’Naturstridig’ jobfest fortsætter på 71. måned – drevet af de ældre

Der vil i løbet af 2019 og 2020 være brug for yderligere 80.000 personer på det danske arbejdsmarked, vurderer Danske Bank.

For 68-årige Keld Wagner handler det om kollegaerne og om ”at komme lidt væk hjemmefra”.

Selv om han for flere år siden kunne være gået på pension, har han valgt at arbejde for busselskabet Arriva. Nogle gange som buschauffør, andre gange med forfaldende arbejde på busanlægget.

Ifølge eksperter kan folk som Keld Wagner spille en vigtig rolle, hvis den danske økonomi skal fortsætte i fuld fart de næste år.

For selv om antallet af lønmodtagere i Danmark er steget 71 måneder i træk, kan det danske arbejdsmarked i de kommende år komme i bekneb, hvis udviklingen fortsætter som hidtil.

- Vi har stadig brug for mange hænder. Vi har en fremgang på arbejdsmarkedet og i økonomien, som hele tiden kræver, at der måned-for-måned er flere på arbejde, siger Las Olsen.

Han er cheføkonom i Danske Bank og kalder den seks år lange jobfest i Danmark for ”en smule naturstridig”. For gennem de seneste måneder har handelskrigen mellem USA og Kina, Brexit, budgetkrisen i Italien og mange andre ting ført til en global afmatning af økonomien, men indtil videre er Danmark gået fri.

Brug for 80.000 ekstra

Ifølge Las Olsen kan begrænsningen for det danske arbejdsmarked blive antallet af hænder. Samme advarsel lød fra erhvervslivet under valgkampen.

Beregninger fra Danske Bank vurderer, at der i løbet af 2019 og 2020 vil være behov for yderligere 80.000 personer på det danske arbejdsmarked. 20-30.000 af dem vil være at finde i pensionsalderen, der stiger fra 65 til 65,5 år, men skal de resterende arbejdspladser besættes, kan det blive nødvendigt at flere ældre vælger at forlænge deres arbejdsliv.

Derfor opfordrer direktøren for Ældresagen, Bjarne Hastrup, til, at virksomhederne ikke bare spørger deres seniormedarbejdere, om de har lyst til at fortsætte efter pensionsalderen, men at de i stedet spørger dem, hvad der skal til, for at de har lyst til at fortsætte med at gå på arbejde.

- Det kan godt være, at yngre er hurtigere ved knappen, men vi ældre er gode til at ramme den rigtige knap. På den måde kan der være en god kombination mellem unge og ældre, siger Bjarne Hastrup.

Ældre efterspørger interessante opgaver

Det samme budskab lyder fra Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri. Der er mange mennesker i 60’erne, der sagtens kan udføre et arbejde og gør det med glæde. Men der er også andre, der har brug for lidt færre timer for at få det til at passe til deres behov, siger han.

- Men udgangspunktet er, at rigtig mange af de ældre har lyst til at arbejde. Det, de efterspørger mest, er faktisk ikke at komme ned i tid, men at få nogle interessante opgaver og anerkendelse for de opgaver, de udfører, siger Steen Nielsen.

Sådan er det også for 68-årige Keld Wagner for busselskabet Arriva. Han er på en seniorordning med lidt flere fridage end ellers, men nyder stadig at komme på arbejde.

- Det er frivilligt, jeg gør det. Det var noget andet, hvis jeg var tvunget til det. Jeg kan stoppe i morgen, hvis jeg vil. Det er fordelen, og så selvfølgelig lidt mere fritid, siger Keld Wagner, der gerne vil fortsætte så længe, han har helbredet – og i hvert fald 3-4-5 år endnu.