Business

Analytikere: Konflikt kan koste SAS trecifret millionbeløb

Analytikere har tidligere vurderet, at SAS kunne få overskud på 700 millioner kroner i 2019. Det overskud kan en længere konflikt æde helt.

Fredag morgen gik de danske SAS-piloter som deres svenske og norske kolleger i strejke, og konflikten mellem parterne kan lynhurtigt blive meget dyr for SAS, vurderer flere analytikere.

- Hvis det er sådan, at strejken er ovre ved midnat, er det en håndterbar krise. Men hvis det varer over weekenden og ind i næste uge, så bliver omkostninger for et trecifret millionbeløb hurtigt aktuelt, siger Per Hansen, investeringsøkonom i den svenske investeringsbank Nordnet, til TV 2.

Og en længere konflikt truer ifølge analytikerne det fine resultat, SAS ellers ville kunne levere til aktionærerne i år, og med at spise hele det forventede 2019-overskud på 700 millioner kroner på kort tid.

- Det vil blive meget dyrt for SAS. Jeg vil forvente, at det vil koste omkring 75 til 100 millioner svenske kroner om dagen, hvis alle SAS' fly skulle parkeres på landjorden på grund af sådan en strejke, sagde Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, til Ritzau torsdag.

- Det er et selskab, som jeg regner med vil kunne levere et overskud i det her regnskabsår på én milliard svenske kroner (cirka 700 millioner danske kroner, red.). Så det vil ikke tage ret mange strejkedage, før det overskud er væk, sagde han.

Er du ramt af SAS-strejkerne? Så vil TV 2 gerne i kontakt med dig. Send en mail til niah@tv2.dk.

Aftale opsagt før tid

SAS og piloterne har forhandlet om en ny overenskomst gennem længere tid. I 2017 indgik parterne en historisk lang aftale, der skulle strække sig frem til 2020. I juni 2018 benyttede piloterne dog deres mulighed for at opsige aftalen et år før tid, så den stoppede 31. marts 2019.

Da parterne stadig ikke var nået frem til en aftale i starten af april, varslede piloterne gennem SAS Pilot Group strejke gældende fra midnat mellem torsdag og fredag 26. april. Ifølge piloterne er der særligt to knaster, der står i vejen for en aftale:

Dels ønsker piloterne en større lønstigning end den, de aftalte med SAS i 2017, og dels vil piloterne have bedre mulighed for at planlægge deres tid.

De svenske SAS-piloter kræver en lønstigning på 13 procent om året. Forligsmanden i Sverige tilbød 2,3 procent om året - torsdag sagde SAS ja til tilbuddet, men piloterne sagde nej, og derefter brød forhandlingerne sammen i Sverige.

Umiddelbart efter brød forhandlingerne sammen i Danmark og Norge, efter et tilsvarende løntilbud var blevet afvist af de danske og norske SAS-piloter.

SAS har opgjort piloternes løn til 995.000 kroner om året eksklusive tillæg i gennemsnit. Piloterne siger, at især yngre piloter tjener betydeligt mindre.

I forhold til arbejdstiderne har SAS-piloterne et ønske om en 5/4 ordning, hvor piloterne arbejder 5 dage og har 4 dage fri. Den ordning har 40 procent af piloterne i dag, men SAS afviser at udvide ordningen, da det vil gå ud over fleksibiliteten.

Ifølge piloterne selv risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i streg, de har kun én friweekend om måneden, og de får først deres vagtplan den 16. i måneden inden.

SAS presset af flere faktorer

Per Hansen siger, at SAS er presset af andre faktorer end strejken.

- Udfordringen er, at det i forvejen er svært at tjene penge. SAS er hæmmet af, at vi i de senere kvartaler har set stigende oliepriser, og at dollaren ligger relativt højt - olien afregnes i dollars. Så SAS er presset fra flere sider, siger Per Hansen.

Han mener, at selskabet er nødt til at finde en forhandlingsløsning med piloterne.

- Der er intet alternativ til en løsning. Man er nødt til at finde en løsning, som piloterne kan leve med, og som er tålelig for SAS, siger han.

Som investeringsrådgiver er han ikke begejstret for branchen som helhed.

- Langsigtet er det en industri, investorerne skal holde sig fra, siger han.

72.000 passagerer ramt

SAS skriver på sin hjemmeside, at 673 afgange fredag vil blive aflyst, og at 72.000 passagerer vil blive ramt af aflysningerne.

Den danske strejke kom, efter at også forhandlingerne mellem SAS og de danske piloter var brudt sammen natten til fredag.

De svenske SAS-piloter strejker ligesom deres danske kolleger, efter forhandlinger om løn og vagtplaner torsdag aften brød sammen i Stockholm. Det oplyser SAS i en pressemeddelelse natten til fredag.

I nat brød forhandlingerne mellem piloterne og SAS sammen i Norge, og det betyder, at piloterne også er i strejke i Norge, skriver blandt andet VG.

SAS-aktien faldt, da aktiemarkedet fik nyheden om strejken, fortæller Jacob Pedersen fra Sydbank.

SAS-aktie i fald

Nyheden om strejken fik SAS-aktien til at falde, da aktiemarkedet åbnede fredag morgen.

- Aktiemarkedet reagerede lige fra start ved at sænke SAS-aktien med et par procent, og her efter 15-20 minutter er den faldet med fire procent, siger Jacob Pedersen til TV 2.