SAS-chef lettet over løsning på konflikt: - Beklager dybt over for kunder

SAS genoptager igen sine flyvninger fra fredag morgen. Der vil dog gå mindst ét døgn, før luftfartsselskabets flytrafik er normaliseret.

Den ugelange konflikt mellem SAS og selskabets piloter er ovre, efter parterne har indgået aftale om piloternes løn og arbejdsforhold.

Dermed er strejken afblæst, og SAS kan igen sende luftfartsselskabets fly på vingerne.

Og det glæder koncernchef i SAS, Lars Sandahl Sørensen.

- Vi har indgået en ansvarlig og god aftale for begge parter, som vi kan være glade for, og nu kigger vi fremad, siger han til TV 2.

Lønstigning på 3,5 procent første år

Aftalens hovedpunkter handler om planlægning og forudsigelighed af piloternes arbejde og løn.

I forhold til forudsigelighed i arbejdstiden er parterne blevet enige om, at en større del af piloterne kan blive flyttet til vores faste ordning, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

Det betyder, at flere SAS-piloter i fremtiden vil kende deres arbejdstider flere måneder frem og kører i et fast rul.

Lønstigningen for piloterne er landet på 3,5 procent det første år, oplyser koncernchefen. Lønstigningen skal ses i lyset af, at piloterne havde ønsket op mod 13 procent mere i lønposen.

- Det er i tråd med resten af samfundet, og det er en del af den ansvarlighed og den nødvendighed, det er for SAS at lande aftaler, som er konkurrencedygtige, siger Lars Sandahl Sørensen, der samtidig beklager de mange tusinde fly, som ikke har været på vingerne den seneste uges tid.

- Vi beklager dybt over for vores kunder og samfundet, at vi har stået stille disse dage. Det har været for dyrt, for det har været unødvendigt, men vi har håndteret det, og vi skal nok håndtere det her, så vi kan udvikle virksomheden videre, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

Treårig aftale

Formand for Dansk Pilotforening, René Arpe, siger til TV 2, at de ugelange forhandlinger har været krævende.

- Vi er rigtig glade for, at passagererne nu kan komme op i flyene igen. Vi har fået lavet en god overenskomst for begge parter. Vi har taget og givet lidt, og det har været en ganske hård mægling, hvor mægleren har fået skubbet til os og SAS.

Overenskomsten er treårig med mulighed for opsigelse efter to år.

Piloter tilbage på job

På trods af at piloterne ikke har fået, det de krævede i løn, er pilotformanden glad for den nye overenskomst.

Han fortæller, at piloternes lønstigning vil være på 3,5 procent det første år, dernæst 3 procent og endelig 4 procent året efter.

- Vi var hele tiden sagt, at vores lønkrav ikke var det vigtigste. Vi har i stedet fået opfyldt vores andre krav om tryghed i ansættelsesforholdet, hvilket er ganske vigtigt. Også piloternes aftale om karriereveje er blevet opdateret og forlænget i hele overenskomstperioden, siger René Arpe til TV 2.

Han fortæller, at de danske SAS-piloterne nu bliver informeret om, at konflikten er overstået, og at de straks skal gå tilbage til arbejde.

René Arp, der er formand for Dansk Pilotforening, er glad for den aftale, der er blevet indgået med SAS torsdag den 2. maj. 2019. Video: TV 2 Danmark

Har tæret på troværdighed og økonomi

Selv om der er indgået en overenskomstaftale mellem SAS og selskabets piloter, vil der gå noget tid, før der er normal flydrift igen.

Det fortæller SAS-chef Rickard Gustafson.

- Nu har vi en aftale. Næste skridt er at sikre, at vi får gang i trafikken så hurtigt som muligt. Det kommer til at tage cirka et døgn, før vi er oppe i normal drift igen, siger han.

Det er ifølge den administrerende direktør endnu ikke til at sige, hvad pilotstrejken har kostet selskabet.

- Selvfølgelig har det her kostet penge, og det har også tæret på troværdigheden hos vores kunder. Hvad det præcis kommer til at koste, må vi vente med at se til 14. maj, hvor vores kvartalsregnskab kommer, lyder det.

Konflikt til 350 millioner

Den vurdering er aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, enig i.

- Det her har været en umanerligt dyr strejke for SAS, siger han.

Samlet set mener Jacob Pedersen, at konflikten har gjort et indhug i SAS på cirka en halv milliard svenske kroner, svarende til omkring 350 millioner danske kroner.

- SAS-ledelsen skal tilbage i kontorerne nu og finde ud af, hvordan i alverden man vil sikre, at man kan få arbejdet yderligere besparelser ind i de spareplaner, der allerede er i gang, så man kan kompensere for den her aftale, siger aktieanalysechefen.