Business

Tidligere formand for Finanstilsynet sigtet i hvidvasksag

Henrik Ramlau-Hansen, der var finansdirektør i Danske Bank og formand for Finanstilsynet, er sigtet i hvidvasksagen.

Tidligere formand for Finanstilsynet og finansdirektør i Danske Bank Henrik Ramlau-Hansen er blandt de sigtede i sagen om hvidvask i Danske Bank.

Det skriver Børsen, der samtidig kan oplyse, at hans hjem i Holte blevet ransaget. Oplysninger, som TV 2 har fået bekræftet.

Onsdag skrev Berlingske, at ti tidligere ledende medarbejdere i Danske Bank var blevet sigtet i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning af hvidvasksagen i Danske Bank.

Heriblandt bankens tidligere topchef Thomas Borgen og bankens tidligere chefjurist Flemming Pristed.

Hvidvask-sagerne i Danske Banks estiske filial

Siden marts 2017 har Berlingske afsløret tre store hvidvasksager vedrørende bankens filial i Estland.

  • Moldova-sagen: 7 milliarder kroner
  • Aserbajdsjan-sagen: 18 milliarder kroner 
  • Magintskij-sagen: 28 milliarder kroner

Det gav 53 milliarder kroner i alt.

Danske Banks egen undersøgelse har vist, at der fra 2007 til 2015 er strømmet omkring 1500 milliarder kroner gennem filialen.

Omfanget er dog så stort, at de ikke kan sige, hvor mange der er forbundet til hvidvask. Men en stor del er mistænkelige, har Danske Bank forklaret. 

Jyske Bank formoder, at 1300 ud af de 1500 milliarder er mistænkelige.

  

Og nu også Henrik Ramlau-Hansen, der stoppede som økonomidirektør i Danske Bank i 2016 efter mange år i banken, hvor han blandt andet havde ansvaret for, at hvidvasklovgivningen blev overholdt.

Kort efter blev han udnævnt til formand for Finanstilsynet, men i maj sidste år trak han sig som formand, fordi der ikke skulle være tvivl om tilsynets uafhængighed.

Deltog i centralt møde

Det var også i maj, at Finanstilsynet offentliggjorde dets rapport om sagen, hvor tilsynet udtalte en lammende kritik af Danske Bank.

Ifølge Berlingske var der dog ét centralt møde, der ikke blev nævnt i rapporten. Et møde, der fandt sted i oktober 2013, hvor Thomas Borgen skulle have ignoreret advarsler om suspekte pengestrømme fra udenlandske kunder i den estiske filial.

Med ved mødet i oktober 2013 var ifølge Financial Times også Danske Banks daværende finansdirektør, Henrik Ramlau-Hansen. Men den oplysning blev altså ikke medtaget i Finanstilsynets rapport.

Hvidvask for 1500 milliarder kroner

Sigtelserne mod de ti ledende medarbejdere er en udløber af sagen om hvidvask gennem Danske Banks estiske filial.

Omfanget af hvidvaskningen i Danske Bank Estland

På verdensplan bliver der hvidvasket penge for mellem 800 milliarder og to billioner dollars årligt. Svarende til mellem to og fem procent af den globale BNP. Det viser tal fra FN.   

Danske Banks interne undersøgelse af hvidvaskningen konkluderer, at der i perioden 2007 til 2015 er strømmet i næsten 1500 milliarder kroner gennem filialen. Svarende til 233 milliarder dollars.

42 ansatte og ”agenter” har været involveret i mistænkelig aktivitet. Det er blevet indberettet i Estland, og tidligere er otte ansatte blevet anmeldt til politiet i Danske Bank. 

Her flød der ifølge en undersøgelse fra Danske Bank selv op mod 1500 milliarder kroner gennem afdelingen fra udenlandske kunder. Størstedelen af beløbet vurderes at være mistænkeligt.

Danske Bank bliver i den forbindelse undersøgt af myndigheder i Danmark, Estland, Frankrig og USA. Banken er sigtet i Frankrig og Danmark.

I Danske Banks egen advokatundersøgelse blev det afsløret, at ledelsen i banken gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske filial.

Helt tilbage i 2007 kom der en advarsel fra det estiske finanstilsyn. Danske Bank har også fået en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler.

Men banken reagerede ikke.

I undersøgelsen skrev advokaterne dog også, at de vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse et retligt ansvar mod hverken topchefen eller bestyrelsen.