Sidste års aktiedarling falder tungt på børsen

16x9
Den danske C25-virksomhed Ambu producerer medicinsk udstyr til hospitaler og redningstjenester. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Selskabet skruer ned for forventningerne til sin 2020-strategi.

Ambu-aktien falder 16 procent ved tirsdagens åbning på fondsbørsen i København.

Det sker, efter selskabet har været ude og nedjustere forventningerne til dets treårige strategi, der udløber i 2020.

Organisk vækst

Organisk vækst betyder et selskabs rene vækst, altså hvor meget selskabet har formået at udvide forretningen og kapitalen med uden for eksempel opkøb eller tilførsel af kapital udefra.

Kilde: npinvestor.dk

Selskabet, der producerer medicinsk udstyr til hospitaler og redningstjenester, siger i en meddelelse til investorerne, at man ikke længere regner med en organisk vækst på 15-16 procent, men at den snarere vil ligge på 14-15 procent.

Derudover oplyser selskabet, at det udskyder udviklingen af produktet SC210, som skulle være et nyt koloskop til anvendelse i kikkertundersøgelser på hospitaler. Ambu regner med, at produktet først er færdigudviklet om halvandet år.

Sidste års aktiedarling

Ifølge Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets, reagerer investorerne voldsomt af to årsager.

Det ene skyldes udskydelsen af virksomhedens koloskop-håb. Det andet er, at den nye topchef, Juan-José Gonzalez, skal bruge flere penge på at få Ambu til at vækste.

- Det betyder, at selskabet ikke kommer helt så højt op på indtjeningen på den korte bane, som investorerne havde håbet på.

Ambu-aktien havde nogle forrygende otte måneder i 2018, hvor den fra nytår og frem til 26. august steg med omkring 146 procent.

Den store stigning betød, at Ambu i juni 2018 blev indlemmet i C25-indekset, som en af de 25 mest handlede aktier på den københavnske fondsbørs.

Har tillid til ny ledelse

Investeringsøkonom hos aktiehandelsplatformen Nordnet, Per Hansen, kalder det positivt, at aktien ikke er faldet mere end 16 procent.

- Når der er tale om, at man både nedjusterer i væksten og i profitabiliteten - det vil sige, hvor meget tjener du for hver gang, du omsætter for 100 kroner - så synes jeg i virkeligheden, at 16 procent i kursfald vidner om, at investorerne, efter at have lyttet med på telekonference med ledelsen her klokken 8:30, har en langsigtet forventning om, at Ambu stadig har nogle rigtig gode vækstforudsætninger.

På telefonmødet gjorde ledelsen blandt andet meget ud af, at selskabet på de overordnede linjer er godt positioneret, men at man bliver nødt til at sadle om og prioritere anderledes.

Hård nedtur

Nedjusteringen kommer i kølvandet på nogle hårde ti måneder for Ambu-aktien, som i perioden er faldet omkring 60 procent på børsen.

Nedturen startede, da bestyrelsesformand Jens Bager tilbage i slutningen af august solgte ud af sine Ambu-aktier for over 60 millioner kroner, hvilket skabte usikkerhed blandt investorerne.

En usikkerhed, som Ambu efterfølgende ikke har kunnet ryste af sig, og som blev forstærket i maj, da bestyrelsen valgte at afskedige den nu forhenværende administrerende direktør Lars Marcher.

- Det gjorde bestyrelsen, fordi det relative styrkeforhold mellem dem og Lars Marcher samt Lars Marcher og den øvrige direktion var præget af, at Lars Marcher var blevet lidt for egenrådig. Desuden var vækstforventningen, der var lagt ind i Ambus strategi, mere noget Lars Marcher troede på, og ikke så meget, hvad den øvrige ledelse mente var realistisk, siger Per Hansen.

I stedet udnævnte bestyrelsen Juan-José Gonzalez til ny administrerende direktør.

- Han ser en sund virksomhed, men han vil altså ikke stå til mål for nogle af de meget høje vækstforventninger, og derfor går Ambu i dag ud og nedjusterer.