Business

Ørsted sælger Radius for kæmpe milliardbeløb

Virksomheden skiftede i 2016 navn fra DONG Energy Eldistribution til Radius Elnet.

Energiselskabet Ørsted sælger eldistributionsselskabet Radius til midtsjællandske SEAS-NVE for 21,3 milliarder kroner på kontant og gældfri basis.

Det oplyser Ørsted i en meddelelse til fondsbørsen.

Frasalget skyldes, at Ørsteds bestyrelse i juni 2018 besluttede, at man på lang sigt ikke var den bedste ejer af Radius, skriver Ørsted i fondsbørsmeddelelsen.

SEAS-NVE kalder købet "et perfekt match", der kan styrke selskabets kerneforretning.

- Det kræver volumen og skala at drive og udvikle kritisk infrastruktur som elnettet samt at udvikle store kundeporteføljer og nye smarte, teknologiske løsninger. Købet sikrer fortsat faldende tariffer samtidig med, at vi får en stærkere muskel til at drive energisystemet i en grønnere retning, siger administrerende direktør i SEAS-NVE, Jesper Hjulmand, i en pressemeddelelse.

750 medarbejdere følger med

Ørsteds administrerende direktør og koncernchef, Henrik Poulsen, siger i fondsbørsmeddelelsen, at virksomhedens stigende fokus på at være globalt førende inden for grøn- og vedvarende energi er årsagen til, at Radius skulle sælges. Ørsted var "ikke længere den rette ejer":

- Aftalen er attraktiv for Ørsteds aktionærer og sikrer et godt fremtidigt hjem for kunderne og vores dygtige medarbejdere. Provenuet, vi får fra salget, vil vi bruge til at fortsætte vores globale investeringer i grøn energi, siger Henrik Poulsen.

Til salg-skiltet har vi aldrig været i tvivl om, når det drejer sig om denne her del af Ørsteds forretning

Jens Nymark, finanskommentator, TV 2

Derfor overrasker salget heller ikke finanskommentator på TV 2 Jens Nymark, der har fulgt salget tæt:

- Til salg-skiltet har vi aldrig været i tvivl om, når det drejer sig om denne her del af Ørsteds forretning. Henrik Poulsen har nemlig annonceret, at han vil lave et 100 procent grønt selskab inden for vedvarende energi. Og der er denne her private el-distributionsforretning simpelthen faldet uden for skiven .

Ifølge Jens Nymark startede salgsprocessen for lang tid siden, og den har været mudret. Blandt andet blev der politisk sat en fod ned, da Radius blev forsøgt solgt i starten af året - der var nemlig udlændinge med i sidste budrunde.

- Der var en frygt for salg af kritisk infrastruktur, som vi alle ejer. For vi skal jo huske, at det her jo også er vores salg, da vi i form af staten ejer 50 procent af Ørsted.

- Men midtsjællandske SEAS-NVE holdt fast i deres bud, og det her er et punktum for en sag, der har været frustrerende for Ørsted og et minde om, at de er politisk ejet, siger Jens Nymark, der ikke tøver med at kalde det "en god dag" for den danske stat og den grønne omstilling.

Glæde hos regeringen

Den danske regering glæder sig da også over salget:

- Jeg noterer mig med tilfredshed, at Ørsted har fundet en god løsning for Radius, og at Radius nu har fået en ny langsigtet og ansvarlig ejer i form af et forbrugerejet selskab, siger Finansminister Nicolai Wammen i et skriftligt svar til TV 2.

Omtrent 750 medarbejdere vil overgå fra Radius til SEAS-NVE, hvis handlen færdiggøres.

Handlen er betinget af en godkendelse fra konkurrencemyndighederne. Derudover skal Energistyrelsen også godkende frasalget.

SEAS-NVE skriver videre, at de med købet i dag arbejder henimod at kunne håndtere og sikre det svingende elforbrug, stigningen i produktion fra vind og sol samt transportsektorens krav til elnettet i takt med, at der kommer flere elbiler.

Foruden Radius afhænder Ørsted også sin privatkunde- og udendørsbelysningsforretning til SEAS-NVE i forbindelse med handlen.

Radius ejer og driver et elnet på Sjælland. Cirka en million danskere i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland får transporteret strøm på nettet. Da Radius også ejer den elmåler, der opgør forbruget, har mange danskere stiftet bekendtskab med medarbejdere fra Radius, der har aflæst måleren.

Virksomheden skiftede i 2016 navn fra DONG Energy Eldistribution til Radius Elnet.