Business

Lars Larsen slog fast, at sønnen ikke skulle stå i første række, vurderer analytiker

Jacob Brunsborg i 2002, da han arbejdede som indkøbsdirektør i Jysk. Palle Hedemann / Scanpix Danmark

Selvom Lars Larsens søn, Jacob Brunsborg, overtager posten som bestyrelsesformand i Jysk, vil en fondsbestyrelse have meget magt.

70-årige Lars Larsen er blevet ramt af leverkræft, og han trækker sig tilbage som bestyrelsesformand i Jysk-koncernen med øjeblikkelig virkning.

Rigmandens søn, Jacob Brunsborg, er kørt i stilling som arvtager, men det er en sandhed med modifikationer, vurderer erhvervskommentator.

Lars Larsen har nemlig en detaljeret plan på plads for virksomhedens fremtid - en plan, der betyder, at en fondsbestyrelse bestående af tre medlemmer har stor magt.

Den plan blev meldt ud i 2016 og blev ved den lejlighed bredt anerkendt som et klart fravalg af Jacob Brunsborg. Lars Larsen forklarede selv, at ens søn jo ikke nødvendigvis er den mest egnede til at overtage en virksomhed:

- Jeg har set nok elendigheder omkring de gamle systemer, hvor det altid er den førstefødte, der skal overtage en virksomhed. Og det ville da være meget mærkeligt, hvis det lige skulle være den bedste. Så for at forsvare min virksomhed og gøre den bedre og bedre, så står der også, at en fondsbestyrelse med forretningsfolk skal sørge for, at det er de bedste, der sidder på de forskellige poster uden hensyn til familierelationer. Sådan skal det altid være, sagde Lars Larsen dengang til Berlingske.

Søn skal ikke i første række

Selvom der nu er gået noget tid, er der ingen grund til at tro, at tingene har ændret sig - på trods af Jacob Brunsborgs udnævnelse til betyrelsesformand.

- Lars Larsens melding dengang kunne kun læses som, at hans søn ikke skulle i første række. Og det har ikke ændret sig. Selvom det bliver markedsført som arvtager, tror jeg, han kommer til at spille rollen som mere tilbagetrukket bestyrelsesformand, lyder vurderingen fra TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Det er en trekløver af folk tæt på Lars Larsen, der sidder i fondsbestyrelsen, der blev godkendt i 2017. Det drejer sig om administrerende direktør i Jysk Holding, Hans Henrik Kjølby, advokat Uffe Baller samt erhvervsmanden Vagn Iversen.

Lars Larsen har tidligere sagt til Berlingske, at modellen med fondsbestyrelsen ikke handler om, at han ikke har tillid til sine børn.

- Tværtimod kommer de også fremover til at spille en nøglerolle, præcist som det er tilfældet i dag, hvor de begge sidder i bestyrelsen for JYSK Holding, sagde Lars Larsen i 2017, da fonden blev godkendt.

Jacob Brunsborg har haft flere forskellige roller i Jysk, blandt andet indkøbsdirektør og brand director. Hans søster har derimod ikke haft meget med koncernen at gøre.

Jacob Brunsborg lod sig for en sjælden gangs skyld fotografere i 2002.

Må bevise sig selv

Ole Krohn forklarer, at Lars Larsens sygdom er kommet som lidt af et chok i finansverdenen, og at koncernen formentlig ikke har haft meget tid til at få detaljerne på plads. Af den grund er det svært konkret at sige, hvordan magten kommer til at fordele sig.

- Det er for hårdt at kalde Jacob Brunsborg for en kransekagefigur, for vi ved endnu ikke reelt, hvordan rollerne bliver udfyldt. Mit bud er, at han vil koncentrere sig om at føre det familiære i virksomheden videre og bevare det særlige Jysk-DNA, siger Ole Krohn.

Han understreger, at Jysk er en spændende koncern, fordi den indtil videre har overlevet trods eksplosionen i internethandel. Men hvis det skal blive ved, så skal Jysk blive ved med at vokse, og på den centrale del af koncernen kan det ske, at fondsbestyrelsen tager styringen fra Jacob Brunsborg.

- Han har ikke haft nogen central rolle i offentlighedens lys. Han mangler at vise, at han kan optræde på en større scene, lyder det fra Ole Krohn.

Bor i villa til over 20 millioner

47-årige Jacob Brunsborg er kendt som en tilbagetrukket type, og han giver sjældent interviews til pressen. I forbindelse med dagens udnævnelse til bestyrelsesformand har han heller ikke ønsket at lade sig interviewe og har kun leveret nogle korte citater i en pressemeddelelse fra koncernen.

Han bor sammen med sin hustru Helle og deres to børn i en ejendom i Sejs-Svejbæk ved Silkeborgsøerne. En ejendom parret købte for 20,5 millioner kroner i 2017.

Foruden sine forskellige roller i Jysk-koncernen har han stået i spidsen for nogle projekter med svingende succes. Blandt andet sushikæden Dondon Sushi, der efter nogle dårlige regnskaber blev overtaget af Letz Sushi, som Lars Larsen er storinvestor i, i 2013.

Don Don Sushi havde seks restauranter i København og Omegn, inden det gik galt. Restauranterne, som denne på Nørre Farimagsgade, blev overtaget af Letz Sushi.