Business

Danske iværksættere vil gøre ejendomsinvestering til noget for alle

Hr. og Fru Danmark har nu mulighed for at tjene penge på ejendomsinvesteringer. Et kæmpe marked med globalt potentiale, mener storinvestor.

Ejendomsinvesteringer har hidtil været forbeholdt de mest velhavende, og den jævne dansker har derfor været henvist til brætspil, når de vil lege ejendomsmatador.

Det kræver nemlig millionbeløb af mindst to cifre, før man som investor kan være med i denne liga. Det gør ejendomme sværere at sælge hurtigt, da man skal finde en køber, der er villig til at sætte mange millioner i ejendommen, og som kan undvære de investererede penge i mange år.

Dermed adskiller ejendomsinvesteringer sig fra aktier og obligationer, der ligner hinanden og kan sælges med sekunders varsel, siger Mads Jensen, direktør i Jentzen & Partners, der rådgiver banker og pensionskasser om investering.

Men nu vil iværksættervirksomheden Brickshare gøre det muligt for almindelige danskere at investere i ejendomme.

- Systemet i dag er for elitært og forbeholdt professionelle investorer. Derfor ønsker vi at demokratisere adgangen til markeder ved at gøre dem tilgængelige for Hr. og Fru Danmark, siger David Svante Hansen direktør og medstifter af Brickshare, der altså tilbyder såkaldte alternative investeringer.

Ligner crowdfunding

Det har igennem en del år været muligt for virksomheder, især nystartede, at skaffe penge via crowdfunding-platforme. Her beskriver virksomheden sin idé og oplyser, hvad det koster at realisere den. Så kan interesserede bidrage med små og større pengebeløb. Bliver idéen til en succes, vil investorerne få en form for afkast tilbage.

Brickshare skal leve op til en del mere lovgivning, men i grove træk minder virksomhedens koncept om crowdfunding.

Har du 10.000 kroner eller mere, kan du gennem Brickshare købe andele i en ejendom, som er styret af en fond, der forvaltes af Brickshare. De tager sig af alt det administrative og kontakten til lejerne i ejendommen. Således har man som investor ikke selv noget at gøre med ejendommen, men modtager blot et årligt afkast, såfremt der er overskud.

Regner med et årligt afkast på 8-9 procent

Afkastet kommer primært fra husleje og værdistigningen på fondens ejendom eller ejendomme.

Ifølge Brickshares egne beregninger regner de med at kunne give deres investorer et årligt afkast før skat på 8,5 procent.

Det betyder, at hvis du investerer 30.000 kroner gennem Brickshare og holder investeringen i 11 år, så forventer selskabet, at du vil få et afkast over hele perioden på 27.891 kroner før skat.

Direktør i Jentzen & Partners Mads Jensen har i over 15 år specialiseret sig i alternative investeringer. Han vurderer, at forventningerne er en lille smule optimistiske.

- Men over en længere periode er det ikke helt skævt i forhold til, hvad man umiddelbart ser i afkast på boligejendomme.

- Det forudsætter dog, at boligpriserne ikke falder, tilføjer investeringsrådgiveren.

Brickshare oplyser, at de hvert år udtager et honorar på op til én procent af fondenes formue som gevinst til sig selv. Pengene skal dog primært gå til driften og udviklingen af virksomheden.

- Vi er et vækstselskab, så alt hvad vi tjener på virksomheden, geninvesterer vi i den, lyder det fra administrerende direktør og medstifter Thomas Midtgaard

Første ejendom i Nordvest

Brickshare har siden 2017 gjort det muligt for danskere at købe andele i ejendomme, men ejendommene har indtil videre ligget spredt enkeltvist rundt om i København

Men nu er virksomheden ved at rejse penge til ejerskabet af dens første ejendomskompleks. Det er en ejendom i Københavns Nordvest-kvarter, der består af 23 boliger.

Ejendommen koster 92 millioner kroner, hvor Brickshare skal skaffe 40 millioner af dem via dens investorer. Det resterende beløb bliver skaffet gennem et realkreditlån.

- Det har været en lang proces at nå denne milepæl, fortæller Thomas Midtgaard. Men visionerne for Brickshare er endnu vildere, tilføjer han.

- Målet er at lave en verdensomspændende børs, hvor man kan købe og sælge andele af ejendomme med samme lethed, som vi i dag handler med aktier.

Investeringsfond ser et ”kæmpe potentiale”

Allerede før Brickshare rigtig var kommet i gang, gik en gruppe af investorer ind i selskabet med et tocifret millionbeløb. Heriblandt investeringsfonden Preseed Ventures som den største investor.

- Vi kunne tydeligt se muligheden i der her, fortæller Richard Breite, investeringsansvarlig i Preseed Ventures, der gennem 20 år har lavet investeringer i danske vækstvirksomheder, blandt andre Trustpilot og Vivino.

Han fortæller om muligheden for, at Brickshare kan gå hen og blive et stort selskab, der på et tidspunkt kan blive solgt for et milliardbeløb.

Brickshare er nemlig lige sådan en type virksomhed, som Preseed Ventures er blevet sat i verden for at opsnuse og investere i.

- Generelt er vi på udkig efter at investere tidligt i techselskaber, der kan lave en bule i verden, og hvor der er en betydelig upside, hvis det lykkes, siger Richard Breiter

Stadig meget ny

Om Brickshare kan lykkes med det, er endnu alt for tidligt at spå om, mener Mads Jensen fra Jentzen & Partners, da det med modellen om at crowdfunde ejendomme stadig er meget ny.

Han er eksempelvis en smule kritisk over for, hvad virksomheden vil gøre, hvis en stor andel af investorerne på mere eller mindre samme tid beslutter sig for at trække sig ud. Det, der i investeringsverdenen er kendt som exit-problematikken.

- Ved alle investeringsformer er det altid et problem, når et flertal af ens investorer pludselig stormer ud ad samme nødudgang. Det særligt problematiske i det her er, at Brickshare sælger til private, som er omfattet af investorbeskyttelsesregler, der kræver, at udbyder af produktet skal sikre, at investorerne har forstået de risici, der er forbundet med investeringen.

Brickshare fortæller dog, at de er fuldstændig ajour med lovgivningen og har fået alle de nødvendige tilladelser til at kunne tilbyde deres investeringer til forbrugerne.

Kan være attraktivt

Direktør David Svante Hansen medgiver, at det selvfølgelig vil være problematisk, hvis en stor andel af investorerne beslutter sig for at smutte fra den ene dag til den anden.

- Ligesom det vil være det for andre investeringsselskaber, men i modsætning til eksempelvis aktier, så bliver der hos os handlet i ejendomme. Det vil sige, at den underliggende værdi ikke er super volatil (følsom over for kursudsving, red.).

Mads Jensen anerkender, at såfremt Brickshare har fundet en løsning på exit-problematikken, ser han ”helt klart” investeringsformen som ”attraktiv”.

- Fordi mange private investorer ellers ikke har mulighed for at investere i ejendomme, hvilket giver én mulighed for at sprede sine investeringer ud på flere aktivklasser.

Men han understreger, at han ikke har analyseret det konkrete produkt.

Det skal du have styr på

Mads Jensen anbefaler, at du i øvrigt følger alle de overvejelser, en investor bør gøre sig, inden en investering.

Det skal du have styr på, før du investerer

 1. Gør dit hjemmearbejde

  Intet kommer gratis, og der er altid en risiko forbundet med en investering. Undersøg derfor virksomheden inden. 

 2. Vurdér risikoen

  Overvej derfor om du kan bære risikoen. Det vil sige regn efter, hvor mange penge du eventuelt har råd til at tabe, for du skal aldrig investere mere end det.

 3. Kan du undvære pengene?

  På samme vis skal du heller ikke investere af penge, du eventuelt får brug for at realisere på kort sigt. Det koster nemlig penge at investere og at sælge sine investering igen. Og det kan tage lidt tid, før du har pengene på kontoen. 

 4. Hvor høje er omkostningerne?

  Derfor skal du også forstå de omkostninger, der er forbundet med den pågældende investering. Omkostningerne er nemlig altid sikre, hvilket afkastet ikke er. Dermed kan du regne ud, hvor højt afkastet skal være, før du begynder at tjene penge på investeringen.

 5. Læs udbudsmaterialet

  Og brug endelig tiden på at læse om, hvilke risici investeringen indebærer. Det kan du gøre i de dokumenter, investeringsselskabet eller lignende skal stille til rådighed for interesserede.

Kilde: Mads Jensen, direktør i Jentzen & Partners.