Business

Britiske finansfolk søger til Danmark efter Brexit

Danmarks hovedstad er et attraktivt sted for finansielle selskaber.

Siden briternes ja til at forlade EU i juni 2016 har 290 briter fra finans- og forsikringsbranchen i England fået fuldtidsbeskæftigelse i Danmark.

Det svarer til en stigning på cirka 60 procent, hvor gennemsnittet for tilflytningen af udenlandsk arbejdskraft i Danmark i samme periode var på omkring 40 procent.

Det viser beregninger fra tænketanken Axcelfuture.

Konsekvensen af Brexit

Gennem årtier har The City of London ellers været Europas finanscentrum. Men med briternes ja til Brexit vil finansselskaberne stå uden for EU’s indre marked.

Det fører en masse ulemper, omkostninger og tab af profit med sig.

Derfor giver det god mening for finansvirksomhederne at sende deres folk til andre EU-lande, så de fortsat kan passe forretningen inden for EU.

Således svarede 35 procent af 222 finansselskaber med hovedsæde i Storbritannien, at de enten har flyttet eller overvejer at flytte dele af deres aktiviteter til et andet EU-land. Det fremgår af en undersøgelse fra revisionsvirksomheden EY fra oktober 2018.

Særligt Dublin og Frankfurt er eftertragtede alternativer til London, men også Luxemburg og Paris er populære.

Vælger også Danmark

Men Danmark kan åbenbart også tiltrække sig opmærksomhed fra finansfirmaerne, som hovedsageligt har flyttet medarbejdere til København.

Det skyldes, ifølge Anders Klinkby, projektdirektør i Copenhagen Financial Hub, at hovedstaden faktisk er et attraktivt sted for finansielle virksomheder.

- Hvis vi ser på medicinalområdet, grøn energi og pensionsområdet, har Danmark nogle internationale fyrtårne, som de (finansselskaberne, red.) gerne vil arbejde sammen med.

København er attraktiv for finansfolk

Konsulent- og revisionsvirksomheden Deloitte placerer i en undersøgelse København højt på listen over europæiske storbyer, hvorfra det bedst kan svare sig at drive finansiel virksomhed.

Ud af ni europæiske storbyer får den danske hovedstad således en andenplads, kun overgået af Amsterdam.

For at få endnu flere finansjobs hertil kræver det, at vi skal kunne tilbyde noget, som hverken London, Singapore eller Frankfurt kan.

- Vi skal i Danmark og i København ikke prøve at efterligne London. Det er jo noget andet. Men prøve at have fokus på, hvad vores egne styrker er og bygge på dem, siger Anders Klinkby.

Danmark er stor i ny branche

Danmark har ifølge Anders Klinkby den fordel, at vi er meget fremme i skoene, når det kommer til den nye branche, der hedder fintech.

Fintech er en sammentrækning af de engelske ord financial og technology og gælder for virksomheder, der ved computerteknologi forsøger at forbedre de produkter og services, den traditionelle finanssektor tilbyder.

Det er en branche i hastig vækst. I 2018 blev der investeret 112 milliarder dollar i fintech på globalt plan. Det er over en fordobling fra året før.

Og da Danmark er blevet en af Europas fintech-centre, er vi derfor et oplagt sted at flytte til for de britiske virksomheder, der beskæftiger sig med den branche, mener Anders Klinkby.

Ikke kun finansvirksomheder

Det er imidlertid ikke kun selskaber fra finans- og forsikringssektoren, der gerne vil beholde fordelene ved at være inden for det indre marked.

Virksomheder fra alle dele af det britiske erhvervsliv er i gang med at udflytte ansatte eller arbejdspladser til andre EU-lande.

Det gælder for eksempel Airfinity, der sælger løsninger til life science-virksomheder, altså selskaber, der arbejder med sundhedsfremmende produkter og services.

De store usikkerheder, der er i forbindelse med Brexit, gjorde, at Airfinity valgte at lave en ny afdeling inden for EU.

Det forklarer den danske administrerende direktør og medstifter, Rasmus Bech Hansen, til TV 2.

Efter at have undersøgt forskellige muligheder, blandt andet Schweiz, faldt valget på København.

København scorer højt

Den danske hovedstad opfylder næsten alle punkterne på Airfinitys liste over, hvad en storby skal kunne tilbyde dem.

- Du har rigtig god adgang til Europa, gode flyforbindelser, veluddannet arbejdskraft, du er langt fremme med digitaliseringen og har en meget stærk life science-klynge, der ligger i top fem i verden, siger Rasmus Bech Hansen.

Direktøren regner med flere hundrede medarbejdere i København inden for et par år, hvis virksomheden vokser, som ledelsen håber på, at den vil.