har fordelt den ligeligt i to banker, vil vedkommende dermed ikke blive omfattet af de negative renter på formuer for over 750.000.

Banker føler sig fastlåst

Ifølge Marlene Nørgaard Carolus, administrerende direktør i Mybanker, er tiltaget historisk for en dansk bank, men det er også forventeligt, at en dansk bank reagerer på det nye niveau af minusrenter, som Den Europæiske Centralbank indførte sidste uge.

- Men det er også historisk, at den samme bank først går ud og annoncerer minusrenter for private, og en måned senere går ud og tager det til næste niveau, siger Marlene Nørgaard Carolus.

Den administrerende direktør forklarer det med, at hvor Jyske Banks første tiltag var en appel til de store banker om at følge trop og sænke renterne, er det nye en appel til hele banksektoren. Deriblandt også de lokale pengeinstitutter.

For det er opfattelsen hos de fleste af bankerne i Danmark, at situationen med minusrenter er uholdbar for dem. Men de fleste har tøvet med at tage det første skridt.

Ifølge Mybanker-direktøren har bankerne i første omgang ikke ønsket at give regningen videre til kunderne. Og derfor har sektoren følt sig fastlåst i et par år.

Det nye normal

Men nu har Anders Dam og Jyske Bank taget teten. Sydbank er dog den eneste, som indtil videre har fulgt eksemplet og annonceret negative renter for kunder med mere end 7,5 millioner kroner i indestående.

Hos Mybanker forventer de dog, at flere banker snart vil følge efter det nye tiltag.

- Det handler jo om konkurrence. Nogle vil kunne lokke kunder til ved at holde sig ude af det, mens indførelsen af minusrenter vil være en lettelse for andre, for så kan de komme videre.

Og både banker og danskere kan lige så godt vænne sig til, at negative renter er det nye normale de næste par år, forklarer Marlene Nørgaard Carolus:

- Jeg tror ikke, vi skal forvente plusrenter igen inden for i hvert fald de næste to-tre år. Det er både vores og andre analytikeres forventning.