Business

Flere Danske Bank-chefer sigtet i hvidvasksag

Ifølge TV 2 Business' oplysninger har flere tidligere ansatte fået ransaget deres hjem af Bagmandspolitiet.

Flere tidligere ledende medarbejdere i Danske Bank er blevet sigtet i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning af bankens hvidvasksag.

TV 2 har fået sigtelserne bekræftet.

Ifølge Berlingske drejer det sig om ti ledende medarbejdere. Det præcise tal har TV 2 dog ikke kunnet få bekræftet.

En af sigtelserne var kendt i forvejen. Det er den tidligere topchef Thomas Borgen, der tidligere har fået ransaget sit hjem.

Thomas Borgen blev administrerende direktør for Danske Bank i 2013, men forlod banken i oktober sidste år, da han blev fritstillet.

Ifølge TV 2 Business' oplysninger har flere tidligere ansatte fået ransaget deres hjem af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet - og er efterfølgende blevet præsenteret for en sigtelse.

Samtidig oplyser den estiske statsadvokat Marek Vahing, at endnu en person er med i kredsen af mistænkte i Estland.

Danske Bank afviser at kommentere på sigtelserne, men skriver alligevel til TV 2 Business:

- Danske Bank samarbejder med SØIK og alle andre myndigheder, der efterforsker sagen. Det gælder både i forbindelse med eventuelle afhøringer og udlevering af materiale. Vi deler myndighedernes ønske om at komme til bunds i sagen, men derudover har vi ikke kommentarer til efterforskningen, skriver Danske Banks pressechef, Kenni Leth.

Hvidvask i Estland

De ledende medarbejdere er sigtet for overtrædelser i forbindelse med aktiviteterne i Danske Banks estiske filial.

Her flød der ifølge en undersøgelse fra Danske Bank selv op mod 1500 milliarder kroner gennem afdelingen fra udenlandske kunder. Størstedelen af beløbet vurderes at være mistænkeligt.

Danske Bank bliver i den forbindelse undersøgt af myndigheder i Danmark, Estland, Frankrig og USA. Banken er sigtet i Frankrig og Danmark.

Berlingske skriver på baggrund af avisens anonyme kilder, at ingen af de sigtede er nuværende eller tidligere medlemmer af bankens bestyrelse.

Ingen kommentarer

Bagmandspolitiet ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger over for Ritzau. De afviser ligeledes at kommentere, om der har fundet ransagninger sted.

I forvejen er det kendt, at Bagmandspolitiet har sigtet Danske Bank i hvidvasksagen. Det skete i november sidste år.

Advaret om kunder

Danske Banks egen advokatundersøgelse afslørede, at ledelsen i banken gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske filial.

Helt tilbage i 2007 kom der en advarsel fra det estiske finanstilsyn. Danske Bank har også fået en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler.

Men banken reagerede ikke.

I undersøgelsen skrev advokaterne dog også, at de vurderede, at der ikke var grundlag for at rejse et retligt ansvar mod hverken topchefen eller bestyrelsen.