Business

Mørke skyer samler sig over økonomien, advarer britisk industri

Beskeden til Boris Johnson fra den britiske storindustri er klar: Nej tak til et no deal-Brexit.

Onsdag flyttede Boris Johnson ind i premierministerboligen på Downing Street i London.

Virksomheder og investorer i landet er dog ikke begejstret for den nye beboer og hans trusler om et hårdt Brexit, hvis ikke der findes en bedre skilsmisseaftale med EU.

I takt med at opbakningen til Boris Johnson steg gennem valgkampen, solgte flere og flere investorer ud af pundet.

Boris Johnson vs pund

Derudover styrtdykker antallet af ordrer til britiske virksomheder i et tempo, der ikke er set siden finanskrisen.

Det viser en undersøgelse fra interesseorganisationen CBI - den britiske pendant til Dansk Industri - der er foretaget blandt 291 britiske produktionsvirksomheder i andet kvartal i år.

- Mørke skyer samler sig

I undersøgelsen siger 42 procent af virksomhederne også, at de er mindre optimistiske nu end for tre måneder siden. Kun 10 procent siger det modsatte.

- Mørke skyer samler sig over fremstillingssektoren, siger Rain Newton-Smith, cheføkonom hos CBI, i en pressemeddelelse.

Han mener, at alle advarselslamper hos produktionsvirksomhederne blinker, og at en aftale med EU er altafgørende:

- Når ordrer, beskæftigelse, investeringer, output og optimisme falder blandt virksomhederne, er det vitalt, at den nye premierminister får en aftale med EU i stand inden deadline 31. oktober, fortsætter han.

Tør ikke investere

Han bakkes op af den danske seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden. Han peger på, at Boris Johnsons trussel om et hårdt Brexit holder investorerne ude af Storbritannien.

- Som virksomhed ved du ikke, hvor det er bedst at placere dine kontorer og fabrikker i fremtiden. Er det i Storbritannien eller i EU?

- Du ved heller ikke, hvilke handelsaftaler der fremover kommer til at gælde mellem europæerne og englænderne, og om der kommer til at være en frihandelsaftale i det hele taget, siger han.

I praksis er investeringerne i Storbritannien faldet siden tredje kvartal 2018.

Vil få konsekvenser for danske virksomheder

Ifølge Dansk Industri eksporterede danske virksomheder sidste år for 86 milliarder kroner til Storbritannien. Erhvervsorganisationen vurderer, at 65.000 danske arbejdspladser er bundet op på den eksport.

Derfor kan det koste både salg og arbejdspladser, hvis varer og tjenester solgt til Storbritannien skal tolddeklareres, certificeres og kontrolleres.

Et hårdt Brexit vil derfor også få negative konsekvenser i Danmark, advarer Dansk Erhverv.

De mener, at risikoen for no deal er steget, efter at Boris Johnson er kommet til, og opfordrer danske virksomheder til at forberede sig.

- Det mest oplagte er at forberede sig på et hårdt Brexit. Er der nogen (danske virksomheder, red.) tilbage, som ikke er klar, anbefaler vi, at man går i gang med det samme, siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og international chef i Dansk Erhverv, til TV 2.