Business

SAS i Norge fritstiller 1000 ansatte

SAS-personale i Norge bliver nu sendt midlertidigt hjem. Ntb Scanpix / Ritzau Scanpix

I nærheden af 47.000 rejsende rammes som følge af aflysningerne.

Luftfartsselskabet SAS fritstiller midlertidigt 1000 ansatte i Norge, hvilket dækker over 930 kabineansatte og 70 bagagemedarbejdere.

Det sker fra 1. maj, skriver norske VG.

De seneste dage har hundredvis af SAS-afgange været aflyst på grund af uenigheder mellem det skandinaviske luftfartsselskab og dets piloter, der strejker.

Fritstillingerne bekræftes af den norske afdelings pressechef.

- Strejken rammer vores passagerer i en skala, vi ikke har set i moderne tid. Det er en belastende og dramatisk situation, og vi gør alt, hvad vi kan for at finde en snarlig løsning, siger pressechef Knut Morten Johansen til det norske medie.

Sverige omplacerer frem for at fritstille

Ifølge leder i Norsk Kabinforening, Pål Røine, er de fritstillede alle ansat i Norge.

- Det er en lovlig fritstilling, men som forening mener vi, at det er unødvendigt, og vi mener, at de kunne vente med det. Samtidig skal de også have lidt kredit, da de kunne have gjort det meget tidligere, siger Røine til VG.

I Danmark får det ikke umiddelbart lignende konsekvenser for de SAS-ansatte, vurderer formanden for kabineforeningen CAU, Christa Ceré.

- De danske kabineansatte sidder tilkaldevagt derhjemme og skal kunne møde ind på 80 minutter i lufthavnen. Desuden har vi en del, der er behjælpelige i lufthavnen og som hjælper til i transit- og afgangshallen, siger Christa Ceré.

Pressechef hos SAS Sverige Freja Annamatz oplyser til det svenske nyhedsbureau TT, at Norge har et særligt system, der gør, at de ansatte bliver fritstillet, mens de i Sverige forsøges omplaceret i andre stillinger.

Piloterne i SAS har strejket siden fredag.

Strid om arbejdstid og løn

Striden handler om arbejdstid og løn. Det er ikke lykkedes parterne at gå sammen om nye forhandlinger, siden strejken brød ud i sidste uge.

Hos SAS anses pilotstrejken som en alvorlig situation. Det udtaler SAS-formand Carsten Dilling i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Derfor er det vigtigt, at vi hurtigst muligt får en ansvarlig og fornuftig overenskomst med vores pilotforeninger, ligesom vi er lykkedes med i forholdet med vores andre medarbejderforeninger.

- Vores pilotforeninger bør komme tilbage til forhandlingsbordet lige nu, siger han.

SAS bekræftede onsdag, at 504 afgange i hele Skandinavien aflyses 1. maj. I nærheden af 47.000 rejsende rammes som følge af aflysningerne.

Onsdag har strejken ført i alt over 3300 aflysninger med sig, hvilket samlet vil have berørt 327.000 passagerer.

Pilotstrejken i SAS har nu varet i fem dage.