Business

Maersk Drilling stormer ind på børsen

Maersk Drillings separate børsnotering markeres i hovedkvarteret i Lyngby, hvor traditionen tro ringes med klokken for første handelsdag, torsdag 4. april 2019. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2019)

Maersk Drilling har torsdag børsdebut. Bliv klogere på, hvad det betyder, hvorfor det sker nu, og hvor stor børsnoteringen egentlig er.

Maersk Drilling er torsdag klokken 09.00 kommet på børsen i København.

Åbningskursen har ligget på 570-580 kroner for hver aktie, hvilket betyder en markedsværdi på cirka 23,9 milliarder kroner. Dermed er børsnoteringen af Maersk Drilling den femte største i Danmarkshistorien.

Men hvad er Maersk Drilling, hvem står i front for børsdebutanten, hvorfor kommer de på børsen nu, og hvad betyder det for A.P. Møller-Mærsk? Alt det kan du blive klogere på herunder.

Hvad er Maersk Drilling?

Maersk Drilling har i årtier været et datterselskab i A.P. Møller-Mærsk, men i dag bliver firmaet børsnoteret i København. Dermed bliver det muligt at eje en aktie i A.P. Møller-Mærsk uden at eje en del af Maersk Drilling – og omvendt.

Børsnoteringen er samtidig konklusionen på den opsplitning, det store danske konglomerat offentliggjorde i september 2016. Al logistik, herunder skibstransport, vil fortsat høre under A.P. Møller-Mærsk, mens de sidste rester af firmaets olie- og gasaktivitet – udlejning af borerigge og -skibe til olie- og gasbranchen – vil have hjemme hos Maersk Drilling.

Hvem er i Maersk Drilling?

Maersk Drilling består ikke overraskende af en række tidligere A.P. Møller-Mærsk-folk. Jørn Madsen er firmaets administrerende direktør og har været det siden november 2016. Han har været en del af Maersk Drilling siden 1990.

Tyske Angela Durkin er direktør for driften og har været en del af Maersk Drilling siden maj 2015. Firmaets finansdirektør er Jesper Ridder Olsen, der tiltrådte rollen i september sidste år.

I front af bestyrelsen står Claus V. Hemmingsen, der onsdag offentliggjorde, at han stopper i A.P. Møller-Mærsk efter 38 år. Viceformanden er Robert Mærsk Uggla, der er en af de ledende figurer i Mærsk-familien og direktør i familiens holdingselskab. Han er desuden barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller.

Bag direktørerne og bestyrelsesmedlemmerne står i omegnen af 2850 ansatte. Firmaet omsatte for 1,42 milliarder dollars sidste år – cirka 9,5 milliarder danske kroner – og havde et overskud på bundlinjen på 941 millioner dollars. Det svarer til cirka 6,25 milliarder danske kroner.

Hvorfor kommer de på børsen nu?

A.P. Møller-Mærsk har i årtier været handlet på børsen i København, men torsdag 4. april 2019 er første dag, man kan købe en separat aktie i Maersk Drilling. Tidligere har både logistik og energi hørt under A.P. Møller-Mærsk, men på pressemødet i 2016, hvor opsplitningen blev præsenteret, fortalte bestyrelsesformand Michael Pram, at tiden var kommet til at nytænke det.

- De industrier, vi opererer i, er meget forskellige, og begge står over for meget forskellige markedsvilkår og konkurrencemæssige forhold. Ved at opdele vores transport- og logistikforretninger og vores olie og olierelaterede forretninger i to selvstændige divisioner bliver begge i stand til at fokusere på deres respektive markeder, sagde Pram dengang.

Siden har der været meget spænding om, hvornår Maersk Drilling ville indtræde på børsen. På pressemødet i september 2016 sagde A.P. Møller-Mærsk, at de ville finde en løsning inden for to år, men siden er datoen blevet rykket. I mellemtiden har man frasolgt store dele af olieaktiverne til franske Total, således at det kun er Maersk Drilling, der står tilbage.

I februar meldte firmaet datoen 4. april ud for første gang, og på A.P. Møller-Mærsks generalforsamling i tirsdags blev den dag endeligt vedtaget.

Hvor stor er børsnoteringen?

Selvom A.P. Møller-Mærsk er ét af Danmarks største firmaer, kan børsnoteringen af Maersk Drilling ikke helt måle sig med de største børsnoteringer, vi har set i Danmark gennem tiden. Den største er fortsat Dong Energy – det nuværende Ørsted – der blev børsnoteret i 2015 til en værdi af næsten 100 milliarder kroner.

Derefter følger Nets, ISS og Pandora, der alle gik på børsen til en værdi på mellem 27 og 30 milliarder kroner. Det var på forhånd forventet, at noteringen af Maersk Drilling ville være en lille smule mindre, men dog den femtestørste i børsens historien. Med en markedsværdi på knap 23,9 milliarder kroner er denne forventning blevet indfriet.

Samtidig er Maersk Drilling strøget ind som ét af de 25 mest værdifulde selskaber på børsen i København.

Hvad betyder det for A.P. Møller-Mærsk – og dem med aktier?

Engang var A.P. Møller-Mærsk det største selskab i Danmark målt på markedsværdi, men sådan er det ikke længere. Novo Nordisk har for længst overhalet firmaet med den blå stjerne, og Ørsted har også bevæget sig forbi. A.P. Møller-Mærsk lukkede onsdag med en værdi på cirka 181,4 milliarder danske kroner, men med udspaltningen af Maersk Drilling taber konglomeratet værdi. Torsdag værdsættes A.P. Møller-Mærsk til cirka 161 milliarder kroner.

Til gengæld bliver aktionærerne i A.P. Møller-Mærsk nu også medejere i det selvstændige Maersk Drilling. Konkret får hver aktionær i A.P. Møller-Mærsk to Maersk Drilling-aktier i tillæg, for hver aktie de har i A.P. Møller-Mærsk, uanset om det er en A- eller B-aktie, de har i forvejen.

Ifølge Danske Bank vil det hverken for privatpersoner eller firmaer, der ejer aktier i A.P. Møller-Mærsk, have nogen skattemæssige konsekvenser, at de nu både er aktionærer i A.P. Møller-Mærsk og Maersk Drilling.

Banken gør samtidig opmærksom på, at hvis man fremover køber aktier i A.P. Møller-Mærsk, får man ikke nogen aktier i Maersk Drilling med i købet. Det gælder altså kun for de aktionærer, der havde aktier i A.P. Møller-Mærsk i forvejen.