Business

Væksten er gået i stå i flere store lande i EU

Tyskland er blandt de store økonomier, der balancerer på kanten af en recession - og det er dårligt nyt for Danmark.

I nogle af de største og vigtigste EU-lande er den økonomiske vækst gået helt i stå.

Det viser nye tal fra EU’s fælles statistikkontor Eurostat.

Samlet set steg væksten i EU med 0,2 procent i andet kvartal af 2019, hvilket ligger på linje med de seneste kvartaler. Men tallene dækker over tilbagegang i vigtige EU-lande som Tyskland (-0,1 procent) og Storbritannien (-0,2 procent) og stilstand i Italien (0,0 procent).

Tyskland og Italien har ligget og vippet omkring nulvækst de seneste kvartaler, mens faldet for Storbritanniens vedkommende kommer efter gode tal de seneste kvartaler.

Når EU’s største økonomi Tyskland har problemer med væksten, skyldes det dels, at landets eksport har det svært. Dels at landet – som et af de få lande i verden – stædigt nægter at stimulere økonomien med lånte penge.

Det fortæller TV2’s økonomiske korrespondent, Svenning Dalgaard.

- Tyskland er ramt af den spirende internationale handelskrig mellem USA og Kina. Tyskland har en meget stor eksport af store maskiner og biler til Kina, og kineserne køber ikke så meget lige nu. Og så forsvarer Tyskland stadig ’det sorte nul’, det princip, at man ikke vil poste lånte penge ud i økonomien for at holde hjulene i gang, forklarer Svenning Dalgaard.

Fem store lande ramt

For internationale økonomer er det opsigtsvækkende svaghedstegn fra den dominerende europæiske økonomi.

- Dagen væksttal er et endegyldigt punktum for et gyldent tiår i tysk økonomi, siger cheføkonom Carsten Brzeski fra den hollandske bank ING til den amerikanske tv-station CNN.

CNN hæfter sig ved, at med dagens tal er det hele fem af verdens 20 største økonomier, der balancerer på kanten af recession. Foruden Tyskland, Storbritannien og Italien er det Brasilien og Mexico.

Et land betegnes som værende i recession, når det har haft negative væksttal i to kvartaler efter hinanden. Recession kan resultere i blandt andet faldende huspriser og stigende arbejdsløshed.

På Verdensbankens liste over de 20 største økonomier i verden i 2017 var Tyskland nummer fire, Storbritannien nummer fem, Brasilien nummer otte, Italien nummer ni og Mexico nummer 15. Til sammenligning er USA, Kina og Japan nummer et, to og tre på listen – mens Danmark ligger nummer 35 på listen.

'Ingen panik'

Om det så udløser en global recession, er der ingen der ved.

- Der er en forhøjet risiko for en recession inden for de næste tre år, siger Henrik Franck, der er partner i Formuepleje, til TV 2.

- Men det er ikke nødvendigvis grund til den helt store panik. Det store spørgsmål er, om en recession vil udløse noget mere – i stil med finanskrisen. Og det er der ikke noget, der tyder på, siger Henrik Franck.

Danske eksportmarkeder

For Danmark er det dårligt nyt, at store nabolande som Tyskland og Storbritannien har negative væksttal. Ovenikøbet har også et tredje naboland, nemlig Sverige, negative væksttal i dagens opgørelse fra Eurostat. For Sverige er der tale om en vækst på -0,1 procent.

De tre lande er Danmarks tre største eksportmarkeder, der i 2017 aftog mere end en tredjedel af den danske eksport - Tyskland 15 procent, Sverige 12 procent og Storbritannien otte procent.

- Tilbagegang i både Tyskland, Sverige og Storbritannien er absolut ikke gode nyheder for dansk eksport. Vi håber, at der kommer mere fart på økonomien i sidste halvdel af 2019. Men med svage tillidsindikatorer og øgede chancer for et hårdt brexit ser det desværre ikke alt for lovende ud, siger chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri.