Business

Cheføkonom om rentesænkning: Tilgodeser de rige og efterlader alle de andre på gulvet

Under overfladen er Europas økonomi i alvorlige problemer, advarer cheføkonom.

Torsdag fortalte Mario Draghi, præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB), at man vil sænke renten fra minus 0,4 procent til minus 0,5 procent i eurolandene. Samtidig sættes der gang i et nyt program for opkøb af obligationer, der betyder, at der pumpes flere penge ud i økonomien.

Men begge disse pengepolitiske våben er gamle kendinge og ved at være så slidte, at de risikere at sprænge mellem hænderne på ECB og være til store skade for økonomien og almindelige mennesker, lyder advarslen.

Ifølge cheføkonom i Saxo Bank, Steen Jacobsen, fortsætter centralbanken med torsdagens tiltag ti års forfejlet pengepolitik, hvis skadevirkninger, ifølge ham, overgår de positive effekter.

- På overfladen ser det ud som om, at økonomien går godt, fordi aktierne stiger og stiger. Men man kan ikke konkludere, at lavere renter og opkøbsprogrammer har haft nogen betydning for den reelle økonomi, siger Steen Jacobsen.

Cheføkonomen henviser til, at både produktiviteten og beskæftigelsen i eurozonen siden et lille comeback oven på finanskrisen er stagneret.

Når ECB igen fyrer det samme krudt af for at styrke den europæiske økonomi, er det ifølge cheføkonomen kun de rige, der kan se frem til at få gavn af det.

- Eftersom kravene til bankernes udstedelse af lån er blevet skærpet, betyder højere minusrenter, at færre mennesker vil kunne låne og kun dem, der i forvejen er velstillet. ECB skaber mere ulighed og øger ustabiliteten i de europæiske lande, siger Steen Jacobsen.

Har skyklapper på

Imidlertid er det ikke en del af ECB’s opgave at betragte økonomien ud fra et overordnet perspektiv. Det er primært at sikre stabil vækst og håndtere inflationen, der skal være under og gerne tæt på to procent om året.

Men det indsnævrede fokus betyder ifølge Steen Jacobsen, at ECB ikke forstår konsekvensen af dens handlinger.

- De gør tingene værre, for de lever i en dogmatisk verden, hvor logikken er, at hvis det at sænke renten til minus 0,2 procent er godt, så er minus 0,5 procent bedre.

Professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid forklarer, at Den Europæiske Centralbank sænker renten i håb om at holde gang i økonomien. Men han tror, at det kun får en ganske lille effekt, og det bekymrer ham, at ECB dermed tømmer deres værktøjskasse fuldstændigt.

- Da vi havde det seneste økonomiske tilbageslag i 2008, sænkede centralbankerne renterne rigtig, rigtig meget. Og det var noget af det, der virkelig hjalp til, at krisen trods alt ikke blev værre, end den blev.

Problemet er, uddyber Jesper Rangvid, at hvis der én dag kommer en økonomisk nedtur, har Centralbanken ikke rigtig noget tilbage at afværge det med.

- Og derfor mener jeg, man ikke skal gøre det her, men i stedet holde lidt igen på våbnene.

Den største eksperiment i verdenshistorien

ECB er ikke den eneste centralbank i verden, der forsøger at puste liv i økonomien med minusrenter og kvantitative lettelser. Men det er et nyt fænomen inden for pengepolitikken, og økonomer kalder det for ”det største økonomiske eksperiment i verdenshistorien”.

Steen Jacobsen undrer sig over, at centralbankerne stadig roder med eksperimentet ti år efter krisen, og han frygter for konsekvenserne.

- Det er dårligt for økonomien på mellemlang og lang sigt, og det vil true både den sociale og økonomiske stabilitet.

For sådan en pengepolitik, argumenterer han, vil i stigende grad kun tilgodese de rige, mens det efterlader alle de andre på gulvet, uden udsigter til hverken gunstige lønstigninger eller mulighed for bank- og realkreditlån.

Gør ondt værre

I hvert fald lige ind til krisen rammer, og så bliver konsekvenserne for alvor uoverskuelige.

Fordi det, som ECB gør ved konsekvent at skrue op for minusrenterne hver gang økonomien mister pusten, er at skyde den kommende nedtur foran sig.

Og her skal man huske på, understreger cheføkonomen, at den mest grundlæggende lov i markedsøkonomien er, at nedture følger opture. Ifølge den økonomiske litteratur er dette ikke alene naturligt, det er også sundt, da man på den måde får ryddet for usunde elementer i økonomien.

Den største fare ved ECB’s eksperiment er ifølge Steen Jacobsen derfor, at disse usunde elementer får lov til at hobe sig op, således at skaden bliver desto større, når centralbanken løber tør for adrenalin, den kan sprøjte ind i økonomien.

- Det er ligesom de love, vi kender fra fysikken. Når man tilføjer tilpas meget energi til et lukket kammer, for eksempel damp i en kedel, vil kammeret til sidst eksplodere.