Trumps handelskrig gør ondt på Kina
Den amerikanske præsident skal dog ikke glæde sig for tidligt, mener økonom.
Handelskrigen med USA kan mærkes i Kina. Det fremgår af Den Internationale Valutafonds halvårlige analyse af verdensøkonomien.
Den nedjusterer Kinas vækst med 0,1 procentpoint, mens USA's opjusteres med 0,3 procentpoint siden sidste analyse.
Dermed kan Trump hente opbakning til sin påstand om, at handelskrigen rammer Kina hårdest.
- Det er derfor, Kina vil lave en aftale, konkluderer den amerikanske præsident.
Der er to faktorer, der trækker den kinesiske økonomi ned, forklarer Ulrik Bie, der er økonomisk redaktør hos Berlingske.
Handelskrigen er uden tvivl en af dem. Den anden faktor er, at styret i Beijing er ved at reformere landets økonomi, der gennem årtier har været drevet af fabrikker. De største effekter af omlægningen er dog hentet, og nu er skabelsen af nye job faldende.
Sprinteren mod marathonløberen
Men det er ikke kun Kina, der er ramt på væksten. På verdensplan kan handelskrigen også mærkes, og ifølge IMF falder den globale vækst med 0,1 procentpoint.
Faktisk er det kun USA og Japan, der kan se frem til en vækst, der er bedre end ventet.
En vigtig drivkraft for USA har været de historisk store skattelettelser, Trump gav erhvervslivet og de rige i begyndelsen af 2018.
Men effekten er ved at aftage. Det betyder, at Trump hoverer overfor Kina alt for tidligt, mener Ulrik Bie.
- Man kan på mange måder sige, at USA er en sprinter, hvor Kina er en marathonløber, og nu går handelskrigen ind i en ny fase, hvor det ikke er sikkert, at USA går så nemt fri, siger han.
Handelskrigen er eskaleret
Første skud i handelskrigen lød 6. juli sidste år, da USA indførte told på kinesiske varer for 34 milliarder dollar. Kina reagerede med toldsatser af samme kaliber. Siden er krigen eskaleret.
I maj øgede USA toldsatserne til 25 procent på halvdelen af alle varer fra Kina, og Trump truer med at slå ned på den sidste halvdel.
- Det vil være en yderligere optrapning, som vil gøre ondt på Kina, men det vil også betyde, at handelskrigen mærkes mere i USA end på nuværende tidspunkt, siger Ulrik Bie, og det kan blive afgørende.
Bliver en del af valgkampen
For USA importerer fortsat en del fra Kina, og den almindelige amerikanske forbruger vil derfor kunne mærke, at priserne stiger, hvis krigen eskalerer.
Det kan gå ud over Trumps popularitet. Men i sidste ende er det præsidenten selv, der bestemmer, hvornår handelskrigen slutter, mener Ulrik Bie.
- Det var ham, der startede den, og han kan i stor udstrækning selv definere, hvornår han vil være tilfreds med det, kineserne bringer til forhandlingsbordet.
Han spår dog ikke, at det sker på denne side af det amerikanske præsidentvalg i 2020.
- Alle indrømmelser fra amerikansk side vil møde stor kritik fra både demokrater og republikanere, og derfor kan det godt trække ud. Da Trump i løbet af valgkampen gerne vil sige: ”Se, jeg bliver ved med at være en hård hund overfor Kina, indtil vi får forhandlet en ordentlig aftale," siger Ulrik Bie.