Business

Dansk firma mister milliard-ordre på Apples farvel til Aabenraa

MT Højgaard skulle have bygget for Apple i Aabenraa de næste tre-fire år. Men den plan er nu lagt i skraldespanden.

Den danske entreprenørkoncern MT Højgaard går glip af en ordre på 1,9 milliarder kroner, fordi Apple tirsdag valgte at skrotte sin plan om at bygge et datacenter tæt ved Aabenraa.

Det oplyser MT Højgaard i en fondsbørsmeddelelse onsdag.

Byggeriet skulle være udført over de næste tre-fire år, skriver MT Højgaard, og udgjorde en anseelig del af firmaets samlede ordrebog. Ved udgangen af første kvartal i år havde koncernen ordrer i bogen for 8,8 milliarder kroner.

Kommunen overrasket

Apple har valgt at droppe byggeriet og i stedet fokusere på et andet datacenter i Viborg.

Planerne om at bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa på en 285 hektar grund kom frem i 2017.

Hvad er et datacenter?

Et datacenter kan lettest beskrives som et serverrum i meget stort format.

Det indeholder en virksomheds eller en myndigheds servere, som holder gang i produktion, salg eller forskellige platforme som eksempelvis Apples iTunes store.

Datacentre kræver store mængder strøm, nødstrømsanlæg samt stor ventilation og køling, da servere risikerer at blive overophedede.

I takt med at brugen af internettet og virksomheders tjenester stiger, er der i højere grad brug for mere serverplads og dermed datacentre.

Kilde: Brancheorganisationen Datacenter Industrien

Aabenraa Kommune blev orienteret om de nye planer tirsdag, og det kom som en overraskelse for kommunen. Det kommer i første omgang til at betyde færre arbejderpladser i kommunen, erkendte borgmester Thomas Andresen (V).

Hverken han eller offentligheden har fået en forklaring fra Apple, der er et af verdens største firmaer. TV 2s finanskommentator Ole Krohn betegnede det som "en kolossal skuffelse", at Apple har ændret planer. I marts gjorde Facebook det samme med et datacenter i Esbjerg.

- Der er en del mystik om, hvorfor både Apple og Facebook dropper eller ændrer planer i forhold til Danmark. Vi har den infrastruktur, de efterspørger, og vi kan levere den grønne strøm, de efterspørger, sagde Ole Krohn tirsdag.

Finanskommentatoren påpeger, at det ikke er unormalt, at teknologigiganter som Apple og Facebook køber store grunde, uden at de nogensinde får bygget på dem.

- Det er formentlig for at holde flere muligheder åbne. På den måde har vi herhjemme også konkurrence udefra, mener Ole Krohn.

Apple vil i stedet forsøge at sælge grunden i Aabenraa.

Faldende bundlinje siden 2015

I fondsbørsmeddelelsen oplyser MT Højgaard-koncernen, at de fastholder deres forventninger til 2019 med en omsætning på omkring syv milliarder kroner.

Det er lidt mere end i 2018, hvor koncernen omsatte for knap 6,8 milliarder kroner. Alligevel havde MT Højgaard et underskud på mere end en halv milliard kroner.

Det var en foreløbig kulmination på en nedadgående trend for firmaet, der har måttet se sit årsresultat falde uafbrudt siden 2015.