Nyt håb for fremtiden i Frederikshavn efter åbning af topmoderne værft

Da byens store skiftværft Danyard i 1999 gik konkurs, efterlod det et stort hul, som nu endelig ser ud til at blive helet.  

Torsdag er en stor dag for Frederikshavn.

Efter en ombygning af havnefronten er byen klar til at hugge, skære og kværne sig igennem store skibe og olieplatforme, som har udtjent deres tid på havet.

Håbet er, at det kan puste fornyet liv i den nordjyske by, som blev hårdt ramt, da det store skibsværft Danyard lukkede tilbage i 1999.

- Vi har gennem tiderne fået nogle tæsk, men vi har besluttet, at vi ikke bare vil overleve, vi vil leve, siger Birgit Stenbak Hansen, borgmester i Frederikshavn.

Derfor har byen investeret massivt i dens havne, og det har givet pote, eftersom den amerikanske virksomhed M.A.R.S har besluttet at oprette dens første værft uden for USA i den gamle havneby.

Borgmesteren regner med at det nye ophugningsværft vil kaste op til 200 arbejdspladser af sig.

Et topmoderne værft med fokus på genbrug

Udfordringen for det nye ophugningsværft er, at det skal konkurrere med værfter i Fjernøsten. På grund af billig arbejdskraft kan disse ophugge skibe 50-60 procent billigere, end man kan tilbyde i Frederikshavn.

Det vil man hos M.A.R.S og Frederikshavn Havn løse ved at gøre ophugning mere effektiv og først og fremmest markant mere miljøvenlig.

Således har man ved renoveringen af det 290.000 kvadratmeter store havneareal nedstøbt en lige så stor membran. Den sørger for at opsamle alle væsker og olie, der bliver spildt under ophugningen.

Grundtanken er, Ifølge M.A.R.S.’ Europachef, Kim Thygesen, at værftet er specialiseret til genbrug i en skala, som er uden sidestykke andre steder i verden.

Det betyder, at værftet vil kunne genbruge 97 procent af de materialer, der bliver ophugget.

Birgit Stenbak Hansen ser det nye værft som et skridt i retning mod at omdanne Frederikshavn til et nyt produktionscentrum, baseret på filosofien om cirkulærøkonomi.

- Det er en win-win og forhåbentligt starten på en værdikæde, hvor der kommer andre virksomheder, der kan profitere på at ligge sammen med første led

**

Perspektiv

Cirkulær økonomi.
Cirkulær økonomi. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Cirkulær økonomi

En af menneskehedens største udfordringer er, hvordan vi i fremtiden skal sikre stigende velstand, samtidig med at vi producerer bæredygtigt og ikke presser Jordens ressourcer og klima.

Det har fået flere virksomheder og politikere rundt om i verden til at kigge i retning mod konceptet om Den Cirkulære Økonomi. Det er både en økonomisk ramme for samfundet og en forretningsmodel, der konsekvent tænker genanvendelse ind i produktionen.

Altså at intet må smides ud eller skrottes, som kan bruges af en anden virksomhed.

***

Tilbage til fordums tid

Frederikshavn har tidligere huset et af Nordens største skibsværfter. Danyard beskæftigede i sin storhedstid i 80’erne og 90’erne mellem 1500 og 2000 af byens 25.000 indbyggere. Men i løbet af ganske få år pressede øget konkurrence og forkerte beslutninger værftet ud i konkurs.

Dermed var 130 års skibsbyggeri forbi, og da det sidste skib sejlede fra værftet 14. december 1999, efterlod det en by med stigende arbejdsløshed og en uvis fremtid i sit kølvand.

Fordomme har afskrækket

Frederikshavns skæbne minder dermed om mange andre danske provinsbyers. Samtidig er det også en fortælling om, at oppustede skrækscenarier om Udkantsdanmark får investorer til at holde sig væk.

Administrerende direktør for byens havn, Mikkel Seedorf Sørensen, fortæller, at det var nemmere for dem at tiltrække en amerikansk virksomhed end én fra Århus.

- Det er fordi, de er helt uden de fordomme, som nogle har - og som er helt forkerte - om, at Frederikshavn ligger langt væk fra alting, siger han.

M.A.R.S. havde i stedet blik for, at Frederikshavn lå klods op af verdens tredje mest befærdede farvand og vil kunne aftage en del af Nordsøens mange olieplatforme, når de efterhånden skal afvikles.

Og udsigten til at se tilrustede platforme og containerskibe fylde havnen, får ikke borgmester Birgit Stenbak Hansen til at rynke på næsen.

- Man kan på godt nordjysk sige: Der er penge i skidtet.