Business

Mistænkt for milliardsvindel bruger justitsminister og topadvokater i forsvar

Sanjay Shah, der er mistænkt for at have svindlet Skat for 12,7 milliarder kroner, trækker nu den britiske justitsminister ind i sagen.

Den britiske justitsminister, de dyreste advokater i London og Frankfurt og de største konsulent- og revisionsfirmaer i verden.

Det er bare nogle af de rådgivere, som Sanjay Shah, den hovedmistænkte i sagen om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner mod Danmark, har benyttet sig af i sagen, der betegnes som rendyrket svindel af Skat og Bagmandspolitiet.

Oplysningerne fremgår af et forsvarsskrift på 204 sider, som Shah har indleveret til domstolen High Court i London.

TV 2 har gennemgået forsvarsskriftet og kan på den baggrund fortælle, at den svindelmistænkte har gjort meget ud af at omgive sig med de ypperste eksperter inden for eksempelvis skatteret og revision.

Rådgivere fra 33 forskellige kontorer

Overskriften i forsvaret er, at Skats påstande om svindel er grundløse, og at metoderne i hans firmaer er blåstemplet af rådgivere og samarbejdspartnere.

Shah oplister 33 konkrete firmaer og kontorer fra Storbritannien, Dubai, Tyskland, Hong Kong, Schweiz, Luxembourg, Østrig og Danmark, der har været inde over hans forretning. Han afviser i samme ombæring at gå i detaljer med den konkrete rådgivning.

Du kan se udvalgte rådgivere i listen herunder.

Stjernerådgiverne bag udbytteskandalen

 1. Geoffrey Cox

  Cox har som advokat repræsenteret Sanjay Shah og rådgivet ham i forbindelse med en straffesag ved Southwark Crown Court i London. Sagen handler om beslaglæggelse af værdier for milliarder på vegne af Danmark. Shah tabte i første omgang sagen, men siden er beslaglæggelsen blevet ophævet af ukendte årsager.

  Geoffrey Cox har siddet i det britiske parlament for Det Konservative Parti siden 2005 og blev i sommeren 2018 udpeget som justitsminister af Theresa May. Han har sideløbende haft en forrygende karriere som advokat, der har gjort ham meget velhavende. I flere år har han været det medlem af det britiske parlament, der har haft den højeste årlige indkomst.

  Cox er i dag tilknyttet firmaet Thomas More Chambers.

 2. Vimal Tilakapala

  Ifølge Sanjay Shah er Vimal Tilakapala en af i alt ti advokater fra advokatfirmaet Allen & Overy, der har rådgivet ham. Firmaet er del af en eksklusiv gruppe af firmaer, der går under betegnelsen Magic Circle, som er en betegnelse for de førende advokatfirmaer i verden.

  Tilakapala er partner på firmaets kontor i London og chef for skat, du kan læse mere om ham her.

 3. Kai Schaffelhuber

  Tyske Kai Schaffelhuber har ydet rådgivning til Sanjay Shah, da han var partner på Allen & Overys kontor i Frankfurt, fremgår det af svarskriftet til Skats stævning i London.

  Schaffelhuber var i mange år partner hos Allen & Overy, men forlod firmaet i efteråret 2017. Ifølge tyske medier spiller Schaffelhuber en nøglerolle i det europæiske udbyttekompleks, bl.a. som rådgiver for Hanno Berger, der betegnes som hjernen bag svindlen.

  Schaffelhuber, der en overgang havde et Luxembourg-baseret partnerskab med den danske advokat Helene Schwiering, har tidligere udtalt til mediet Finans, at der er ikke er tale om svindel, men udnyttelse af skattelovgivning på tværs af grænser.

 4. Chris Chipperton

  Sanjay Shah har i Chris Chipperton sikret sig en rådgiver med mange års erfaring på den anden side af bordet.

  Chipperton arbejdede i 22 år i det britiske skattevæsen HMRC (Her Majesty's Revenue and Customs), hvor han i 15 år arbejdede specifikt med efterforskning inden for skatteunddragelse, hvidvaskning og smugling. De sidste fem år af karrieren i det offentlige var han forbindelsesofficer i Mellemøsten. 

  Tiden som forbindelsesofficer har angiveligt sikret 'mange værdifulde kontakter i erhvervslivet og på regeringsniveau', fremgår det på Arigs hjemmeside, en virksomhed, den 57-årige brite selv står bag og er direktør for.

  TV 2 har tidligere kontaktet Chipperton, men han har ikke ønsket at kommentere sin rådgivning af Sanjay Shah.

  Du kan læse mere om Chris Chipperton her.

 5. Leslie Allen

  Shah angiver i svarskriftet, at han har benyttet sig af rådgivning fra advokat Leslie Allen og otte andre advokater fra advokatfirmaet Mischon de Reyas afdeling i London.

  Leslie Allen har ifølge firmaets hjemmeside mere end 30 års erfaring i at håndtere komplekse tvister og 'højtprofilerede retssager' i Højesteret og ved EU-Domstolen. Han har tidligere arbejdet for de britiske toldmyndigheder og konsulentefirmaerne KPMG og Ernst & Young.

  Ifølge firmaets hjemmeside er Allen i de senere år blevet dybt involveret i skattetvister, hvor han hjælper klienter i at håndtere den 'aggressive taktik' som myndigheder bruger, såsom ransagninger og efterforskninger.

 6. Frank Henkel

  Frank Henkel er partner i München-afdelingen hos advokatfirmaet Norton Rose Fullbright, der er nummer 14 i verden målt på omsætning. Han har sammen med fire andre kolleger rådgivet Sanjay Shah, fremgår det af svarskriftet.

  Henkel er specialiseret inden for køb og salg af virksomheder og har lavet meget arbejde for BMW, ifølge advokatfirmaets hjemmeside.

 7. Alex Horsbrugh-Porter

  Partner Alex Horsbrugh-Porter fra advokatfirmaet Ogier har også rådgivet Shah, fremgår det af svarskriftet. Advokaten er baseret på Guernsey, der er et skattely den engelske kanal. Firmaet, der har vundet flere priser de senere år, er specialiseret i skattely og har blandt andet kontorer på De Britiske Jomfruøer, Luxembourg, Guernsey, Jersey og Cayman Islands.

  Alex Horsbrugh-Porter er specialiseret i komplekse finansielle retssager, fremgår det af hans profil på selskabets hjemmeside.

 8. Nikolaj Bjørnholm

  Nikolaj Bjørnholm er i advokatmiljøet anerkendt som en af de fremmeste eksperter inden for skatteretten. I sin tid som partner i advokatfirmaet Hannes Snellman rådgav Bjørnholm og kollegaen Anne Becker-Christensen Sanjay Shah. Siden skiftede Bjørnholm til Plesner, hvor han blev fyret, da det kom frem, at han havde rådgivet Sanjay Shah.

  Advokatrådet gik senere ind i sagen og afgjorde, at Bjørnholm ikke kunne klandres for sin rådgivning. På samme tidspunkt opfordrede skatteadvokaten Sanjay Shah til at fremlægge sin rådgivning.

  - Han burde fremlægge den rådgivning, som han påstår, han har modtaget. Og hvad hvilke advokater havde rådgivet ham til og blåstemplet... Jeg ville aldrig have rådgivet om eller blåstemplet en sådan ordning. Jeg er som skatteborger i dette land forarget og forfærdet over, at statskassen er blevet franarret så store beløb, udtalte Nikolaj Bjørnholm i 2016 til Finans.

  Bjørnholm har i dag sit eget firma.

 9. Mark Pearce

  Advokaten Mark Pearce fra firmaet Irwin Mitchell blev for to år siden hædret som den bedste rådgiver inden for kategorien 'Wealth Professional of the Year', der rådgiver de personer med en enorm formue - også kendt som ultra-high net worth individuals.

  Rådgivningen dækker bl.a. skatterådgivning til de mest velhavende personer, familier og fonde. Pearce blev samme år hædret med anden pris, der ifølge hans arbejdsgiver er forbeholdt en eksklusiv gruppe af advokater.

  Pearce og seks andre kolleger har ifølge svarskriftet rådgivet Shah, da de var tilknyttet firmaet Thomas Eggar, der i 2015 fusionerede med Irwin Mitchell.

Øverst på listen over rådgivere står Geoffrey Cox, der er en særlig skikkelse i Storbritannien.

Advokaten Cox blev i sommeren 2018 udnævnt til justitsminister af Theresa May og var inden da kendt som det rigeste medlem af det britiske parlament gennem sit arbejde som retssagsadvokat hos firmaet Thomas More Chambers ved siden af sit arbejde i parlamentet. Cox betegnes samtidig som en af de mest magtfulde personer i britisk politik.

Han er fortsat justitsminister og medlem af det britiske parlament for Det Konservative Parti.

Udpeget af Dronning Elizabeth 2.

Sanjay Shahs talsmand Jack Irvine oplyser i en mail til TV 2, at Geoffrey Cox i sit tidligere arbejde som retssagsadvokat har repræsenteret Shah i Southwark Court i London i en sag om beslaglæggelse af finansmandens værdier.

På justitsministerens kontor bekræfter talsperson Yasmin Kalhori, at Cox har rådgivet Sanjay Shah og repræsenteret ham i retten i sagen mod politiet, men hun afviser at kommentere yderligere.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

Selvom Geoffrey Cox har fået hædersbetegnelsen queens counsel, som er forbeholdt en eksklusiv gruppe advokater, der udpeges af den britiske monark, havde Cox ikke held med at vinde Shahs sag ved retten i London i første omgang.

Medvind til Shah

I 2015 valgte dommeren i Southwark Crown Court nemlig at efterkomme Danmarks krav om at beslaglægge værdier i milliardklassen som led i en sag om storstilet svindel med Sanjay Shah som hovedmistænkt.

Tre år senere, i december 2018, har domstolen i London dog besluttet at ophæve den selvsamme beslaglæggelse af Sanjay Shahs værdier i straffesagen mod ham.

Pengene er i mellemtiden blevet låst i en anden forbindelse, da Skat i sommeren 2018, i en civil sag mod Shah, fik High Court i London til at udstede en ordre om indefrysning af 11 milliarder kroner i sagen. Bagmandspolitiet afviser over for TV 2, at den ophævede fastfrysning af Sanjay Shahs midler i straffesagen er problematisk.

Udover Cox oplister Sanjay Shah ti advokater fra det meget prestigefyldte advokatfirma Allen & Overy som rådgivere.

Trækker tråde til toppen af skandalen

Firmaet er del af en lille eksklusiv klub af firmaer kaldet ’Magic Circle’ i London med timelønninger på op mod 10.000 kroner. Blandt rådgiverne er Vimal Tilakapala, chef for skatterådgivning i UK hos Allen & Overy, og Kai Schaffelhuber, der tidligere var tilknyttet firmaets kontor i Frankfurt.

TV 2 har stillet Tilakapala spørgsmål om hans rådgivning af Sanjay Shah, men han har ikke svaret på vores henvendelse.

Schaffelhuber er opsigtsvækkende, fordi han også repræsenterer Hanno Berger, tyskeren der betegnes som hjernen bag de mange udbyttesager, der er opstået på tværs af hele Europa. Han har tidligere udtalt, at der ikke er tale om svindel, men at man blot har udnyttet skatteregler på tværs af landegrænser.

I revisions- og konsulentbranchen har Shah efter eget udsagn benyttet sig af KPMG, EY og PWC, der er tre af verdens fire største revisions- og konsulenthuse i verden. Det er uvist, hvad de præcist har rådgivet Shah om.

Mistænkt brugte 44 ansatte hos Skats advokatfirma

Det har tidligere været fremme, at det britiske advokatfirma Pinsent Masons, der fører sagen på vegne af Skattestyrelsen, også har rådgivet Sanjay Shah og hans firmaer.

Det bekræfter svarskriftet. Her fremgår det, at hele 44 ansatte hos Pinsent Masons har rådgivet Sanjay Shah. Det gør firmaet til det af Shahs lange liste af rådgivere, der har haft flest folk på finansmandens lønningsliste.

Skats valg af Pinsent Masons blev mødt med stor kritik, da sammenfaldet blev afdækket i efteråret 2018, men Kammeradvokaten, der fører sagen for Skat, afviste i en redegørelse, at der var interessekonflikter, der kunne udgøre et problem.

To danskere er nævnt, advokaterne Nikolaj Bjørnholm og Anne Becker-Christensen, der arbejdede for Shah, mens de var ansat i den danske afdeling af firmaet Hannes Snellman, der siden er lukket ned i Danmark. Advokatrådet har gransket rådgivningen fra de to advokater og konkluderet, at de to ikke kan klandres for noget.

Britisk efterforsker har skiftet side

Advokatfirmaet Plesner, et af Danmarks største, nævnes også, men advokat og managing partner Tom Kári Kristjánsson afviser, at firmaet har rådgivet Sanjay Shah eller hans selskaber om forhold, der ”har relation til udbyttesagen”.

Nikolaj Bjørnholm har dog været partner hos Plesner, efter at han forlod Hannes Snellman, men han blev fyret af sine partnerkolleger i Plesner, da nyheden om hans tidligere rådgivning til Shah nåede offentligheden.

Skats onde ånd har også fået hjælp af en tidligere efterforsker fra det britiske skattevæsen. Det kunne TV 2 fortælle i 2017 på baggrund af interne mails, men den tidligere efterforsker er dog ikke nævnt ved navn i svarskriftet - det er to af hans nuværende kolleger i advokatfirmaet CGS Legal til gengæld.

TV 2 har anmodet Sanjay Shah om detaljer om rådgivningen for at dokumentere, hvorvidt den påståede svindel mod Danmark vitterligt er blåstemplet. Det afviser talsmand Jack Irvine.

- Vi har intet at tilføje til svarskriftet, skriver han i en mail.

Skattestyrelsen afviser også at kommentere Sanjay Shahs svarskrift med henvisning til, at sagen ligger ved domstolene. Skat har dog tidligere udtalt sig om sagen, når der har været gennembrud.

Sanjay Shahs danske forsvarsadvokat er Kåre Pihlmann fra Pihlmann Advokatfirma.