Business

SAS og piloter skal mødes hos norsk forligsmand - 280 aflysninger torsdag

Piloterne og SAS skal mødes i Norge efter seks dages strejke. Der forhandles om en aftale, der gælder i både Danmark, Sverige og Norge.

Parterne i SAS-konflikten mødes onsdag klokken 11. Det bekræfter den norske forligsmand over for nyhedsbureauet NTB.

SAS' piloter i Skandinavien har strejket siden fredag, hvor forhandlinger om nye overenskomster brød sammen. Siden har parterne ikke forhandlet.

Når piloterne og SAS mødes i Oslo onsdag, vil de forsøge at lande en aftale, der gælder for piloterne i både Danmark, Sverige og Norge. Det oplyser SAS' pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged, til Ritzau:

- Det er positivt, at vi nu mødes ved forhandlingsbordet igen. Da strejken er inde på dag seks, er det vigtigt, at vi får optimeret forhandlingsprocessen. Derfor foregår forhandlinger for hvert land i Norge i dag.

Trods forhandlingerne har SAS aflyst 280 flyafgange torsdag frem til klokken 14. Det oplyser SAS i en pressemeddelelse, skriver Ritzau.

Et gennembrud

Tidligere har piloterne sagt, at løn og arbejdstid er de to væsentligste knaster i konflikten. Ifølge SAS tjener piloterne i gennemsnit 995.000 kroner om året, mens piloterne selv har sagt, at det beløb dækker over store forskelle. En nyansat tjener væsentligt færre penge, har det lydt fra piloterne.

Da forhandlingerne brød sammen i sidste uge, kom det frem, at piloterne havde krævet en lønstigning på omkring 13 procent, mens forligsmanden i Sverige havde tilbudt dem omkring 2,3 procent. Det takkede piloterne nej til og nedlagde i stedet arbejdet. Siden har parterne "malet sig op i et hjørne", siger Ole Krohn, erhvervskommentator på TV 2.

- Det er et gennembrud. Ikke i forhandlingerne, men et gennembrud i, at de overhovedet kan mødes og sidde i samme rum. Det var der ikke meget, der tydede på i går, siger Ole Krohn. Han fortæller, at formanden for Dansk Pilotforening og SAS Pilot Group, René Arpe, i en sms har meddelt, at han ikke ønsker at kommentere på mødet i Norge. Det kan være positivt, mener Ole Krohn:

- Når man ikke vil sige så meget, så plejer det at være et tegn på, at man godt vil til at forhandle.

Livstidsansættelse

Udover løn og arbejdstid, som piloterne længe har nævnt, er et nyt tema blevet bragt på banen de seneste dage. Her har piloterne også fremhævet deres jobsikkerhed. De er bange for, at deres job kan komme i fare, hvis SAS fortsætter udliciteringen til for eksempel Irland, som de har foretaget de seneste år.

- Jeg har hørt, at man har tilbudt piloterne livstidsansættelse. Det ville give noget tryghed og en følelse af, at hvis man opfører sig ordentligt, så er der en karrierestige i SAS, siger Ole Krohn onsdag.

Det tilbud skal ses i lyset af, at lønstigen i SAS følger en anciennitetstrappe, hvor man får højere løn, efterhånden som man har været i firmaet i flere år.

Strejken startede natten til fredag i sidste uge. Torsdag aften aflyste SAS 205 afgange præventivt. Med onsdagens aflysninger vil det totale antal nå op på mere end 3300 aflyste afgange. Dermed vil strejken også have berørt mere end 327.000 passagerer.