Dansk sædfirma får vigtig godkendelse: Det er det største, der kan ske

Godkendelsen fra de amerikanske myndigheder kan også blive en genvej til det europæiske marked.

I øjeblikket er der fire ansatte i MotilityCounts lokaler i Valby. Men den danske iværksættervirksomhed kan stå over for at skulle udvide staben betragteligt.

Årsagen er et brev fra USA.

I brevet, som virksomheden netop har modtaget, oplyser den amerikanske fødevare- og lægemiddelsmyndighed FDA, at den har godkendt MotilityCounts test til mænds sædkvalitet.

Dermed har den danske virksomhed taget et stort skridt i sin rejse mod at blive en succes.

Det mener Nicolai Döllner, der er chefredaktør på mediet Dagens Medicin, der beskæftiger sig indgående med sundhedssektoren.

- At få den her godkendelse fra FDA er det største, der kan ske for en virksomhed, der producerer medicin eller beslægtede produkter. FDA er ekstremt skrappe, når de godkender produkter. De skrappeste i verden, siger Nicolai Döllner til TV 2.

Kan blive en genvej til 830 millioner mennesker

MotilityCount blev grundlagt i 2010 af Jacob Møllenbach og Steen Laursen, der begge havde mere end 15 års erfaring inden for fertilitetsbehandling og kunstig befrugtning. Ambitionen var at udvikle en hjemmetest, der ikke blot kunne måle antallet af sædceller, men også kvaliteten af dem.

Motility Count

  • Motility Counts test, Swim Count, er i stand til at udvælge og måle på de sædceller, der er i stand til at svømme. Det kan bruges til at fortælle, hvor fertil en mand er.
  • Testen kan udføres som en hjemmeprøve, og kan, ifølge Motility Count, klares på 30 minutter.
  • Ifølge den spanske klinikchef Marcos Meseguer, der er én af de ledende forskere på området, er testen mere præcis end andre, lignende tests. Det betyder, at par tidligere og nemmere end ellers, kan teste om de er i stand til at få børn.
  • TV 2 kunne sidste år fortælle, at hver fjerde mand har nedsat sædkvalitet.

I starten af 2011 blev firmaet formelt formet, men i alle selskabets seks hidtidige årsregnskaber har de haft røde tal på bundlinjen.

Med FDA’s godkendelse ser døren dog ud til at blive åbnet til USA’s 330 millioner indbyggere – og godkendelsen kan samtidig blive en smutvej til det europæiske markeds godt 500 millioner indbyggere, da det europæiske lægemiddelagentur plejer at følge i FDA’s spor.

Dermed kan virksomheden måske snart komme til at tjene penge.

- Det er nogle lange og svære processer, man skal igennem for at få den her godkendelse, men når først man har den, er man rigtig langt, siger Nicolai Döllner fra Dagens Medicin.

Rammer trends men kræver store summer

Han peger på, at MotilityCount rammer ned i to forskellige trends, man ser i øjeblikket. Dels et stadig større ønsker hos forbrugerne om at kunne teste sig selv – og dels en faldende kvalitet af mænds sæd over de sidste årtier.

Samtidig påpeger Nicolai Döllner dog, at det amerikanske marked kan være svært at etablere sig på, at det er svært at navigere i, og at det ofte kræver store pengesummer, før en virksomhed får sit gennembrud i USA.

Ifølge MotilityCounts seneste årsregnskab havde de en egenkapital på knap 800.000 kroner i slutningen af 2017. Tidligere er selskabet dog blevet tilført midler fra en långiver, og i årsregnskabet skriver firmaet direkte, at markedet endnu er i udvikling.

- Selskabets underskud hidtil er et udtryk for, at virksomheden befinder sig i et marked, hvor kategorien for hjemmetest af mænds sædkvalitet først er ved at blive etableret. Produktet er introduceret på markedet og viser evnen til at generere indtægter, og selvom det går langsommere end budgetteret, er forventningerne til fremtiden positive, kan man læse i det seneste årsregnskab.

En million prøver om året

I Valby glæder de sig over den amerikanske godkendelse.

Da TV 2 besøgte dem onsdag morgen, var den første bekræftede ordre fra USA ved at blive pakket og gjort klar til at blive sendt over Atlanten. Ambitionerne er dog til meget mere, fortæller firmaets administrerende direktør, Mogens Thomsen.

- Alene i USA er der 34.000 detailforhandlere af apoteksvarer. Hvis de skal have bare fire tests hver, er vi langt over 100.000 prøver, siger Mogens Thomsen. Han understreger samtidig, at selskabet i forvejen sender sine prøver til 35 forskellige lande.

Han forventer, at MotilityCount inden for få år kan sælge op mod én million hjemmeprøver om året på verdensplan.

Også hos ejeren og stifteren af MotilityCount, Jacob Møllenbach, er glæden over den nye godkendelse og udsigten til vækst svær at skjule:

- Vi havde selvfølgelig håbet på det. Ellers havde vi aldrig kastet al den energi i det. Men det har set sort ud nogle gange.