Business

Tidligere direktør i OW Bunker får fem års fængsel

Udfaldet af ankesagen i landsretten kan få betydning for de erstatningssager, som flere investorer har bebudet mod den tidligere ledelse i OW Bunker.

Den tidligere direktør i OW Bunker-datterselskabet Dynamic Oil Trading, Lars Møller, er ved Vestre Landsret blev idømt fem års ubetinget fængsel.

Det fremgår af domsafsigelsen i ankesagen på Vestre Landsrets hjemmeside.

Det eneste, jeg kan sige er: Totalt overraskelse. Det havde vi ikke set komme

Arvid Andersen, forsvarsadvokat for tidligere OW Bunker-direktør, Lars Møller

HVAD VAR OW BUNKER?

  • OW Bunker blev oprettet i 1980 som et datterselskab af skibsprovianteringsfirmaet Ove Wrist & Co. i Aalborg.
  • Selskabet var blandt verdens største inden for salg af skibsbrændstof (bunker).
  • OW Bunker havde over 600 ansatte fordelt på 38 kontorer i 29 lande verden over.
  • Havde i 2013 et nettooverskud på 63,4 millioner dollar svarende til 374 millioner kroner.
  • Blev noteret på fondsbørsen i København 28. marts 2014.
  • På den første handelsdag på børsen 28. marts steg kursen fra 145 til 175 kroner.
  • Selskabet meddelte fondsbørsen 7. november 2014, at man måtte indgive konkursbegæring.

Dermed har landsretten i Viborg valgt at skærpe byrettens dom fra halvandet til fem års fængsel. Retten har fundet tiltalte skyldig i mandatsvig af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens paragraf 280.

Anklageren i sagen mener, at Lars Møller har ført den tidligere ledelse i OW Bunker bag lyset og bevilget kreditter langt ud over sine beføjelse.

Derfor ønskede Bagmandspolitiet, at dommen skulle skærpes.

- Det er homerun til anklagemyndigheden, da landsretten vælger at følge anklagerens ønske om en fængselsstraf på fem år, siger Joachim Bindslev, der er journalist på TV 2 Business.

Forsvarer: Overraskende dom

Lars Møller havde anket sin dom fra byretten og krævede frifindelse for alle anklager.

Eks-direktøren ønsker ifølge sin ene forsvarsadvokat, Anders Nemeth, ikke at udtale sig om dagens afgørelse i Vestre Landsret. Lars Møllers anden forsvarsadvokat, Arvid Andersen, er fåmælt efter domsafsigelsen.

- Det eneste, jeg kan sige er: Totalt overraskelse. Det havde vi ikke set komme, siger han.

Anklagemyndigheden stiller sig derimod tilfreds med dagens afgørelse.

Anklagemyndigheden stiller sig tilfreds med dagens afgørelse.

- Det er en vigtig sag, fordi den blandt andet handler om tilliden til de finansielle markeder, siger specialanklager Marie Tullin.

Skyld i enormt formuetab

Lars Møller blev 30. maj 2018 ved byretten i Aalborg idømt fængsel i et år og seks måneder for sin rolle i OW Bunkers kollaps.

Bagmandspolitiets anklagere krævede dengang en straf på fem års fængsel for mandatsvig i forbindelse med datterselskabets tab på 645 millioner kroner.

Direktøren blev dog i retten frifundet for mandatsvig.

Retten fastslog, at formålet med Lars Møllers handlinger i datterselskabet Dynamic Oli Trading i Singapore ikke var berigelse, og derfor kunne bestemmelsen om mandatsvig i straffeloven ikke bruges.

I stedet blev Lars Møller dømt skyldig i et betydeligt formuetab ved tilsidesættelse af sine pligter.

Retten konkluderede, at direktøren havde overskredet sin beføjelse til at udstikke kreditter for maksimalt 10 millioner dollar, og for dette fik den tidligere direktør den maksimale straf på halvandet års fængsel, lød det ved domsafsigelsen sidste år.

Grafikken bygger på kurator Søren Halling-Overgaards rapport om OW Bunker og Lars Møllers advokat Anders Némeths interview med Berlingske.

OW Bunker data og eksempel

Kollapset efter otte måneder

Det enorme tab på 645 millioner kroner var en medvirkende årsag til, at OW Bunker kollapsede 7. november 2014.

Selskabet med hjemsted i Nørresundby nåede dermed kun at få mindre end otte måneder på børsen efter en sejrrig børsnotering 28. marts samme år.

Aktien steg dengang fra 145 til 175 kroner på første handelsdag, hvor 20.000 privatpersoner købte aktier i virksomheden.

Udfaldet af dagens ankesag kan få betydning for en række erstatningssager, som private og professionelle investorer har bebudet mod den tidligere ledelse.

ATP og PFA er blandt de pensionskasser og investeringsforeninger, der er gået sammen for at undersøge, om der kan gøres juridisk ansvar gældende, så der kan opnås økonomisk kompensation for nogle af de tab, der er lidt på OW Bunkers konkurs.