Facebooks nye digitale valuta kan blive en succes, siger IT-ekspert
Facebook satser stort på en ny digital valuta ved navn Libra. Men tiltaget møder også kritik.
Hvis Facebook lykkes med deres foretagende, kan det blive banebrydende.
I omtrent halvandet år har det sociale medie arbejdet på en ny kryptovaluta – Libra – der er skabt fra bunden, og som på sigt skal kunne gøre sig globalt.
I modsætning til for eksempel Bitcoins, den vel nok bedst kendte kryptovaluta, vil Libra-valutaen blive understøttet af en reservetank af fysiske penge.
Hvis man køber for et beløb i Libra, vil organisationen bagved altså have et tilsvarende beløb i dollar, euro, yen eller andre møntfoder.
En nonprofitorganisation
Facebook præsenterede projektet tirsdag.
Et projekt, hvis administration er skilt ud fra selve Facebook og ud i en nonprofitorganisation, der har base i Schweiz.
Her er 27 andre firmaer og organisationer med i ledelsen, blandt andet MasterCard, Visa, PayPal, eBay, Spotify, kørselstjenesterne Lyft og Uber, telegiganten Vodafone, Coinbase og Women’s World Banking.
Det er ambitionen, at der skal være 100 partnere, inden Libra efter planen lanceres i løbet af 2020.
Og det er en ambition, der kan blive en succes, mener IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS Group.
Især to ting peger i den rigtige retning for Libra ifølge Peter Kruse. Den ene er, at man netop laver et separat selskab i Schweiz.
- Det betyder, at alle dem, der vil anvende Libra, ikke skal føle, at deres transaktioner kan kobles direkte med noget, man foretager sig på Facebook, hvor man kan føle, at man er sårbar over for overvågning og lignende, siger Peter Kruse.
Det andet er, at Facebook med sin magtposition i sig selv kan skabe en succes.
- Man introducerer Libra på en platform, hvor der allerede findes flere end en milliard brugere. Og hvis Facebook bare får fat i én procent af deres kunder, vil det jo være en succes fra dag ét, siger Peter Kruse.
Libra skal reguleres
Allerede inden den endelige lancering møder Libra massiv kritik og røde advarselslamper fra politikere i USA.
I USA er både republikanere og demokrater skeptiske og kræver, at valutaen skal reguleres.
- Facebook er allerede for stor og for magtfuld, og firmaet har brugt den magt til at udnytte brugernes data uden at beskytte deres privatliv. Vi kan ikke tillade at Facebook håndterer en risikabel ny kryptovaluta fra en schweizisk bank uden tilsyn, skriver demokraten Sherrod Brown, der sidder i senatets bankudvalg, på Twitter.
Og IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse er enig i, at der vil komme en slags regulering.
- Digital valuta er svær at styre, der er mange udsving, hvilket Bitcoin har været et eksempel på. Derfor er man også nødt til at regulere, siger Peter Kruse.
- Som almindelig forbruger er det langt mere sikkert at investere i sin egen nationale valuta end en digital valuta. Og risikoen for at blive bestjålet af sine værdier, når man putter dem ind i en platform som Facebook, er større. Det vil kriminelle bruge som en mulighed.
Han peger samtidig på, at en regulering er nødvendig i forhold til, at skattevæsenet skal kunne kontrollere, om kryptovalutaen bliver brugt til at betale sort arbejde med.
Sikkerheds-teknologi
Ligesom Bitcoin bliver Libra-valutaen bygget op omkring den såkaldte Blockchain-teknologi, der bliver betragtet som en teknologi, der kan modvirke ulovligheder på internettet.
Alligevel bliver kryptovalutaer ofte brugt til at betale for ulovligheder købt på internettet. Det har kunne lade sig gøre, fordi man med andre kryptovalutaer ikke har skulle registrere sig med navn eller bekræfte sin identitet.
Det vil Libra gøre op med. Man skal formentlig fremvise et kørekort eller anden type identifikation for at få adgang til Libra-møntfoden, skriver New York Times.
Samtidig har Facebook understreget, at den viden, selskabet bag Libra måtte kunne opnå om deres kunder, ikke vil blive kombineret med den viden, selskaberne ellers måtte have om deres brugere.
Det vil altså sige, at Facebook ikke kan bruge køb foretaget med Libra til at målrette annoncer på eksempelvis Instagram eller på Facebook.
Konkurrent til bankerne
Hvorvidt Libra vil blive en succes, vil Peter Kruse ikke gætte på. Han hentyder dog til, at bankerne vil betragte Libra som en alvorlig konkurrent.
For der er gode muligheder for, at mange vil springe på Libra, mener han.
- Jeg tror, at der er mange, der vil hoppe på den, selv om der er en risiko forbundet med det, siger Peter Kruse.
- Det kan også ske, at det eksploderer. For der er mange, der vil betragte det som at investere penge i selve Facebook. Og det har jo historisk vist sig som en god idé, siger han.