Business

Jyske Bank indfører negative renter for rige kunder

Nu vil det koste kunder med over 7,5 millioner kroner at have penge stående i banken.

Som den første bank i Danmark har Jyske Bank indført negative renter på kunders indeståender.

I første omgang vil det være kunder med over 7,5 millioner kroner på bogen, som bliver ramt af ændringen.

De første 7,5 millioner kroner vil have en rente på nul procent, mens beløb over vil få en negativ rente på 0,6 procent, hvis ikke andet aftales.

De fleste almindelige bankkunder vil dermed ikke blive ramt af ændringen.

Kan vare i flere år

Administrerende direktør Anders Dam forklarer beslutningen med de seneste års negative renter.

Bankerne låner færre penge ud, end de får ind fra deres kunder. Derfor har bankerne overskydende beløb, som de sætter ind på deres konti i Nationalbanken, der også fungerer som bankernes bank. Hos Nationalbanken får bankerne en negativ rente på minus 0,6 procent.

Det betyder, at det isoleret set koster Jyske Bank penge, når kunderne bare har deres penge stående. Det forventes at fortsætte i flere år frem.

- Det negative rentemiljø, der har præget det danske marked siden foråret 2012, kun afbrudt i 2014, synes nu at være af en mere permanent karakter, siger Anders Dam i en kommentar.

- Markedsforventningerne tilsiger, at det negative rentemiljø vil vare ved i adskillige år, tilføjer han.

Mulighed for at forhandle

Det nye tiltag fra Jyske Bank betyder, at en velhavende kunde med for eksempel 10 millioner kroner stående på sin bankkonto vil skulle betale 15.000 kroner om året.

Der er dog en mulighed for at forhandle om det, oplyser Jyske Bank, som ikke har sat tal på, hvor mange kunder der vil blive påvirket af ændringen.

Mens det er nyt, at danske privatkunder kan risikere at skulle betale for at have penge stående, har danske virksomheder over en bred kam oplevet negative renter de seneste år.

Jyske Bank var i 2016 den første danske bank til at indføre negative renter for virksomheder, og siden har konkurrenterne generelt fulgt trop.

Flere bank følge efter

Nu er Jyske Bank først til at indføre minusrente for private, men det bliver ikke den sidste. Det kan direktør hos Mybanker Malene Nørgaard Carolus sige "med rimelig sikkerhed".

Mybanker hjælper folk med at skifte bank og følger derfor bankerne tæt.

- Vi har allerede de seneste to uger set flere lokale pengeinstitutter være ude og annoncere, at de kiggede i den retning. Så det her tror jeg får bevægelse i hele sektoren og langt de fleste banker, siger Malene Nørgaard Carolus til TV 2.

Hun fortæller, at der formentlig er et sted imellem 120.000 og 130.000 danskere, der har 7,5 millioner og opefter i værdi, og som derfor kan blive ramt af minusrente, hvis de andre banker følger Jyske Banks grænse. Og det er sandsynligt, at de flest banker lægger ud på det niveau, vurderer hun.

- Jeg tror, der er en ansvarlighed iblandt bankerne i Danmark i, at man vil forsøge at ramme en nogenlunde ensartet grænse, så det her ikke ender hos lønmodtagerne og dem, der har færrest midler, siger Malene Nørgaard Carolus.