Business

Topchefer mindes ikonet Lars Larsen: - En købmand i en købmandsnation

Hædersmand, ikon, forbillede, visionær, flittig købmand og stolt dansker. Topchefer roser den afdøde dynekonge for hans tid i spidsen for Jysk.

Danmark siger mandag farvel til en populær købmand. Lars Larsen blev 71 år.

Den folkekære forretningsmand med de gode tilbud turde gå mod strømmen, og det har gennem årene vakt beundring i alle kroge af erhvervslivet.

Nyheden om Lars Larsens død er derfor blevet modtaget med tristhed af topchefer landet over.

- Jeg fik et sug i maven, da jeg fik det at vide. Han var en af vores største forretningsmænd i Danmark. Han var en købmand i en købmandsnation, siger Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, til TV 2.

Han mener, at dynekongen drev sit købmandskab til det bedste og placerer ham på lige fod med andre danske erhvervskæmper som A.P. Møller og C.F. Tietgen.

- Jeg betragter Lars Larsen som en af de bedste repræsentanter for dansk erhvervsliv gennem historien, lyder dommen fra Brian Mikkelsen.

En stædig fighter

Stifter og administrerende direktør i Netcompany André Rogaczewski er både ærgerlig og trist over Lars Larsens død. Først og fremmest med henvisning til familiens tab, men også fordi Danmark har mistet et stort ikon.

- Han var et eksempel på den klassiske erhvervsmand, der skaber arbejdspladser og eksportindtægter til landet. Det er med til at give folk et bedre liv, og det kan man kun have respekt for.

André Rogaczewski mindes en artikel om Lars Larsen, han læste, da han var yngre, og som inspirerede ham.

Her fortalte Lars Larsen blandt andet, hvordan han forsøgte at få bankerne til at låne ham penge, så han kunne starte Jysk, men fik nej alle steder.

Det fik ham dog ikke til at give op, men drev ham til at skaffe likviditet andre steder fra. Blandt andet ved at overtale leverandører til at give ham tre til seks måneders kredit på de første leveringer.

- For mig viser det, at hvis du har en ide, som du tror på, så skal du blive ved med at kæmpe for den, siger direktøren.

Med ærlighed kommer man langt

Topchefen hos ingeniørgiganten COWI er også meget påvirket af Lars Larsens bortgang.

- Jeg blev oprigtig ked af det. Først og fremmest på familiens vegne. Det er jo i en alt for ung alder at miste en mand, far og bedstefar, siger administrerende direktør Lars-Peter Søbye.

Ligesom mange andre danskere husker han de mange tv-reklamer med Lars Larsen.

- På den måde har han ligesom været i vores stuer. Der var noget familiært ved, at han tonede frem og på sine ligefremme facon gav os sine tilbud, siger Søbye.

Netop Lars Larsens beskedenhed og ærlighed har været til stor inspiration for den ingeniøruddannede Lars-Peter Søbye.

- Jeg synes, man kan lære meget af Lars Larsen. Selv forsøger jeg at være simpel og direkte i min måde at tale på og ikke gøre tingene mere komplicerede, end de er.

Derudover fremhæver COWI-direktøren den principfasthed, den jyske købmand drev sine forretninger ud fra.

- Han beviste, at man med ordentlighed og hårdt arbejde kan skabe en stor koncern ud fra ingenting, siger Lars-Peter Søbye.

Milliardær og topchef med samfundssind

Lars Larsen mistede aldrig jordforbindelsen og glemte aldrig den gæld, han havde til sine medarbejdere, der gjorde hans visioner til virkelighed.

Sådan lyder det fra erhvervskvinden Stine Bosse.

- Han var ikke typen, der slog om sig med penge, men mødte altid folk i øjenhøjde.

Hun understreger, at vi heller ikke må glemme ham for hans store samfundssind og udsyn.

- Han var en person, der var sig meget bevidst om, at han kom fra Danmark, og som gav sit land en stor del af æren for, hvad han havde udrettet.

For André Rogaczewski er Lars Larsen et fyrtårn inden for, hvad det vil sige at være erhvervsleder, hvilket ifølge Netcommpany-direktøren må og skal handle om mere end profit på bundlinjen.

- Han kunnet have trukket sig tilbage til et liv i luksus for længe siden, men jeg tror, hans ild brændte for mere.

Lars Larsen og Jysk gennem årene

 1. 1948

  1. Lars Larsen bliver født

   Lars Larsen kommer til verden i byen Arnborg, der ligger i Midtjylland. Senere flytter familien til Thy i Nordjylland.

 2. 1971

  1. Bryllup

   Lars Larsen bliver gift med Kristine Brunsborg. De får senere børnene Jacob og Mette.

 3. 1979

  1. Første Jysk-butik

   Lars Larsen og Kristine Brunsborg.

   Lars Larsen åbner den første Jysk Sengetøjslager i Aarhus i Danmark. Butikken ligger der stadigvæk i dag.

 4. 1984

  1. Ekspanderer til udlandet

   1984 åbner Jysk sin første butik i Flensborg i Tyskland under navnet Dänisches Bettenlager.

   I 1984 åbner Jysk sin første butik i Flensborg i Tyskland under navnet Dänisches Bettenlager.

 5. 1987

  1. Første reklame

   Lars Larsens første TV reklame.

   Lars Larsen dukker op i sin første tv-reklame på TV Syd med de senere så berømte ord ”Jeg har et godt tilbud”.

 6. 2004

  1. Husomdelt biografi

   Selfbiografi af Lars Larsen.

   I anledning af Jysks 25-årsjubilæum udgiver Lars Larsen en husomdelt biografi, der bliver trykt i 2,4 millioner eksemplarer og uddelt til alle danske husstande.

 7. 2006

  1. Får sin egen vej

   20. november tildeler Tørring-Uldum Kommune Lars Larsen sin egen vej, Lars Larsens Vej, som tak for, at Jysk bygger Nordeuropas største lager i Uldum i Midtjylland.

 8. 2012

  1. Butik nummer 2000

   Jysk i Kina.

   I september åbner Jysk butik nummer 2000 på verdensplan. Jysk har på dette tidspunkt butikker i mere end 30 lande, heriblandt Kina, Storbritannien og Italien.

 9. 2013

  1. Overtager andre møbelkæder

   I marts opkøber Lars Larsen og Jysk aktiemajoriteten i boligkæden IDdesign, der rummer kæderne IDEmøbler og ILVA.

 10. 2019

  1. 40-årsjubilæum

   2. april fejrer Jysk 40-årsjubilæum. De har nu butikker steder som De Forenede Arabiske Emirater, Portugal, Singapore og Thailand.

  2. Jysk skriver i en meddelelse på sin hjemmeside:

    

   Tidlig morgen den 19. august er Lars Larsen – eller Købmanden, som han bedst var kendt af kollegerne i JYSK – sovet stille ind i sit hjem ved Silkeborg med den nærmeste familie ved sin side. Han blev 71 år gammel og efterlader sig sin kone, Kristine, sine to børn og fire børnebørn. ”Vi har i dag mistet vores far, mand og bedstefar, og Danmark har mistet en enestående købmand. Han vil blive savnet af os alle, og når vi har sørget over vores store tab, vil vi fortsat gøre vores bedste for at videreføre hans imponerende livsværk,” udtaler Jacob Brunsborg, der i juni overtog posten som bestyrelsesformand i Lars Larsen Group efter sin far.