Mistænkt for milliardsvindel bruger justitsminister og topadvokater i forsvar

Sanjay Shah, der er mistænkt for at have svindlet Skat for 12,7 milliarder kroner, trækker nu den britiske justitsminister ind i sagen.
Den britiske justitsminister, de dyreste advokater i London og Frankfurt og de største konsulent- og revisionsfirmaer i verden.
Det er bare nogle af de rådgivere, som Sanjay Shah, den hovedmistænkte i sagen om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner mod Danmark, har benyttet sig af i sagen, der betegnes som rendyrket svindel af Skat og Bagmandspolitiet.
Oplysningerne fremgår af et forsvarsskrift på 204 sider, som Shah har indleveret til domstolen High Court i London.
TV 2 har gennemgået forsvarsskriftet og kan på den baggrund fortælle, at den svindelmistænkte har gjort meget ud af at omgive sig med de ypperste eksperter inden for eksempelvis skatteret og revision.
Rådgivere fra 33 forskellige kontorer
Overskriften i forsvaret er, at Skats påstande om svindel er grundløse, og at metoderne i hans firmaer er blåstemplet af rådgivere og samarbejdspartnere.
Shah oplister 33 konkrete firmaer og kontorer fra Storbritannien, Dubai, Tyskland, Hong Kong, Schweiz, Luxembourg, Østrig og Danmark, der har været inde over hans forretning. Han afviser i samme ombæring at gå i detaljer med den konkrete rådgivning.
Du kan se udvalgte rådgivere i listen herunder.
Øverst på listen over rådgivere står Geoffrey Cox, der er en særlig skikkelse i Storbritannien.
Advokaten Cox blev i sommeren 2018 udnævnt til justitsminister af Theresa May og var inden da kendt som det rigeste medlem af det britiske parlament gennem sit arbejde som retssagsadvokat hos firmaet Thomas More Chambers ved siden af sit arbejde i parlamentet. Cox betegnes samtidig som en af de mest magtfulde personer i britisk politik.
Han er fortsat justitsminister og medlem af det britiske parlament for Det Konservative Parti.
Udpeget af Dronning Elizabeth 2.
Sanjay Shahs talsmand Jack Irvine oplyser i en mail til TV 2, at Geoffrey Cox i sit tidligere arbejde som retssagsadvokat har repræsenteret Shah i Southwark Court i London i en sag om beslaglæggelse af finansmandens værdier.
På justitsministerens kontor bekræfter talsperson Yasmin Kalhori, at Cox har rådgivet Sanjay Shah og repræsenteret ham i retten i sagen mod politiet, men hun afviser at kommentere yderligere.
Selvom Geoffrey Cox har fået hædersbetegnelsen queens counsel, som er forbeholdt en eksklusiv gruppe advokater, der udpeges af den britiske monark, havde Cox ikke held med at vinde Shahs sag ved retten i London i første omgang.
Medvind til Shah
I 2015 valgte dommeren i Southwark Crown Court nemlig at efterkomme Danmarks krav om at beslaglægge værdier i milliardklassen som led i en sag om storstilet svindel med Sanjay Shah som hovedmistænkt.
Tre år senere, i december 2018, har domstolen i London dog besluttet at ophæve den selvsamme beslaglæggelse af Sanjay Shahs værdier i straffesagen mod ham.
Pengene er i mellemtiden blevet låst i en anden forbindelse, da Skat i sommeren 2018, i en civil sag mod Shah, fik High Court i London til at udstede en ordre om indefrysning af 11 milliarder kroner i sagen. Bagmandspolitiet afviser over for TV 2, at den ophævede fastfrysning af Sanjay Shahs midler i straffesagen er problematisk.
Udover Cox oplister Sanjay Shah ti advokater fra det meget prestigefyldte advokatfirma Allen & Overy som rådgivere.
Trækker tråde til toppen af skandalen
Firmaet er del af en lille eksklusiv klub af firmaer kaldet ’Magic Circle’ i London med timelønninger på op mod 10.000 kroner. Blandt rådgiverne er Vimal Tilakapala, chef for skatterådgivning i UK hos Allen & Overy, og Kai Schaffelhuber, der tidligere var tilknyttet firmaets kontor i Frankfurt.
TV 2 har stillet Tilakapala spørgsmål om hans rådgivning af Sanjay Shah, men han har ikke svaret på vores henvendelse.
Schaffelhuber er opsigtsvækkende, fordi han også repræsenterer Hanno Berger, tyskeren der betegnes som hjernen bag de mange udbyttesager, der er opstået på tværs af hele Europa. Han har tidligere udtalt, at der ikke er tale om svindel, men at man blot har udnyttet skatteregler på tværs af landegrænser.
I revisions- og konsulentbranchen har Shah efter eget udsagn benyttet sig af KPMG, EY og PWC, der er tre af verdens fire største revisions- og konsulenthuse i verden. Det er uvist, hvad de præcist har rådgivet Shah om.
Mistænkt brugte 44 ansatte hos Skats advokatfirma
Det har tidligere været fremme, at det britiske advokatfirma Pinsent Masons, der fører sagen på vegne af Skattestyrelsen, også har rådgivet Sanjay Shah og hans firmaer.
Det bekræfter svarskriftet. Her fremgår det, at hele 44 ansatte hos Pinsent Masons har rådgivet Sanjay Shah. Det gør firmaet til det af Shahs lange liste af rådgivere, der har haft flest folk på finansmandens lønningsliste.
Skats valg af Pinsent Masons blev mødt med stor kritik, da sammenfaldet blev afdækket i efteråret 2018, men Kammeradvokaten, der fører sagen for Skat, afviste i en redegørelse, at der var interessekonflikter, der kunne udgøre et problem.
To danskere er nævnt, advokaterne Nikolaj Bjørnholm og Anne Becker-Christensen, der arbejdede for Shah, mens de var ansat i den danske afdeling af firmaet Hannes Snellman, der siden er lukket ned i Danmark. Advokatrådet har gransket rådgivningen fra de to advokater og konkluderet, at de to ikke kan klandres for noget.
Britisk efterforsker har skiftet side
Advokatfirmaet Plesner, et af Danmarks største, nævnes også, men advokat og managing partner Tom Kári Kristjánsson afviser, at firmaet har rådgivet Sanjay Shah eller hans selskaber om forhold, der ”har relation til udbyttesagen”.
Nikolaj Bjørnholm har dog været partner hos Plesner, efter at han forlod Hannes Snellman, men han blev fyret af sine partnerkolleger i Plesner, da nyheden om hans tidligere rådgivning til Shah nåede offentligheden.
Skats onde ånd har også fået hjælp af en tidligere efterforsker fra det britiske skattevæsen. Det kunne TV 2 fortælle i 2017 på baggrund af interne mails, men den tidligere efterforsker er dog ikke nævnt ved navn i svarskriftet - det er to af hans nuværende kolleger i advokatfirmaet CGS Legal til gengæld.
TV 2 har anmodet Sanjay Shah om detaljer om rådgivningen for at dokumentere, hvorvidt den påståede svindel mod Danmark vitterligt er blåstemplet. Det afviser talsmand Jack Irvine.
- Vi har intet at tilføje til svarskriftet, skriver han i en mail.
Skattestyrelsen afviser også at kommentere Sanjay Shahs svarskrift med henvisning til, at sagen ligger ved domstolene. Skat har dog tidligere udtalt sig om sagen, når der har været gennembrud.
Sanjay Shahs danske forsvarsadvokat er Kåre Pihlmann fra Pihlmann Advokatfirma.