SAS-piloter til TV 2: Aftale er tæt på

Selv om aftalen mellem SAS og piloterne forhandles i Norge, vil den formentligt kunne bruges i Danmark og Sverige ligeså.

Efter syv dage med pilotstrejke, kan en aftale om en ny overenskomst være tæt på at lande mellem SAS og firmaets piloter. Det har Yngve Carlsen, formanden for Norsk Flygerforbund, netop fortalt til TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn, der befinder sig ved forhandlingerne i Oslo.

- Han (Yngve Carlsen, red.) siger, han tror på et resultat. Han vil ikke fortælle, hvad substansen er, men han mener, de nu er nået så langt, at han kan direkte gå ud og sige, at han tror på en løsning, siger Ole Krohn torsdag formiddag.

Meldingen kommer efter syv dage med strejke. Onsdag klokken 11 mødtes SAS og de norske piloter ved Rigsmælgeren i Oslo. Siden har parterne forhandlet. Onsdag aften sagde den norske forligsmand Mats Wilhelm Ruland, at parterne stadig var langt fra hinanden.

Indtil videre er mere end 3000 flyafgange blevet aflyst som konsekvensen af strejken, der fredag i sidste uge. Alene i dag, torsdag, har SAS aflyst 709 afgange. I første omgang havde de ellers aflyst et mindre antal afgange frem til klokken 14, men da det onsdag så sort ud for at lande en aftale, aflyste SAS de resterende afgange torsdag.

'Overvejende sandsynlighed' for aftale

Ole Krohn fortæller at Yngve Carlsen understregede, der kan komme "forlænget spilletid" på forhandlingerne, hvis man snubler i nogle af aftalens teknikailteter. Men når man på den måde går ud og siger, at en aftale er under opsejling, så er det et godt tegn, fortæller Ole Krohn:

- Man stiller sig ikke op på den måde og siger, at den er hjemme, uden at der er en overvejende sandsynlighed for, at det her var gennembruddet for forhandlingerne og at vejen er banet for at få den konflikt, der har været, løst, siger Ole Krohn. Han fortæller at det er svært at sige noget om tidsrammen for, hvornår en aftale kan være helt klar, men det går stærk ved forhandlingerne.

- Vi ser folk bære kæmpemæssige mapper ind nu. Tilsyneladende er det noget, der ligner udkast til en aftale, man nu skal gennemgå derinde, siger TV 2's erhvervskommentator.

Gælder i tre lande

Selv om SAS og piloterne forhandler i Norge, vil en aftale i Oslo gøre det meget nemmere at lande en aftale, der også gælder i Danmark og Sverige. Årsagen er, at arbejdsforholdene i de tre lande ligger så tæt på hinanden, at man i vid udstrækning kan kopiere indholdet fra den norske aftale til de andre lande. Desuden har den danske chefforhandler, René Arpe, der er formand for SAS Pilot Group og Dansk Pilotforening, flere gange sagt, at pilotforeningerne forhandler sammen.

- Det skal altså ’én for alle og alle for én’, kan man sige. Når den norske pilotformand siger, at den er hjemme, så har René Arpe også været inde og nikke til den her aftale. Der er et lille men, for der kan ske noget i den danske eller svenske forligsinstitution, men der er et kæmpe gennembrud i den her forhandling, siger Ole Krohn.