Business

Postnord skifter administrerende direktør efter milliardunderskud

Postnords finansdirektør, Gunilla Berg, er også fortid i firmaet.

Bestyrelsen i Postnord mener, at virksomheden har behov for en ny ledelse.

Derfor har bestyrelsen besluttet, at den nuværende administerende direktør, svenske Håkan Ericsson, stopper. Postnords finansdirektør, Gunilla Berg, forlader også firmaet.

I en pressemeddelelse fremgår det, at Postnord har brug for en fleksibel og effektiv måde at omstille sig fra de faldende brevmængder til et voksende pakkemarked.

Håkan Ericsson

  • Født 1962.
  • Uddannet civiløkonom.
  • Administrerende direktør og koncernchef fra 1. oktober 2013.
  • Tidligere også administrerende direktør i Loomis Cash Handling, Executive Vice President i SAS, Managing Director i DHL Europas fragtvirksomhed samt ledende stillinger i logistikkoncernerne Danzas, ASG og Fraktarna.

Kilde: PostNord

- Tempoet i Postnords omstillingsarbejde er som følge af accelererende markedsændringer nødt til at stige endnu mere. Samtidig skal der fokuseres endnu mere på kernevirksomheden i de enkelte lande, fordi det er afgørende for at kunne opfylde kundernes behov og sikre langsigtet lønsomhed. Bestyrelsen og Håkan Ericsson er derfor i fællesskab nået frem til, at tiden er inde til et nyt lederskab i Postnord, siger Christian Jansson, bestyrelsesformand i Postnord, via en pressemeddelelse.

Annemarie Gardshol tiltræder som konstitueret koncernchef. Hun fortsætter samtidig som administrerende direktør for Postnord i Sverige. Lena Larsson, der er Head of Group Business Control, tiltræder som ny finansdirektør.

Postnord håber på at have fundet en ny administrerende direktør såvel som finansdirektør inden nytår.

Milliardunderskud og farvel til hver fjerde

Håkan Ericsson tiltrådte som koncernchef og øverste chef i Postnord-koncernen 1. oktober 2013. De første par år kom firmaet ud med et plus på bundlinjen for året, men i 2016, 2017 og 2018 har Postnord kunnet notere sig for et stort minus i slutningen af året. I samme periode er firmaets indtjening også faldet.

Gunilla Berg har været finansdirektør i Postnord siden september 2014. Fra 2002 til 2009 var hun vice-president og finansdirektør i SAS-koncernen.

Gunilla Berg

  • Født i 1960.
  • Uddannet civiløkonom.
  • Finansdirektør (Chief Financial Officer) i PostNord siden efteråret 2014.
  • Tidligere viceadministrerende direktør og CFO i Teracom-koncernen, SAS-koncernen og KF-koncernen.
  • Bestyrelsesmedlem i Alfa Laval og Vattenfall.

Kilde: PostNord

Samlet omsatte Postnord for 37,7 milliarder svenske kroner i 2018 og fik et nettounderskud på knap 1,1 milliarder svenske kroner.

Af årsregnskaberne fremgår det desuden, at Postnord i gennemsnit havde 39.305 fuldtidsansatte medarbejdere i 2013. I 2018 var der igennemsnit 29.962 fuldtidsansatte medarbejdere.

Dermed har Postnord sagt farvel til næsten hver fjerde medarbejder i løbet af de sidste fem år.

Dansk topchef kan være i spil

Ifølge Jens Nymark, der er reporter på TV 2 Business, er der særligt to forhold, der ser ud til at have kostet Håkan Ericsson og Gunilla Berg topposterne i Postnord. Dels blev store dele af Postnords bestyrelse skiftet ud i sommer, og dels afslørede koncernens seneste årsregnskab at Sverige nu også står på tærsklen til den udfordring, der har plaget den danske afdeling af Postnord de seneste år: At der bliver sendt færre breve og flere pakker.

Derfor kan direktøren for Postnord i Danmark, Peter Kjær Jensen, være en mulig kandidat til at overtage den tomme topchefpost. Postnord i Danmark har de senere år været plaget af historier om krise om nødmilliarder som en del af en transformation, hvor hovedfokus er flyttet fra brev- til pakkepost. Men at Sverige står over for samme udfordring, kan tale til Peter Kjær Jensens fordel, lyder vurderingen.

- Den nye topchef skal mestre den her omstilling, og det peger pilen over på Peter Kjær Jensen, der har stået for restruktureringen i Danmark. Han har erfaring med noget af det, der gør rigtig ondt, men er lykkedes med at få organisationen ændret. Det bliver en helt essentiel opgave at tage fat på, siger Jens Nymark.

Derudover nævner han Annemarie Gardshol, der tirsdag er blevet konstitueret som koncernchef, som en anden mulighed.