Business

Olieselskab har holdt overskud skjult i årtier - tjener mere end Apple, Google og Amazon til sammen

(ARKIV) Den saudiarabiske prins, Mohammed bin Salman, har talt om at børsnotere oliegiganten Saudi Aramco. Mandag fik verden et indblik i firmaets finanser.

Saudi Aramco har i årtier holdt kortene tæt ind til kroppen, men mandag lagde de nøgletal for de sidste tre år frem.

Det er ikke sikkert, navnet Saudi Aramco siger dig noget.

Men olieselskabet var sidste år i en klasse helt for sig, når det kom til at tjene penge. Det skriver Wall Street Journal. Firmaet tjente således mere end teknologigiganterne Apple, Google og Amazon gjorde – til sammen:

111,1 milliarder dollars, eller hvad der ifølge Ritzau Finans svarer til 1,4 millioner danske kroner hvert eneste minut hele året rundt.

Tallet, der blev offentligt mandag som en del af et 470 sider langt dokument, er det første indsyn i Saudi Aramcos finanser i mere end tre årtier. Firmaet blev skabt under navnet California-Arabian Standard Oil Co i 1933, men har siden 1988 været helt ejet af den saudiarabiske stat.

Det astronomiske beløb blev offentliggjort som en del af et obligationsprospekt og viser udover 2018 også nøgletallene for 2016 og 2017. Tallene, der kan ses i en grafik herunder, afslører, at Saudi Aramco i høj grad er udsat, når oliepriserne falder. I 2016, hvor oliepriserne var historisk lave, tjente firmaet blot 13 milliarder dollars.

Nøgletallene viser desuden, at Saudi Aramco ikke blot tjener mange penge – de betaler også enorme summer i skatter. Mere end 100 milliarder dollars lagde Saudi Aramco i Saudi-Arabiens statskasse sidste år, og ifølge Fitch Ratings, et af verdens største ratingselskaber, stod Saudi Aramco for 70 procent af landets samlede indtægter fra 2015-2017.

Historisk børsnotering

Saudi Aramco er tidligere blevet udnævnt som verdens største olieproducent målt på olievolumen. I alt kommer cirka en tiendedel af verdens olie fra Saudi-Arabien.

Derfor vakte det også opsigt, da den saudiarabiske prins, Mohammed bin Salman, i 2016 åbnede for, at det enorme oliefirma kan blive børsnoteret.

Prinsen har tidligere sagt, at han ville udbyde fem procent af aktierne i selskabet til en værdisætning i omegnen af 2000 milliarder dollars. Wall Street Journal vurderer. at firmaets nøgletal ikke helt understøtter det beløb, men at der stadig vil være tale om den største børsnotering nogensinde, hvis Saudi Aramco-aktierne sættes til salg.

Ifølge det amerikanske medie kan 2021 være en mulighed for børsnoteringen.