Business

Novo Nordisk sagsøgt for 11,8 milliarder kroner af pensionskasser

Ifølge aktionærerne, der nu sagsøger Novo Nordisk, har medicinalgiganten vildledt ved ikke at oplyse, hvor store rabatter, selskabet tilbød i USA.

Novo Nordisk er blevet sagsøgt af en gruppe aktionærer for kursmanipulation. De kræver en samlet erstatning på 11,8 milliarder kroner.

Det skriver dagbladet Børsen.

Stævningen er indgivet ved Retten i Glostrup. Investorerne, der tæller pensionskasser og formueforvaltere, mener, at de har købt Novo Nordisk-aktier på et uoplyst grundlag.

De vil derfor have erstatning for de tab, de har haft på aktier købt og solgt i en periode fra februar 2015 og to år frem. I denne periode først steg og siden faldt prisen på en Novo Nordisk-aktie meget.

Sagsøgerne mener, at Novo Nordisk har vildledt aktiemarkedet ved at fastholde for høje forventede salgstal for salg af diabetesmedicin i USA.

- Til støtte for de nedlagte påstande gøres det overordnet gældende, at Novo (...) har afgivet og udbredt urigtige, ufyldestgørende og vildledende oplysninger, samt undladt at offentliggøre intern viden, og at dette udgør kursmanipulation, skriver advokaterne for aktionærerne, Thomas Ryhl, og Christian Benedictsen-Nislev fra Njord Lawfirm i stævningen, ifølge dagbladet Børsen.

Slagsmål om rabatter

Ifølge aktionærerne, der nu sagsøger Novo Nordisk, har medicinalgiganten konkret vildledt ved ikke at oplyse, hvor store rabatter, selskabet tilbød de amerikanske medicinindkøbere.

Aktionærerne mener, at Novo - sammen med konkurrenterne Eli Lilly og Sanofi - har hævet listepriserne på diabetesmedicin i USA for at dække over, at der var øgede omkostninger ved store rabatter til de amerikanske markeder. Men samtidig har Novo været klar over, at deres stigende listepriser ikke kunne opretholdes på grund af stigende pres fra politisk side og regulatorisk indblanding, mener sagsøgerne.

Groft sagt mener aktionærerne altså, at Novo Nordisk har givet ét prisgrundlag til sine investorer, men at de samtidig har været klar over, at deres medicin ville blive solgt billigere.

Aktionærerne mener derfor, at de har købt Novo-aktier på et "oppustet og forkert prissætningsgrundlag". Det fremgår af stævningen, skriver Børsen.

Aktiehug

Ifølge aktionærerne, skriver dagbladet Børsen, fastholdt Novo Nordisk, at man godt kunne holde priserne oppe på grund af innovation og nye produkter. Det gjorde den danske medicinalgigant også efter at konkurrenterne Sanofi og Eli Lilly offentligt fortalte om det stigende prispres.

Først ved præsentationen af halvårsregnskabet i 2016 satte Novo Nordisk ord på udfordringerne, hvilket fik aktiekursen til at falde. I det efterfølgende kvartalsregnskab for tredje kvartal 2016 beskrev Novo Nordisk udfordringen yderligere, ligesom de gjorde det i årsrapporten for hele året.

Hver gang fik det aktien til at falde.

Børsen kunne allerede i juni fortælle, at en gruppe internationale investorer var ved at varme op til et søgsmål mod Novo Nordisk. Dengang afviste Novo Nordisk, at der skulle være grundlag for en erstatningssag.