Business

SAS-medarbejdere genoptager arbejdet efter strejke

En lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at en medarbejder er blevet truet af to kolleger.

Bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling har onsdag eftermiddag genoptaget arbejdet, efter de var gået i strejke for tredje gang i september.

Det bekræfter formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen klokken 15.40.

- Arbejdet er blevet genoptaget netop nu, siger han til TV 2.

Årsagen til arbejdsnedlæggelsen hos 3F-medlemmerne er utilfredshed med en bestemt medarbejder, der er medlem af en anden fagforening. Den pågældende medarbejder mødte ind på arbejde onsdag klokken 13.10, og ti minutter senere nedlagde 150 bagagemedarbejdere arbejdet.

SAS og 3F mødtes i Arbejdsretten klokken 14.25, og en time senere havde medarbejderne genoptaget arbejdet. Arbejdsretten pålagde medarbejderne omgående at genoptage arbejdet og varslede en skærpet bod.

Hemmeligholdt lydfil har fået konsekvenser

Det er ikke første gang, at den pågældende medarbejder er i vælten.

I starten af september nedlagde bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling (SGH) arbejdet ad to omgange.

SAS fortalte 6. september, at der var tale om et personaleforhold med en bagageportør, der stod i en anden fagforening end 3F. Denne medarbejder krævede 3F ifølge SAS fjernet. Men medarbejderen valgte alligevel at møde op på arbejde, og det førte altså til strejke.

En lydoptagelse, som Berlingske er kommet i besiddelse af, har sidenhen vist, at den pågældende medarbejder er blevet truet af to kolleger, hvoraf den ene er næstformand for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup. De krævede, at han meldte sig ind i 3F Kastrup ligesom resten af kollegerne.

De to medarbejder fremhæver, at det for dem handler om at sammenholdet og fællesskabet ved at være samlet i én forening, og at de gerne strejker for det.

Ekspert: - Al Capone-metoder

Episoden fandt ifølge Berlingske sted 23. juli i år. Kort forinden var han blevet ansat i et fire måneder langt vikariat i SAS Ground Handling.

Medarbejderen er uddannet ingeniør og medlem af ingeniørernes fagforening, IDA. Han ønsker ikke at skifte til 3F. Det argumenterer han løbende for i samtalen, ligesom han henviser til, at Menneskerettighedsdomstolen i 2006 slog fast, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager, fordi vedkommende ikke er medlem af en fagforening eller af samme forening som kollegaerne.

I en mail til TV 2 skriver SAS, at de tager afstand fra episoden. Dels med henvisning til lovgivningen, og fordi at de ulovlige arbejdsnedlæggelser har påvirket 56 fly og godt 6000 passagerer, skriver Berlingske.

- Det er ikke i orden, skriver SAS.

Lyn-analyse

Det er en forfærdelig sag for 3F, når de lokale medlemmer bruger metoder, som vil passe bedre i Al Capones Chicago. Derfor har vi også set fagforeningen have travlt med at undskylde hele dagen. Det interessante er nu, om de kan få styr på deres rebelske medlemmer, der gang på gang foretager overenskomststridige strejker og dermed lammer flytrafikken for mange uskyldige passagerer. Der er større principper på spil, da vi her i Danmark har foreningsfrihed.

Overfor Berlingske har formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen sagt, at der var tale om en personalesag, som han fandt afsluttet i juli, men at vikarens fremmøde, samt at han skulle have filmet sine kollegaer, var årsagen til strejkerne.

Minister kaldt i samråd

Onsdagens arbejdsnedlæggelse betød forsinkelser på flere fly, og SAS sendte administrative medarbejdere ned for at hjælpe med at håndtere bagagen.

Kort før medarbejderne genoptog arbejdet, valgte SAS at sende den omstridte medarbejder hjem for at få gang i flytrafikken igen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger om fagforeningskonflikten i Københavns Lufthavn, at han hverken kan eller vil blande sig i den konkrete tvist.

- Det har vi et fagretligt system til at afgøre, lyder det i et skriftligt svar til TV 2.

Venstre og Liberal Alliance indkalder nu ministeren i samråd om sagen.