Deutsche Bank sender medarbejdere hjem: - Det er dead man walking, siger økonom

Deutsche Bank er i alvorlig krise og må efterhånden kigge langt efter fordums storhed.

Deutsche Bank er nu begyndt at sende ansatte hjem. Det sker som et led i en stor omstruktureringsplan, hvor banken skal spare 55 milliarder kroner.

18.000 medarbejdere, svarende til 20 procent af alle ansatte, vil frem mod 2022 blive afskediget.

Formålet er at gøre Deutsche Bank profitabel igen. Noget som banken har kæmpet med siden finanskrisen, hvilket i den grad kan ses på aktiekursen.

Den toppede lige før finanskrisen på 112 euro per aktie, men er i dag faldet til under 10 euro.

Deutsche Bank er dead man walkning

Per Hansen, investeringsøkonom

Det er ikke første gang, Deutsche Bank skærer ned. Sidste år meldte bankledelsen ud, at 7000 skulle afskediges.

Redningsplanen

Den nye reformeringsplan bliver af både banken og analytikere anset for at være historisk stor.

- Man har indset, at man har nået point of no return. Alle andre veje har vist sig at være utilstrækkelige eller deciderede blindgyder, siger Per Hansen, investeringsøkonom hos handelsplatformen Nordnet.

Planen kommer ikke et øjeblik for tidligt, mener han.

- Det store spørgsmål er snarere, om den kommer for sent?

Men hvordan er det kommet så vidt, at den hæderkronede bank, som i 2008 var verdens næststørste, er faldet til blot at være den 15. største i 2018?

Finanskrisen spøger

Da finansmarkederne i 80’erne og 90’erne blev åbnet i liberaliseringens navn, førte det til en pengestrøm uden lige hos investeringsbankerne, og de tyske bankfolk hos Deutsche Bank ville også have deres bid af kagen.

Fra 1994 til 2007 voksede bankens aktiver fra 573 milliarder euro til 2,2 billioner, og antallet af ansatte voksede fra 73.450 til 94.782.

Da krisen ramte i 2008 havde banken forventet en rekordhøj profit på mere end otte milliarder euro. I stedet måtte Deutsche Bank gå ud af kriseåret med et tab på næsten fire milliarder euro.

Siden er banken aldrig rigtig kommet sig, mener Per Hansen.

- De er gået fra storhed til fald, og selvom de har været igennem adskillige sparerunder, kan de ikke tjene de penge, de skal, hvilket betyder, at de ikke kan tiltrække de investorer, de har behov for. Dermed er det fuldstændig umuligt for dem at finansiere sig til vækst, siger han.

'Dead man walking'

Deutsche Bank er blandt andet tynget af adskillige bøder, banken modtog for vildledning og ulovlig spekulation op til og efter finanskrisen.

Banken er blandt andet rekordholder af den største bøde nogensinde givet til en bank. Bøden er på 21,75 milliarder dollar plus 227 millioner euro, som banken måtte betale for sin involvering i den såkaldte Libor-skandale fra 2012, hvor det kom frem, at banker havde manipuleret med en rente for lån mellem banker.

Storbanken blev også idømt bøder på 425 millioner dollar og 163 millioner euro for at have hvidvasket 10 milliarder dollar ud af Rusland.

Tilbage i februar 2018 fortalte den nu fyrede topchef for Deutsche Bank John Cryan til CNBC, at de mange høje bøder stadig kan mærkes på regnskabet.

Med dens store omstruktureringsplan lader det imidlertid til, at banken er klar til et opgør med fortidens spøgelser.

- Det handler om at tænke radikalt og at tænke anderledes. Det handler om en ny kultur, skrev den administrerende direktør, Christian Sewing, i et brev til bankens medarbejdere søndag.

Og en kulturændring er der brug for, mener investeringsøkonom Per Hansen.

- Deutsche Bank er dead man walkning, og det kan ikke blive ved med at køre med sådan en zombiebank, siger han.