Business

Konkurrent byder stort milliardbeløb på Just Eat

Just Eat, der er en onlinetjeneste for madbestilling, kan være på vej mod en sammenlægning med konkurrenten Takeaway.com. Ben Stansall / Scanpix Denmark

Bliver opkøbet en realitet, vil sammenlægningen af de to madleveringsplatforme blive en kæmpe spiller på markedet.

I Europa kæmper to firmaer om at være størst inden for online madbestilling: Just Eat og Takeaway.com.

Nu vil Takeaway.com gerne købe Just Eat og samle de to selskaber i et.

Det skriver Sky News. Ifølge Sky News ligger der et bud på ni milliarder pund – knapt 75 milliarder kroner – på bordet.

Buddets størrelse er ikke bekræftet, men begge firmaer har efterfølgende oplyst, at der er dialog mellem selskaberne om et muligt opkøb, skriver BBC og Reuters.

Firmaerne har indtil 24. august til at finde ud af, om en aftale kan komme på plads, skriver Financial Times.

En dansk succeshistorie, som flyttede hjemmefra

Just Eat blev stiftet i Danmark i år 2000 af Jesper Buch, der i 2005 solgte en stor del af aktierne til udlandsdanskeren Bo Ladegaard Bendtsen. I den forbindelse rykkede Just Eat også sit hovedsæde til London.

Siden da er det gået fremragende for Just Eat, der i dag har en markedsværdi på 35,7 milliarder kroner. I 2018 præsterede selskabet et overskud på 848 millioner kroner.

Men øget konkurrence presser Just Eat, og en af dens storaktionærer, Cat Rock, har på det seneste talt varmt for en sammenlægning med en veldrevet konkurrent. Cat Rock kritiserer nemlig den nuværende ledelse for at være for langsom til at træffe beslutninger.

Vil blive en global kæmpe

Bejleren Takeaway.com har en markedsværdi på 38 milliarder kroner, og mærker ligesom Just Eat også presset fra opkommende konkurrenter. Sidste år bød således et underskud på 104 millioner kroner, fremgår det af årsregnskabet.

Alligevel oplevede virksomheden en vækst i ordre på 38 procent i 2018, og i januar lykkedes det at rejse omkring fem milliarder i ekstra kapital.

Til sammen opererer begge selskaber i over 20 lande over hele verden. De står stærkest i Europa, men er også til stede i Australien, Canada og Brasilien, Mexico og Israel.

En sammenlægning vil gøre dem til en absolut sværvægter i online-madbestillingsbranchen. Et marked, der på globalt plan er 690 milliarder kroner værd.

Sky dansker sidder på stor aktiepost

Bo Bendtsen har tjent en formue på sit ejerskab af Just Eat. Angiveligt betalte han i 2005 17 millioner kroner for aktierne af Jesper Buch.

Hvem Bo Bendtsen er, hvor han bor, og hvor meget han er værd, er der meget få mennesker, der ved. Han har ry for at være meget sky. Adspurgt om Jesper Buch kunne hjælpe Børsen med at få kontakt til rigmanden, lød svaret:

- Ingen har kontakt til Bo Bendtsen.

Hans fortsatte ejerskab af Just Eat er da også godt sløret bag en række datterselskaber.

Bo Bendtsen ejer stadig en aktiepost på 13,41 procent gennem det sydafrikanske selskab SM Trust. Det viser en gennemgang af Just Eats børsprospekt og børsdatabaser.

Det betyder, at Bo Bendtsens aktier i dag er 4,8 milliarder kroner værd.