Business

Nyt boliglån er det billigste nogensinde – og det kan blive billigere endnu

En gylden mulighed for boligejere, siger økonom.

For anden gang i år bliver der slået rekord i, hvor billigt danskerne kan finansiere deres boliglån.

Således kan man fra fredag hos landets fire realkreditinstitutter - Totalkredit, Nykredit, Realkredit Danmark og Jyske Realkredit - få et 30-årigt realkreditlån på bare én procent og med 10 års afdragsfrihed.

Dermed slår det rekorden fra februar, hvor realkreditinstitutterne startede med at tilbyde 30-årige afdragsfrie lån til 1,5 procent i rente.

- Det er historisk, men de seneste ti år har budt på mange historiske renteoverraskelser, så det er efterhånden lidt svært at blive overrasket, selvom vi måske inderst inde er det, siger Lise Nytoft Bergmann boligøkonom hos Nordea.

Siden finanskrisen har der i Danmark og i udlandet været en tendens med faldende renter og minusrenter. Herhjemme fik vi første gang negative renter i februar 2015, da de korte variable renter kom under nul procent.

Bekymrede investorer vil have sikre obligationer

Grunden til, at det nye lån kommer på gaden, er, at kursen på 1,5 procents-lånet kom over kurs 100, hvilket gør, at realkreditinstitutterne bliver nødt til at lukke for dets udstedelse.

Det skyldes, at investorerne har vist sig at være særdeles glade for de danske boligobligationer den seneste tid. Og 1,5 procents lånet har været blandt favoritterne.

Årsagen er, at investorerne leder efter en sikker havn, hvor deres penge kan være nogenlunde i læ, indtil al den uro og usikkerhed, der huserer de internationale markeder for tiden, er drevet over, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

- Ser vi på det internationale billede i øjeblikket, er der en handelskrig mellem Kina og USA, som hvert fald ikke er blevet mindre, når man kigger tilbage på de seneste ugers retorik. Man har en budgetsituation i Italien, som ikke ser for godt ud. Og et Brexit, der hele tiden ligger og spøger i baggrunden.

Kan blive endnu billigere

Det er altid svært at spå om, hvordan det vil gå økonomien, men netop fordi den for tiden viser sig at være særlig usikker, kan vi i Danmark ende med at se et endnu lavere renteniveau - og dermed endnu billigere boliglån.

Det vurderer Kai Lindberg, cheføkonom Lån & Spar Bank.

- Centralbankerne skal blot erkende, at verdensøkonomien er på vej ned i gear. At især Europa har nogle udfordringer, og allerede i går havde vi en spekulation om, at den europæiske centralbank ville lave en rentenedsættelse.

- Den spekulation vil formentlig tage til. Den er selvfølgelig delvist indregnet i renterne, men hvis det sker – og når det sker, vil jeg måske nok snarere sige – så kan det jo godt gå hen og smitte af på Danmark, siger han til TV 2.

Den omvendte situation, hvor især en opblødning i handelskrigen ville kunne berolige investorerne, vil til gengæld betyde højere inflation og derfor også højere danske boligrenter, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Hvem skal overveje rekordlånet

De danske boligejere skal dermed tage stilling til, om de skal slå til nu eller have is i maven og vente og se.

Rådet fra Kai Lindberg er dog klart.

- Jeg vil først og fremmest sige, at man denne her gang virkelig skal overveje at slå til.

- Det kan godt blive billigere, men jeg står ikke og forudsiger, at det med sikkerhed bliver det.

Han mener derfor, at der er tale om et gyldent vindue på syv uger, hvor især de boligejere, der ikke slog til, da de kunne få konverteret til halvandenprocentslånet, nu får en mulighed for en stor besparelse.

Lise Nytoft Bergmann uddyber, at dem, der eventuelt skal overveje at tage det nye lån, tæller de boligejere, der:

  • Gerne vil låse renten fast i mange år, og som samtidig har et behov for afdragsfrihed. Eventuelt for at skabe råderum til at kunne nedbringe anden gæld.
  • Har et afdragsfrit lån på 2,5 procent eller derover.
  • Befinder sig et sted i livet, hvor de har mere brug for at betale af på gæld, end for at spare op. Det vil eksempelvis være en god ide, at have nedbragt sin gæld så meget som muligt til den dag, man går på pension, da en lav gæld er lig med en lav husleje.

Derudover råder Lise Nytoft Bergmann til, at hvis man gerne vil konvertere sit realkreditlån nøje skal overveje, om det skal være med eller uden afdragsfrihed.

Fordi vælger man med, så får man det til en lidt dårligere kurs.

- Det betyder, at den hovedstol, man får, altså det man kommer til at skylde, når man er færdig med at optage lånet, vil være lidt større, siger hun.