Dansk cannabis-udbyder stopper salg

16x9
Thomas Schnegelsberg, CEO i virksomheden StenoCare, der leverer medicinsk cannabis til danske apoteker. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix

Stenocare har solgt produkter, som var fremstillet i lokaler, der ikke var godkendt.

En af de store spillere på det danske marked for medicinsk cannabis har torsdag stoppet salget af firmaets cannabisprodukter.

Det sker, fordi Stenocares canadiske partner CannTrust har solgt cannabisolie, der stammer fra lokaliteter, som de canadiske myndigheder ikke havde godkendt, da produktet blev fremstillet.

- Vi har torsdag morgen sat produkterne i karantæne, og det betyder jo i praksis, vi har stoppet salget, siger Thomas Skovlund Schnegelsberg, administrerende direktør hos Stenocare, til TV 2.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters ved Stenocare ikke, hvor mange af de berørte produkter der er nået ud til forbrugerne, men selskabet siger, at alle produkter er blevet testet og har levet op til alle sundhedsmyndighedernes krav.

Selskabet oplyser, at de pågældende produkter har været på markedet i en måned - siden 10. juni.

Ifølge Stenocare er de lokaliteter, som de berørte cannabisprodukter stammer fra, senere blevet godkendt af de canadiske myndigheder. Men det var de altså ikke på det tidspunkt, hvor produkterne blev fremstillet.

13 ton beslaglagt og tilbageholdt

Ifølge Berlingske har de canadiske myndigheder beslaglagt tørret cannabis, og CannTrust har også selv tilbageholdt store mængder - i alt drejer det sig om 13 ton. Myndighederne vil nu bruge 10-12 arbejdsdage på at få lavet prøver fra lageret. Det bliver på produkter lavet fra oktober 2018 til marts 2019 i de lokaliteter, som ikke var godkendt på det tidspunkt. Lokaliteterne blev godkendt i april.

- Den mest sandsynlige konsekvens af denne nye situation er, at der vil være en midlertidig mangel på cannabisprodukter til det danske marked, siger Stenocare i en pressemeddelslse.

Lægemiddelstyrelsen bekræfter torsdag nyheden om Stenocares stop for salg.

- Det kommer til at betyde forsinkelser i forsyningen med cannabisolie fra Stenocare, indtil virksomheden kan få nye partier hjem fra Canada, der er dyrket i godkendte lokaler, skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at der - så vidt styrelsen ved - ikke er nogen sundhedsrisiko ved de nu karantæneramte produkter.

- Der er ud fra Lægemiddelstyrelsens oplysninger ikke tegn på, at den cannabis, der er dyrket i de ikke-godkendte lokaler, har forringet kvalitet og således udgør en sundhedsrisiko for patienter, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Vil få økonomisk betydning

Stenocare forventer, at stoppet for salg vil få økonomisk betydning for selskabet.

- Vi er først og fremmest optaget af patientsikkerheden. Men vi håber selvfølgelig også, at de canadiske myndigheder afslutter deres undersøgelser hurtigt. Men det er ikke til at vide, hvor lang tid der går, siger direktør Thomas Skovlund Schnegelsberg.

Stenocare er børsnoteret i Sverige på den såkaldte Spotlight-børs i Stockholm, og ifølge det svenske erhvervsmedie Di.se blev handlen med selskabets aktier suspenderet torsdag morgen, da nyheden om stop for salg blev offentliggjort. Handlen med aktien blev dog genoptaget senere torsdag.

Nyheden betød ifølge Reuters, at værdien af selskabets aktie torsdag morgen faldt med 30 procent, men senere torsdag formiddag var faldet dog kun på otte procent.

Vil selv producere cannabis

Stenocares mål er at etablere en produktionshal i Østjylland, så selskabet kan producere medicinsk cannabis herhjemme. Selskabet har siden december sidste år haft tilladelse til selv at producere cannabis, men får den altså leveret fra sin store canadiske partner og medejer CannTrust.

Den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft 1. januar sidste år, og i en fireårig forsøgsperiode har danske læger mulighed for at udskrive en ny type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark.

Formålet med forsøgsordningen er at give patienter, der ikke har haft gavn af godkendt medicin, mulighed for at blive behandlet med medicinsk cannabis.

Stenocare er den eneste leverandør af medicinsk cannabisolie til ordinering af alle læger under forsøgsordningen.