Skandalen om udbytteskat

Sagsøgt i dansk udbytteskattesag taber lignende sag i Tyskland

Eksperter vurderer, at det tegner godt for Skats krav på over 100 millioner kroner mod amerikanske Kevin Kenning.

En af de sagsøgte i sagen om udbyttesvindel for over 12 milliarder kroner i Danmark har tabt en lignende sag ved en tysk domstol.

Sådan foregik svindlen med udbytteskat

Sagen om udbytteskat begynder i 2015, da Skat opdager, at man mangler 12,7 milliarder kroner i udbytteskat.

Når virksomheder betaler udbytte til sine aktionærer, så går 27 procent af beløbet til udbytteskat.

Hvis aktionæren bor i udlandet, skal skatten i nogle tilfælde betales hjemlandet. Derfor kan man få udbytteskatten refunderet.

Det udnyttede svindlere ved at opfinde fiktive aktiebeholdninger. Med falske papirer fik de skat refunderet, for aktier de ikke ejede.

Skat tjekkede ikke om aktierne rent faktisk eksisterede. Derfor refunderede SKAT fejlagtigt udbytteskat for over 12 milliarder kroner.

Det er en finansiel domstol i Köln, der har afsagt dom i en skattesag, der er anlagt af pensionskassen KK Law, som advokaten Kevin Kenning står bag, mod den tyske stat. Kenning er herhjemme blevet sagsøgt af Skat for at have svindlet med udbytteskat for mere end 100 millioner kroner i Danmark. KK Law mente, at de havde ret til at få refunderet udbytteskat for 27 millioner euro, men det afviste dommeren.

Sagen om svindel med udbytteskat kom frem i Danmark i 2015, og siden har Skat sagsøgt mere end 400 personer verden over, heriblandt også Kevin Kenning fra USA.

- Det har alt sammen forbindelse til den store skandale, som har kostet tyske skatteydere hen ved 12 milliarder euro (cirka 90 milliarder kroner, red.), og som også har ramt andre lande som eksempelvis Danmark, Belgien, Frankrig og mange andre, siger Sönke Iwersen, der er graverchef hos det tyske erhvervsblad Handelsblatt og har fulgt sagen.

- Hvis retten havde valgt at sige, at det var muligt og legalt at benytte ordningen (med uretmæssig refusion af udbytteskat, red.), så havde hundredvis af andre berørte personer kunne sove mere trygt, siger han.

En god nyhed for danske krav

Ifølge Michael Bjørn Hansen, der er advokat med speciale i skatteret og strafferet, så kan den tyske domstols afgørelse meget vel være en rigtig god nyhed for de danske søgsmål.

- Nu er det jo sådan, at de enkelte lande har deres eget retssystem, men det er klart, at jo tættere nettet bliver, at vi får medhold i USA, vi får medhold i Tyskland, at vi får medhold i andre lande, jo bedre står danskerne. Det er en god sejr for de danske skattemyndigheder, at man har fået medhold i Tyskland, siger han.

Skat refunderede gennem en årrække uberettiget udbytteskat til udenlandske investorer, der gennem svindel, ifølge Skat og Bagmandspolitiet, fik det til at se ud, som om de havde aktier i danske selskaber.

I alt anslås den danske stat at have mistet 12 milliarder kroner på den konto.

Michael Bjørn Hansen har dog svært ved at forestille sig, at Skat nu kan forvente at få hentet alle pengene hjem igen.

- En ting er at have ret, en anden ting er at få ret. De penge er gemt mange steder, og jeg kan godt forestille mig, at der kommer et stort spænd mellem de beløb, der er unddraget, og de beløb, der kommer tilbage. Men det skal jo ikke afholde de danske myndigheder fra at forsøge at få så meget som muligt tilbage i kassen, men man får næppe de 12 milliarder. Det tror jeg ikke på, siger han.

De mange sager kører både som erstatnings- eller skattesager, hvor Skat gør krav på at få refunderet de udbetalte penge, og som deciderede straffesager, der skal fastslå, om svindlen også kan siges at være ulovlig. Indtil videre har vi dog kun hørt om fremskridt i erstatningssagerne.

- Problemet er, at nogle af de her folk agerer i udlandet, og det er jo ikke lige til at få folk i udlandet ind i en dansk retssal og få dømt dem der. Det vigtige er først og fremmest at få pengene tilbage, og det er erstatningssagerne, og så må man se at få straffeansvar gjort gældende bagefter, men det er nok betydeligt sværere, vurderer Michael Bjørn Hansen.