Danskernes pensionsformuer har haft et rekordgodt halvår

16x9
Et historisk stærkt opsving på de globale aktiemarkeder i årets første halvår betyder, at der falder særdeles gode afkast af til de danske pensionsopsparer. Foto: Dennis Lehmann / Scanpix Denmark

Men der skal måske tages lidt af optimismen for det næste halvår, lyder vurderingen fra pensionselskabet Velliv.

Rekordhøje afkast på de globale aktiemarkeder i første halvår får de danske pensionsformuer til at stige med tocifrede vækstrater.

I perioden er det globale aktiemarked er steget omkring 17 procent.

Aktiemarkederne kom ellers ud af 2018 med noget af et granatchok. Her faldt de globale aktier med 10,44 procent, men nu er situationen vendt.

Stor stigning i aktier giver gode afkast

Det er blandt andet pensionskunderne hos Danica, som har set deres formuer vokser over de seneste seks måneder, hvilket er et tiltrængt løft fra 2018, hvor en opsparing hos Danica med middelrisiko og en løbetid på 20 år endte med at give et afkast på minus syv procent.

Ifølge selskabets investeringsdirektør, Jesper Langmack, skyldes de store udsving, at Danica generelt investerer meget i aktier. Derfor vil kunderne kunne mærke, når der sker store fald på aktiemarkederne, men det gælder også, når der er store stigninger.

Samtidig understreger han, at disse halvårlige udsving ikke er noget, Danica som sådan baserer sin strategi på.

- Man skal huske på, at pension er langsigtet. Så vi fokuserer mere på, hvad der sker om tre, fem og ti år, end på hvad der sker i morgen, siger Jesper Langmack.

Lave renter puster liv i aktiemarkedet

Vellivs investeringsdirektør, Anders Stenbøll Christiansen, vil også huske 2018 som et ”ubarmhjertigt år” for investorerne.

- Vi har været igennem ni år med ualmindeligt pæne afkast på aktier, og så kom 2018, som blev det første negative år i ti år.

Han mener dog, at markedet måske overreagerede en smule i december . Hvilket investorerne, ifølge ham, nok også indså i starten af det nye år. Her steg aktierne kraftigt igen, og i slutningen af februar havde aktiemarkederne indhentet det tabte igen.

Udover at investorerne udviser mere optimistisme omkring handelskrigen mellem Kina og USA, har centralbankerne også haft stor betydning for det voldsomme aktieopsving. Det har de gjort ved at fortsætte den lempelige pengepolitik ved især at holde renterne lave.

- Og det har båret markedet rigtig meget, lyder vurderingen fra Anders Stenbøll Christiansen

Kan sidste efterårs nedtur gentage sig?

I 2018 blev investorerne urolige over usikkerhedsmomenter som Brexit, Nordkorea, handelskrig og hvordan centralbankerne ville reagere på alt dette, men selv om disse usikkerheder stadig er til stede, mener Jesper Langmack, at de er blevet reduceret i år.

- Man kan se det omkring handelskrigen, at enderne er ved at mødes, og der er tegn på, at der er ved at komme en aftale, siger han.

Hos Velliv tror de, at investorernes blik de kommende måneder vil skifte fra den politiske arena og over til økonomiske nøgletal og selskabernes regnskaber. For det handler om, hvorvidt der rent faktisk kan leveres på den optimisme, man tilsyneladende ser i aktiemarkedet.

- Her er analytikernes forventninger stadig en anelse høje i forhold til, hvad vi mener, vi kan forvente, siger Anders Stenbøll Christiansen.

Han mener dog ikke, at det skal give anledning til bekymring.

- Men man skal have spredt sine investeringer og ikke ligge for mange æg i en kurv. Fordi der er mange skyer i horisonten, som kan give regn når som helst.