Business

Vestas' direktør stopper efter seks år

Anders Runevad stopper i Vestas 1. august 2019. Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Henrik Andersen overtager topposten i Vestas. Han har været direktør i Hempel og medlem af Vestas' bestyrelse de seneste år.

Anders Runevad stopper som administrerende direktør for Vestas 1. august efter seks år på posten. Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Runevad efterfølges af Henrik Andersen, nuværende koncernchef og administrerende direktør i Hempel A/S. Henrik Andersen har været medlem af Vestas’ bestyrelse gennem flere år.

Runevad fortsætter i Vestas indtil "medio 2020", skriver Vestas i meddelelsen. Han skal være med til at rådgive Vestas’ bestyrelsesformand, Bert Nordberg, og Henrik Andersen.

- Efter at have gennemført transformationen samt implementeret og gennemført vores ”profitable growth” strategi og bragt vindenergi op på niveau med fossile energikilder, har Vestas påbegyndt en ny fase, og jeg tror på, at det er det rette tidspunkt for mig at trække mig tilbage på, skriver Anders Runevad i meddelelsen.

Ole Krohn: Stopper på toppen

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er det et naturligt tidspunkt for Anders Runevad at træde tilbage fra Vestas på. I løbet af sine seks år i spidsen for Vestas har Runevad været med til at befæste Vestas' position som førende i vindmøllebranchen, og han har samtidig været med til at vende mange af de økonomiske problemer, det danske firma havde, inden han kom til.

- Anders Runevad har en stor del af æren for, at Vestas er blevet vendt rundt fra en meget usikker vindmøllefabrik til det, de er i dag. De har fået en stabilitet og en evne til at eksekvere med ham, lyder vurderingen fra Ole Krohn.

Han ser det som en mulighed, at Anders Runevad kan have en fremtid i bestyrelsen hos nogle af landets største virksomheder. Han vil i hvert fald være eftertragtet, fordi han har bevist sit værd hos Vestas, siger erhvervskommentatoren.

Et ubeskrevet blad

Anders Runevads afløser, 49-årige Henrik Andersen, har været medlem af Vestas' bestyrelse siden 2013. I 2016 blev han administrerende direktør i Hempel A/S, der fremstiller forskellige typer maling. Inden da var han en del af ISS, hvor han havde forskellige ledende positioner. Med titlen som administrerende direktør i Vestas følger dog en ny udfordring:

- Henrik Andersen er et ubeskrevet blad på de bonede gulve. Det er ret vigtigt, når man er topchef i Vestas, fordi der stadig er meget med statstøtte. Derfor skal man være en supergod lobbyist. Det skal blive interessant at se, om han også kan løfte den del af opgaven, siger Ole Krohn.

Han peger på, at Henrik Andersens vigtigste opgave bliver at fastholde Vestas' førerposition i det globale vindmøllemarked. Ifølge Ole Krohn er der kommet større prispres gennem de seneste år, og derfor er det ekstra vigtigt, at Vestas bliver ved med at være en lønsom virksomhed, vurderer erhvervskommentatoren:

- Priserne er faldet meget gennem de senere år, og det prispres vil formentligt fortsætte de kommende år. Men Vestas er en stor spiller, der er i alle verdensdele og har en enestående know-how, som de fleste konkurrenter må sukke efter

Vestas omsatte sidste år for 10,1 milliarder euro, mens bundlinjen landede på 683 millioner euro. Anders Runevad overtog topposten i Vestas fra Ditlev Engel 1. september 2013. Årene inden havde Vestas' underskud, mens de under Runevad har haft millionoverskud.

Vestas præsenterer sit regnskab for de første tre måneder af 2019 onsdag.