Business

Problemer hos Ørsted – anlæg forsinket mere end to år

Et stort anlæg i England til 600 millioner kroner er nu mere end to år forsinket.

Det danske energiselskab Ørsted har massive problemer med en ny teknologi til håndtering af affald.

Om anlægget i Northwich

Renescience-anlægget i Northwich skal efter planen kunne håndtere og genbruge affald fra 110.000 britiske husstande årligt. Det organiske affald skal omdannes til strøm, der kan dække forbruget i omkring 10.000 husstande.

Ørsted havde budgetteret med 600 millioner kroner til opførelsen af anlægget, der skulle have stået klar i maj 2017. Siden er projektet blevet forsinket af flere omgange på grund af tekniske problemer.

Et stort anlæg i den engelske by Northwich til 600 millioner kroner, der skulle bane vejen for mange flere anlæg verden over, er nu mere end to år forsinket.

Det skriver det britiske medie ENDS, der i årevis har fulgt det danske prestigeprojekt.

Teknologien Renescience, der har været under udvikling i mere end ti år, kan ifølge Ørsted håndtere usorteret affald og ved hjælp af blandt andet enzymer omdanne det organiske materiale til energi.

- Med Renescience-teknologien kan vi omdanne husholdningsaffald til værdifulde produkter som biogas, genanvendelige materialer og biobrændstoffer. Det ser vi et stort potentiale i for samfundet, siger Martin Barlebo, der er kommunikationschef hos Ørsted.

Ørsted tror fortsat på projektet

Anlægget i Northwich var oprindeligt planlagt til at skulle i drift fra maj 2017.

Ifølge Maz Plechinger, der er redaktør på nichemediet Energiwatch, der har fulgt teknologien og projektet gennem mange år, består udfordringen grundlæggende i at få anlægget op at køre i en stor skala.

- Ørsted har hele tiden holdt fast i, at der ikke er nogen problemer med teknologien. Der findes mange energiteknologier, der i princippet virker, men at gå derfra til at skulle investere store penge i at få et anlæg op at køre, der er der et stykke vej endnu, siger han.

Hos Ørsted holder man fast i, at Renescience-projektet nok skal lykkes.

- Den enzym-baserede teknologi fungerer nu som forventet, men vi har haft tekniske udfordringer i den mekaniske sorteringsproces. Vi er ved at bygge anlægget om og færdiggøre det. Vi er fortsat fortrøstningsfulde omkring potentialet i Renescience-teknologien, siger Martin Barlebo.

Maz Plechinger ser dog alligevel forsinkelserne på anlægget i England som et skidt tegn fra Ørsted.

- Renescience-teknologien har været under udvikling i mange år. Det var planen, at man allerede i 2015-2016 skulle have det første anlæg oppe at køre. Det er selvfølgelig ikke nogen heldig historie for Ørsted, at det stadigvæk ikke er sket. Men Ørsted er også et andet sted nu, end de var tidligere. Og spørgsmålet er, hvor meget fokus man har på Renescience nu, siger han.

København takkede nej

Ørsted har i dag udpræget fokus på havvindmøller, efter at man over en årrække har solgt flere divisioner fra. Ideen om Renescience blev født, mens Ørsted stadig hed Dong.

Oprindeligt var teknologien også tiltænkt at skulle servicere de københavnske borgere, og det første testanlæg blev bygget på Amager Ressourcecenter, hvor man i dag har forbrændingsanlægget Amager Bakke.

Da projektet skulle evalueres i 2016, valgte borgerrepræsentationen i Københavns Kommune at gå en anden vej med en løsning, hvor borgerne i stedet selv skulle sortere affaldet.

- Man kunne sådan set godt skabe den biogas, som vi gik efter. Vi kunne dog ikke få det jordforbedringsmiddel, som vi også gerne ville bruge københavnernes madaffald til. Som vi gør nu, kan vi både få biogas og jordforbedringsmiddel, og det var det, vi ville. Det andet kunne ikke lade sig gøre (med Renescience, red.). Det var simpelthen ikke rent nok til at komme ud på landbrugsjorden, siger Merete Kristoffersen, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, og som sad med ved bordet, da Renescience blev testet.

Ifølge ENDS forventer Ørsted, at anlægget tidligst bliver klar i løbet af august.