Business

Grus i Europas opsving kan udløse stor økonomisk hjælpepakke

Torsdag eftermiddag ventes Den Europæiske Centralbank at præsentere hjælpepakke, der skal støtte økonomien.

Alle øjne i finansverdenen er torsdag eftermiddag rettet mod Frankfurt og nærmere bestemt hovedkvarteret for Den Europæiske Centralbank (ECB).

Banken ventes at offentliggøre en større økonomisk hjælpepakke, der skal give mere kunstigt åndedræt til det opsving, som har kørt i Europa efter finanskrisen i slutningen af 00'erne.

For selv om økonomien stadig vokser i Europa, er der kriseskyer på himlen.

Væksten er aftagende, og handelskrigen mellem USA og Kina har allerede sat sine spor, mens Storbritanniens farvel til EU truer i horisonten.

Inflation under ECB's mål

Samtidig er inflationen - stigningen i priserne - et stykke under ECB's mål på to procent om året, hvilket kan være problematisk på sigt. Økonomien har det bedst med let stigende priser år til år.

ECB bliver nødt til at gøre noget for at sikre deres målsætning på to procent, forklarer cheføkonom på Børsen, Steen Bocian til TV 2.

- Det seneste halve eller hele år har vi snakket meget om risikoen for en ny krise. Hvis sådan en er under opsejling, kan man måske tage broden af den ved at sætte renten ned på forhånd. Krisen er der ikke lige nu, men man kan måske undgå, at den udvikler sig, siger han.

Europæisk økonomi er blevet ramt af en række chok - herunder handelskrig og brexit, forklarer chefstrateg hos Nykredit, Frederik Engholm.

- Det har medvirket til at sende væksten ned på et niveau, hvor centralbanken ikke længere tror, at den kan skubbe inflationen op.

- Så ECB's tiltag er en kombination af et ønske om at øge væksten i det hele taget og få inflationen op, siger Frederik Engholm.

Forventes at sænke indskudsrenten

ECB forventes ifølge Bloomberg News at sænke indskudsrenten til rekordlave minus 0,50 procent. Renten er nu på minus 0,40 procent, hvor den har ligget siden 2016.

Den negative indskudsrente er den rente, som banker i eurozonen betaler for at have deres overskydende penge stående hos ECB. Den har i sidste ende betydning for renterne på opsparinger og boliglån.

En endnu lavere rente skal tilskynde bankerne til at låne flere penge ud, som skal sparke gang i økonomien.

Steen Bocian fra Børsen tvivler dog på, at det vil virke at sætte renten ned igen.

- Det har måske en lille effekt, men det er ret usikkert, om det har videre effekt. For når renterne i forvejen er negative – og vi taler om ret små renteændringer herfra – så er det usikkert, om det påvirker økonomien, siger han og påpeger, at der også er negative bivirkninger ved negative renter.

Blandt andet, at negative renter udfordrer de almindelige banker.

- Så stiger risikoen for nye finansielle bobler. For når renterne er negative, går investorerne på jagt efter afkast i alle mulige spøjse produkter. Det kan være i aktiemarkedet eller ejendomsmarkedet, forklarer han.

Frederik Engholm fra Nykredit spår desuden, at ECB blandt flere øvrige tiltag starter opkøb af obligationer for samlet knap 360 milliarder euro de næste ni måneder.

Skal sende flere penge ud i systemet

Det er knap 2700 milliarder kroner og skal hjælpe til at sende flere penge ud i systemet.

Men ligesom Steen Bocian tvivler Frederik Engholm på, hvor stor effekt ECB's tiltag får.

- I forvejen har ECB en meget aggressiv pengepolitik med renter i minus. Det betyder, at yderligere tiltag formentlig ikke hjælper fantastisk meget, siger Frederik Engholm.

ECB's ventede tiltag strider mod normalen. Centralbanker plejer historisk at stramme til - for eksempel ved at hæve renterne - når økonomiske opsving er tæt på toppen.

Lempelse kan blive et problem

En lempelse kan derfor blive et problem, når den næste krise kommer.

- Det bliver næppe Den Europæiske Centralbank, der kommer til at hjælpe os ud af den næste krise, fordi der ikke er så mange værktøjer tilbage i værktøjskassen, siger Frederik Engholm.

I Danmark plejer Nationalbanken, der blandt andet har som opgave at holde kronekursen tæt på eurokursen, at følge trop på ECB's beslutninger.

Derfor kan der være lagt op til en lavere rente herhjemme. Renten er aktuelt på minus 0,65 og er ikke blevet sænket siden 2015.

Sådan mærker den almindelige dansker effekten

For virksomheder kan lavere renter, ifølge Steen Bocian, være med til at sætte yderligere gang i hjulene i virksomhederne. Ud fra den logik, at hvis virksomhederne kan låne penge billigere, er de også tilbøjelige til at investere lidt mere.

For den almindelige dansker er den største effekt, at ECB's tiltag er med til at sikre, at de lave renteniveauer på boliglån bliver ved med at være lave, mener Steen Bocian.

- Hvis centralbanken overrasker, kan de endda blive en smule lavere end de er lige nu. Det er i forvejen meget billigt at låne penge i Danmark i disse år, siger han og understreger, at vi i forvejen kommer fra et ekstremt lavt renteniveau.

- Og den rentesænkning, der er på tapetet, er ikke særlig stor. Det er jo ikke sådan, at verden ser lykkelig ud i morgen eftermiddag, bare fordi ECB har gjort noget. Men det kan være et skub i den rigtige retning, lyder vurderingen fra Steen Bocian.

Det betyder ECB-renten for dig

  • Lave renter i Europa vil sikre lave danske boligrenter.
  • Under normale omstændigheder følger Nationalbanken i Danmark renteændringerne i ECB, fordi den danske krone er bundet i fast kurs til euroen.
  • ECB går efter en inflation på knap to procent. ECB kan sætte renten ned for at få inflationen op.
  • Ligger inflationen for lavt, vil forbrugerne holde igen, og investeringerne stoppe, da forventningen om endnu lavere priser holder forbruget i ave. Hvorfor købe i dag, når man kan få det billigere i morgen?
  • En rentenedsættelse svækker euroen, hvilket er tilsigtet, så eurokursen ikke er for stærk i forhold til dollaren.
  • En svagere euro vil gøre varer fra eurolandene billigere i udlandet, sætte gang i eksporten og dermed væksten.
  • Når væksten kommer op i gear, vil forbrugerne bruge flere penge, og inflationen vil stige, er målet.
  • En svagere euro kan til gengæld gøre det dyrere at købe varer i USA og dyrere at tanke bilen, da olieprisen afregnes i dollar.