Business

Strejke rykker tættere på: Piloternes krav er uansvarlige, siger SAS

Pilotforeningen mener, lønnen skal op, og at de ansatte skal have bedre forudsætninger for at kunne planlægge deres tid.

Når torsdag bliver til fredag, kan en omfattende pilotstrejke lamme SAS og medføre en bølge af aflyste flyafgange.

Årsagen er, at piloterne og SAS ikke kan blive enige om en ny overenskomst.

I starten af april varslede piloterne i SAS strejke fra midnatstid fredag 26. april, hvis ikke der var indgået en ny aftale inden, og med halvandet døgn til deadline, er parterne endnu et stykke vej fra hinanden.

Det fortæller SAS’ pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged, onsdag til TV 2:

- De krav, vi har set fra piloterne, er skyhøje og uansvarlige i det konkurrenceprægede marked, vi er i lige nu, siger Mariam Skovfoged.

Hun ønsker ikke at fortælle, hvad kravene er, men hun fortæller, at målet for SAS er at lave en aftale, der kan gøre virksomheden ”langsigtet, stærkt og konkurrencedygtig”.

Derfor ønsker SAS heller ikke nogen konflikt, og ifølge pressechefen regner man også stadig med at lande en aftale, inden det kommer til at gå ud over passagererne. Lykkes det ikke, tilbyder SAS dog gratis ombookning til visse af sine kunder. Læs mere om det her.

Friweekender og løn

I pressemeddelelsen fra starten af april, hvor piloterne varslede strejke per 26. april, forklarede formanden for Dansk Pilotforening, René Arpe, at stridspunkterne set fra piloternes side særligt var to ting: dels manglende indflydelse på, hvornår og hvor meget piloterne skal arbejde, og dels at lønnen er for lav.

Ifølge René Arpe har piloterne kun én friweekend hver måned, og i værste fald risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i træk.

- Det er uholdbart. At ikke kunne planlægge sit liv er en stor belastning, og vi har derfor krævet større forudsigelighed i vores turnus, skrev René Arpe i pressemeddelelsen.

SPG (SAS Pilot Group)

SAS Pilot Group (SPG) består af fire forbund:

  • Dansk Pilotforening
  • Norske SAS-flygeres Forening
  • Scandinavian Norge Flygerforening
  • Svensk Pilotförening

Ifølge SAS er gennemsnitslønnen for deres danske piloter 995.785 danske kroner om året uden tillæg og pension.

Derudover lyder det i pressemeddelelsen, der er udgivet i regi af SAS Pilot Group – en sammenslutning af pilotforbund i Danmark, Sverige og Norge - at SAS har valgt at fjerne aftaler om ”samarbejde, produktion, karriereudvikling og anciennitetssystemer”.

TV 2 har onsdag formiddag kontaktet Dansk Pilotforening for at få en kommentar, men de oplyser, at de er underlagt tavshedspligt indtil fredag.

Opsagt før tid

I 2017 indgik SAS og piloterne i de tre nordiske lande en historisk lang aftale, der skulle gælde helt til 2020. Sidste sommer valgte pilotforeningen dog at udnytte en option, der var i aftalen, så den blev opsagt efter to i stedet for tre år. Begge parter kaldte dengang forløbet for ”udramatisk”.

Opsigelsen betød, at den eksisterende aftale udløb 31. marts 2019. Af hensyn til påsketrafikken udskød piloterne dog deres strejkevarsel til fredag 26. april. I regnskabet for 2018, der udkom i slutningen af januar 2019, skrev SAS i et særskilt afsnit, der handlede om strejke:

- I 2017 indgik SAS en treårig kollektiv aftale med pilotforbundene i Danmark, Norge og Sverige. Aftalen tillader opsigelse efter to år, hvilket forbundene gjorde opmærksom på, at de ønskede at gøre i juni 2018. Forhandlingerne vil starte i første kvartal 2019 med en målsætning om at have en ny aftale på plads inden 31. marts 2019, når den eksisterende aftale udløber, lød det i årsregnskabet.

Her fremgår det også, at SAS i finansåret 2018 havde 1273 fuldtidsansatte piloter. Ifølge SAS Pilot Group selv, organiserer foreningen 95 procent af alle SAS-piloterne i Danmark, Sverige og Norge.

Det er usikkert, hvor mange og hvilke afgange der vil blive påvirket af en eventuel strejke.

TV 2 NYHEDERNE leder i øjeblikket efter personer, der skal flyve med SAS fredag. Skal du det, kan du kontakte journalist Amalie Wennerstrøm Mauritzen på telefon 30 10 02 07 eller via e-mailen amau@tv2.dk.