Business

Bundesbank: Tyskland er på vej mod recession

Mange dele af tysk økonomi er bremset op, og de næste måneder ser 'sølle' ud, vurderer den tyske centralbank.

Den største europæiske økonomi, Tyskland, er hastigt på vej mod en recession.

Det advarer den tyske centralbank ’Bundesbank’ om i dag.

Teknisk set er et land i recession, når det to kvartaler i træk oplever et fald i bruttonationalproduktet.

I sidste uge afslørede Eurostat, der er EU’s statistiske kontor, at Tyskland i andet kvartal af 2019 havde oplevet en svag tilbagegang på 0,1 procent af bruttonationalproduktet.

I dag melder den tyske centralbank så ud, at det næppe bliver bedre i tredje kvartal - og ender tredje kvartal også i minus, så er recessionen en realitet.

- Økonomien vil sandsynligvis blive ved med at være sølle i tredje kvartal 2019, hedder det i bankens officielle vurdering.

Tre problemer

Der er især tre alvorlige risici, som de tyske bankfolk ser i horisonten. For det første, at handelskrigen mellem USA og Tyskland skal udvikle sig til en global handelskrig. Det vil gå hårdt ud over et land som Tyskland, der har en meget stor eksport til både Kina og USA.

For det andet, at det globale bilsalg skal gå ned. Det vil også ramme Tyskland med de mange store bilfabrikker hårdt.

Og for det tredje frygter den tyske centralbank, at det britiske farvel til EU skal blive kaotisk og ramme alle EU-lande, også Tyskland.

- Hvis en eller flere af de mange risici i verdensøkonomien bliver til virkelighed, så kan det - den stadigt mere skrøbelige verdensøkonomi taget i betragtning - let presse økonomien et helt nyt sted hen, siger cheføkonom i Deutsche Bank Stefan Schneider til Financial Times.

'Det kan ikke blive ved'

Centralbanken kan allerede nu se en række problemer i tysk økonomi. Både handlen med udlandet og industriproduktionen er gået ned, og både beskæftigelse og lønninger stiger langsommere end tidligere.

Indtil videre er det blevet udlignet af, at både privatforbruget og det offentlige forbrug er steget i samme periode. Men det er "usikkert, hvor længe det kan blive ved", vurderer centralbanken.

Fem af de store

Tyskland er ikke alene om at balancere på kanten af en recession. Tallene fra Eurostat afslørede i sidste uge, at andre af EU’s store økonomier klarer sig lige så dårligt i andet kvartal af 2019. Italiens bruttonationalprodukt stod stille på 0,0 procent, mens Storbritanniens faldt med 0,2 procent.

I den forbindelse noterede internationale medier som tv-stationen CNN sig, at fem af verdens 20 største økonomier nu er ramt. Foruden EU-landene Tyskland, Italien og Storbritannien er det Brasilien og Mexico, skriver CNN.